13 étel, amit inkontinencia esetén kerülni érdemes

A vizelettartási problémák életkortól függetlenül sajnos sokaknak okoznak kellemetlenségeket. Az elfogyasztott ételek és italok is nagyban befolyásolhatják az állapotot, ezért nem mindegy, hogy mit eszünk.

Az inkontinencia bizony megkeserítheti a mindennapokat, ha nem figyelünk oda megfelelő kezelésére. De gondolták volna, hogy a gyógyszerek mellett a megfelelő étrend is segíthet a vizelettartásban? Ha az alábbi ételeket és italokat kihagyjuk étrendünkből, sokat javíthatunk állapotunkon.

Alkoholos italok

Mennyire fenyegeti? Mekkora az esély arra, hogy Önnél is kialakuljon inkontinencia? Rizikókalkulátorunk segítségével kiderül! Legyen akár sör, bor vagy likőr, az alkohol minden formában dehidratál, azaz elvonja a vizet. Azonban a vizelet mennyiségének növekedése is dehidratál, ami több látogatást jelent a mosdóban. Az alkohol akadályozza az agy által a hólyagnak küldött jeleit arról is, hogy mikor engedje ki a vizeletet. Tehát, ha húgyúti "kényszeres inkontinenciája" van valakinek, azt a hólyag túlműködésnek is nevezik, ilyenkor vissza kell fogni vagy el kell hagyni az alkoholfogyasztást.

Kávé, tea, energiaitalok, kóla

A koffein serkenti a húgyhólyagot, és vízhajtóként működik, vagyis több vizeletet termel. Ha kevesebb koffeines italt iszunk, vagy egyáltalán nem fogyasztunk, az segít kontrollálni a hólyag túlműködést.

A csokoládéban is van koffein

A csokoládé a túlműködő hólyag másik előidézője. Nem tudjuk a napi adagunkat nélkülözni? Talán nem is kell. Amellett, hogy csökkentjük, vagy elkerüljük a késő esti csokoládéfogyasztást, szokjunk át helyette fehér csokoládéra.

13 étel, amit inkontinencia esetén kerülni érdemes
13 étel, amit inkontinencia esetén kerülni érdemes

Savak: citrusfélék és gyümölcslevek

A citrusfélék és a citrusos gyümölcslevek, mint például a narancs, grépfrút, klementin, citrom és zöldcitrom, mind savasak. Azért, mert irritálhatják a hólyagot, próbáljuk meg csökkenteni a fogyasztásukat, és meglátjuk, könnyíti-e a húgyúti kényszeres inkontinenciát. Az ananász, a szőlő, a banán és az alma is hasonló tüneteket produkálhat.

A paradicsom is savas

A paradicsom is savas étel, ami kiválthatja a kényszeres inkontinencia tüneteit. Ez sajnálatos hír a paradicsomimádóknak, mert nemcsak termeli a vizeletet, hanem önmagában is irritáló. A paradicsomalapú ételek, mint például a spagettimártás, a csili, a paradicsomlé és a ketchup, szintén növelik a szivárgást.

Túl sok folyadék? Ha valaki mindig szalad a fürdőszobába, azt feltételezheti, az a megoldás, ha kevesebbet iszik. Tévedés! Ha kevesebbet iszik valaki, a vizelet nagyon besűrűsödik, ami irritálhatja a hólyagot. A tény az, ha csökkentjük a folyadékbevitelt, az érzés még jobban sürget a fürdőszoba felé, és nem kevésbé. Ez alól egy kivétel van: este 6 óra után próbáljuk meg a folyadékbevitelt egy kicsit visszafogni. Így kevésbé valószínű, hogy éjjel ki kelljen menni a mosdóba.

Áfonya és áfonyalé

Az áfonya sokaknak segíthet a húgyhólyag és húgyúti fertőzések megelőzésében. Mivel azonban a gyümölcs és a leve savas, néhány embernél hólyagtúlműködési problémát okozhatnak. Ha az áfonya gondot okoz, akkor kerülni kell a használatát. A savas ételek és italok bevitelének csökkentése vagy kerülése más előnnyel is jár - segíthet megszelídíteni a gyomorégést.

Szénsavas italok

A szénsavas italok irritálhatják az érzékeny hólyagot. Tehát, ha valakinek hólyagtúlműködése van, akkor érdemes kipróbálni, hogy alig vagy egyáltalán ne igyon szénsavas italokat. A gyöngyöző italok közé tartoznak az üdítők, a szódavíz és más "buborékos" víz. És ha megkóstolunk egy pezsgőt vagy más habzóbort, ne feledjük, amellett, hogy pezseg, az alkohol is olyan ital, ami előidézheti a hólyagtúlműködést.

Fűszeres ételek

Csilis marhahús, csípős salsa, wasabi. Ezek a fűszeres ételek nem tesznek egyebet, mint megbizsergetik az ízlelőbimbókat, vagy könnyeket csalnak a szemünkbe. A hólyagot is irritálhatják. Ha a csípősséget mérsékeljük, segíthet abban, hogy ritkábban látogassuk a fürdőszobát. De ez nem szükségszerűen vezet egyhangú étrendhez. Lassanként ki lehet kísérletezni, hogy mennyi csípőset bír ki valaki anélkül, hogy befolyásolná a fürdőszoba-használati szokásait - mindenkinél különböző, tehát próbálgatással ki kell tapasztalnunk a fűszertoleranciánk határait.

Édesítőszerek

A cukor és a mesterséges édesítőszerek előidézhetnek húgyhólyag tüneteket. Ahogy sok más ételnél és italnál, amelyek hatással vannak a húgyhólyagra, szükséges némi kísérletezés, hogy mindenki megtanulja magára vonatkozóan, van-e különbség az édesítőszerek hatása között. Szünetet kell tartani az egyes édesítőszerek használatában, és meglátjuk, hogy a hólyag hogyan reagál.

A hagyma visszaüt

Lehet, hogy valaki imádja a vöröshagymát, de óvakodnia kell tőle, ha hólyagtúlműködési problémája van. Nem tudjuk elviselni a szendvicset vagy a receptek többségét hagyma nélkül? Próbáljuk megfőzve elkészíteni, mert úgy könnyebb a hólyagnak feldolgozni. Vagy a lágyabb mogyoróhagymát használjuk helyette. Ha időnként csak kisebb mennyiséget eszünk, az is segíthet.

Érett sajt és tejföl

Vannak, akik úgy találják, hogy a krémes, zsíros tejföl a túlműködő hólyag tüneteit súlyosbítja. Próbáljunk tejföl-helyettesítőt vagy feldolgozott, nem érlelt sajtot enni, ha a húgyhólyag nem tűri az eredeti termékeket.

Az aszalt szilva: áldás vagy átok?

Ha a túlműködő hólyag gyógyítását nézzük, akkor az aszalt szilva az azt kísérő székrekedésen segíthet. Ennek ellenére az aszalt gyümölcsök szintén irritálhatják a hólyagot. A székrekedés kezelésének egyik módja, hogy növeljük a rostokat az étrendünkben. Próbáljunk hólyagot segítő, rostanyagban gazdag terményeket beiktatni.

Feldolgozott élelmiszerek

A mesterséges aromák, a tartósítószerek és az adalékanyagok, mint a nátrium-glutamát és a benzil-alkohol irritálhatják a húgyhólyagot. Kerüljük el ezeket a gondot okozó vegyületeket, ezért a termékek címkéjét gondosan el kell olvasni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: