Baj van egy népszerű tápszerrel

Szeptember elsejétől kevesebb támogatás jár egy speciális tápszerre, amelyet tejfehérje-allergiás babáknak írnak fel. Ez már önmagában komoly anyagi terhet ró a szülőkre, ám az információhiány miatt sokan még drágábban tudják csak megvenni a készítményt.

Azoknak a babáknak és gyerekeknek, akiknek tejfehérje-allergiájuk van, speciális étrendet kell tartaniuk. Ennek egyik alapeleme a tejfehérjementes tápszer, amelyre akár hároméves korig is szükségük lehet az egészséges fejlődéshez. Az egyik ilyen tápszer ára azonban szeptember elsejétől a többszörösére emelkedett - olvasható a Népszava cikkében.

Káosz az árak körül

A népszerű tápszer 0-12 hónapos korig 90 százalékos támogatással továbbra is 380 forint, az egyévesnél idősebb babák ugyanakkor 55 százalékosan támogatott áron, vagyis 1710 forintért kapják. Ez már önmagában komoly anyagi megterhelést jelenthet a szülőknek, főleg úgy, hogy egy doboz mindössze pár napig elég. Ám vannak, akik még drágábban, 3805 forintért (ez a tápszer teljes ára) tudják csak megvenni a készítményt.

A tejfehérje-allergiás babáknak speciális tápszerre van szükségük
A tejfehérje-allergiás babáknak speciális tápszerre van szükségük. Fotó: iStock

A lap szerint egyelőre óriási a káosz, ami azért alakulhatott ki, mert a termékhez új, úgynevezett TTT kódokat rendeltek. A számítógépes rendszer a patikákban ez alapján ismeri fel és azonosítja a tápszert. A változásról azonban nem minden gyógyszertár értesült: ezeknél azt mutatta a rendszer, hogy a termék már nem támogatott, így a megnövelt, 3805 forintos áron árusítják. Abban az esetben is a teljes árat kell fizetniük a szülőknek, ha az orvos - szintén az információhiány miatt - a régi kóddal írja fel a készítményt.

Több tízezer családot érint

Mivel minden századik gyermek tejfehérje-allergiás, a támogatás megvonása több tízezer családot érint. "Hároméves korig a gyerekeknek nagyon magas a fehérjebeviteli igényük, és mivel tehéntej-allergiájuk miatt tejterméket nem ehetnek, a szükséges mennyiséget tápszerrel juttathatják a szervezetükbe. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy jól fejlődjenek" - idézi a cikk dr. Nagy Ilona csecsemő-, gyermekgyógyász szakorvost, házi gyermekorvost.

Ha a gyerekek nem kapnak elegendő mennyiségű fehérjét, annak súlyos következményei lehetnek. Elmaradhatnak a növekedésben egészséges kortársaikhoz képest, de vitamin- és kalciumhiány is kialakulhat náluk, amely hatással van a csontok, az idegrendszer és az agy fejlődésére.

Ezt feltétlenül tudni kell a tojásallergiával kapcsolatban - részletek a cikkben!

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy gyakran nemcsak a tejfehérjére, hanem a szójára, a tojásra is allergiás egy gyermek, sőt keresztallergia is kialakulhat. A marhahús a tej-, a csirkehús a tojásallergiához hasonló tüneteket produkál. Ilyenkor állati fehérjét egyáltalán nem szabad fogyasztani.

Forduljunk szakemberhez!

Tejfehérje-allergiának azt nevezzük, amikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő fehérjét allergénként észleli és kóros immunválasszal reagál rá, írtuk korábbi cikkünkben. Ezek a tünetek lehetnek például kiütések, piros foltok, hasmenés, haspuffadás, hányás, szénanátha, asztma, nyugtalanság, fejfájás vagy akáralvászavarokis. Ha arra gyanakszunk, hogy gyermekünk tejfehérje-allergiás, mindenképpen forduljunk gyermek-gasztroenterológushoz vagy -allergológushoz, aki célzott vizsgálatok, tesztek segítségével felállítja a pontos diagnózist, illetve dönt a szükséges kezelésről is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: