Megdőlt a köpettermelés nagy mítosza

A közvélekedés szerint a férfiak és a dohányosok szenvednek inkább a krónikus köpettermeléstől. Nem alaptalanul gondoljuk ezt, de egy japán kutatás erősen árnyalja a képet.

Sokak szerint a krónikus köpettermelés történelmileg összefüggésbe hozható olyan mutatókkal, mint a férfi nem és a dohányzás. Azonban eddig nem volt tisztázott a kapcsolata a gastrooesophagealis reflux betegséggel (GERD), amely a köpettermelés egyik mögöttes tényezőjének bizonyulhat - állítja a Respiratory Research orvosi szaklapban megjelent tanulmány.

köpet
Megdőlt a köpettermelés nagy mítosza. Fotó: Getty Images

Tényleg van összefüggés?

Az utánkövetéses kutatásban 9800, 30 és 74 év közötti embert vizsgáltak japán tudósok 2008 és 2010 között, majd 2013 és 2015 között követték őket nyomon kérdőívek segítségével. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy van-e összefüggés a krónikus köpettermelés és a kifejlődő refluxbetegség között.

A refluxbetegség legfontosabb tünete a rendszeres gyomorégés, ezenkívül azonban még számos jel utalhat a refluxra - olyanok is, amelyeket nem kötünk össze azonnal a betegséggel. Mutatjuk a legmeglepőbb tüneteket.

A kérdőív tartalmazta a kórtörténetet (GERD, asztma, krónikus tűdőbetegség, cukorbetegség, stb.), a köpettermelés értékelését, és a GERD tüneteinek gyakorisági skáláját. Egy matematikai modell segítségével súlyozták az eredményeket, és kiszűrték azokat a válaszokat, amelyek nem a kezdődőrefluxés a köpettermelés összefüggésére vonatkoztak.

A tanulmány szerint a köpettermelés gyakorisága a kiinduláskor 32 százalék, a követéskor 34,5 százalék volt. Vagyis a többváltozós elemzés kimutatta, hogy a kiindulási köpettermelés szignifikánsan összefüggött a refluxbetegség előrehaladásával. Illetve a GERD-ben szenvedő alanyok aránya mindkét értékelésnél a tartós köpettermeléssel rendelkező alanyok között volt a legmagasabb.

Nem számít a nem és a kor

Ráadásul - és ez a tanulmány egyik fő megállapítása - a reflux és a köpettermelés közötti összefüggés részben függetlennek bizonyult más vélt tényezőktől, mint például az idősebb kortól, a férfi nemtől és a dohányzási előzményektől. Vagyis a refluxosként krónikusan köpetet termelők között nem voltak magasabb arányban az idősek, a férfiak és a dohányosok.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)