Hízókúrát szeretnék!

Bár jóval kevesebben vannak a hízni, mint a fogyni vágyók, problémájuk nem kevésbé kellemetlen. Számukra a hízás szinte elérhetetlen álom, míg a fogyókúrák azért szoktak némi eredményt hozni. Ráadásul, mintha az orvosok sem akarnának velük foglalkozni.

A soványakat - az olykor elrettentő vékonyságú anorexiásoktól eltekintve - inkább irigylik. A soványság okainak és lehetséges ellenszereinek áttekintése bizonyára az egészséges testsúlyúaknak sem haszontalan.

Kóros-e?

Nehéz megmondani, hogy mekkora súly alatt jogos a soványság miatti aggodalom. Általában elmondható, hogy a testtömeg-index megfelelő felvilágosítást ad. Amennyiben a BMI érték 18,5 kg/m2 alatt van, bizony nem ártana egy kis hízókúra, de ez még korántsem jelenti, hogy valóban valamilyen betegségről van szó.

Az első jótanács szerint mindenekelőtt fontos kideríteni, nincs-e kóros oka a túlzott soványságnak. Mégsem olyan egyszerű ez, ha azt érezzük, hogy az orvos nem tulajdonít jelentőséget a kérdésnek. Hasznos lehet tájékozódni, hogy egyáltalán milyen vizsgálatok és betegségek jönnek számításba, amikor igyekszünk végére járni a lehetséges okoknak. Ha nem hirtelen csökken le a testsúly, valószínű, hogy csupán alkati kérdés.

Az is lehet, hogy pusztán a bevitt kalóriamennyiség kevés. Érdemes egyszer egy héten át vezetni egy étkezési naplót, és kiszámolni, mennyi kalóriát fogyasztottunk el valójában. Ezt összehasonlítva az átlagosan testsúly-kilogrammonként ajánlott mennyiséggel, már önmagában is tanulságos lehet. Ezt követően pedig meg kell próbálni napi mintegy 500 kalóriával többet enni. A következetes hízókúrázók ezzel mintegy heti fél kiló testsúlytöbblethez juthatnak.

Evés és mozgás

A cél nem az elhízás, hanem a túlságosan vékony testalkat, a kilátszó csontok eltüntetése. A rendszeres testmozgás ugyan sok kalóriát fogyaszt, de étvágyat is gerjeszt, azaz többet fog enni az ember, és hosszútávon a megerősödő izomzat teltebb, szebb idomokat kölcsönöz. Az izomzat fejlesztése nem megy olyan könnyen, mintha csak zsírszövetünket gyarapítanánk, így időigényesebb. A sportok közül az izomfejlesztő tréningek különösen eredményesnek bizonyulhatnak. Az intenzív úszás után rendesen megéhező ember általában többet eszik, mint amennyit az izmok igényelnek. Energiaháztartásuk helyreállítására így ez az egyik kifejezetten ajánlható sportág.

Milyen ételek ajánlottak?

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a fogyókúrakor tiltott kalóriabombákat ajánljuk, de ez nem jelentene feltétlenül egészséges táplálkozást, ezért csínján kell velük bánni.

Fontos, hogy az étrend energiadús és változatos legyen. Nyugodtan lehet több tésztás ételt fogyasztani. Aki szereti, kenhet magának földimogyoró-krémes kenyeret. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült tésztaféléket bátran lehet kombinálni dióval, mogyoróval és mazsolával. Tízóraira, uzsonnára ajánlhatók a diákcsemegeként ismertté vált eledel összetevői, a különböző magvak és aszalt gyümölcsök, szilva, datolya, sárgabarack, banánchips.

A bevitt kalória mintegy harmadának ajánlatos zsírokból származnia, amelyek nyugodtan lehetnek egyszeresen telített zsírsavak. Ízletes lehet a bagettre csepegtetett fűszeres olívaolaj. A főzéshez, sütéshez olíva- vagy repceolaj ajánlható, és a salátákba is bőven kerülhetnek különböző színű és méretű olívabogyók.

A tejtermékek közül a magasabb zsírtartalmúak a megfelelőek. A halak, halkonzervek közül a zsírosabbak, a makréla és lazac-készítmények ilyenek.

Az amúgy egészséges hízni vágyók étvágyát fokozza a szépen terített asztal, a kellemes asztaltársaság. A nyugodt, nem kapkodó evéshez ajánlható egy-két korty étvágyfokozó hatású, nem tömény alkoholos ital, például finom bor vagy sör.

Ha nem az étvággyal van a baj, és mindez nem segít, a biztonság és a megnyugtatás kedvéért érdemes felkeresni az orvost egy kivizsgálás erejéig.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció