Ihatunk teát és a kávét, ha refluxunk van?

A reflux, vagyis a savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe viszonylag gyakori emésztési probléma. A reflux tüneteinek erősségére nagymértékben hatással van az életmód, ezen belül is a táplálkozás - nemcsak az, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mit iszunk.

Kutatások szerint bizonyos ételek és italok felerősíthetik a reflux tüneteit. Ilyenek a citrusfélék, a csokoládé, a hagyma, a zsíros ételek, a fokhagyma, a borsmenta és fodormenta, a csípős, fűszeres ételek, az alkohol és a koffeintartalmú élelmiszerek is. A teában és a kávéban is van koffein - de hogyan hatnak ezek pontosan a refluxra? A health.com cikkében ennek jártak utána.

Ihat teát az, akinek refluxa van?
Ihat teát az, akinek refluxa van? Fotó: Getty Images

A kávénál számít a pörkölés és a hígítás

A koffeint azért tartják számon a reflux lehetséges súlyosbodását okozó összetevőként, mert ellazíthatja a nyelőcső alsó záróizmát, ezáltal megkönnyítve a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Valójában azonban nincsenek olyan nagy, általános érvényű bizonyítékokat felmutató tanulmányok, amelyek azt igazolnák, hogy a kávé, illetve a koffein kiiktatása az étrendből egészen biztosan enyhítené a tüneteket - legalábbis a Gastroenterology and Hepatology útmutatása szerint. Ami viszont biztos, az az, hogy sok minden függ az egyéni adottságoktól és érzékenységtől.

A reflux kevésbé ismert tünete - részletek!

Ráadásul a kávéfajták koffeintartalma is változhat pörköléstől függően, illetve attól függően, hogy milyen esetleges hígításban fogyasztjuk a kávénkat. A világosabb pörkölésű kávéknak magasabb a koffeintartalma, így ezek helyett érdemes sötétebb pörkölésűeket kipróbálni, ha valaki refluxra hajlamos.

Nem egyértelmű a helyzet a teánál sem

A teafogyasztás és a reflux kapcsolatával hasonlóan vitatott a helyzet. A teában nemcsak koffein található, hanem más komponensek is. Minél inkább feldolgozott egy tea, vagy teás termék, általában annál több benne a koffein, illetve a fekete tealevelekben több a koffein, mint a zöldekben . A tea elkészítési módja is befolyásolja a tealevelekből készült ital koffeintartalmát. Minél hosszabb ideig áznak a levelek, annál magasabb lesz az ital koffeintartalma. Nehéz megmondani, hogy ha valakinek a refluxa súlyosbodik a teától, az a benne lévő koffein, vagy esetleg az egyéb komponensek hatása. Attól, hogy koffeinmentes gyógyteát iszunk, még hatással lehet a refluxunkra, mivel a mentateák is okozhatnak gyomorégést, refluxot egyeseknél. Éppen ezért a reflux, illetve a kávé- és teafogyasztás kapcsolata nagyban függ az egyéni toleranciától.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: