Omega-3 gyerekeknek: muszáj pótolni!

A Pittsburgh-i Egyetem szakértői szerint az omega-3 zsírsavakban szegény étrend egyre súlyosbodó negatív hatást gyakorol a generációkra, különösen a kamaszokra.

A szakfolyóiratban publikált tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy patkánykísérletükben a második generáció omega-3 zsírsavhiánya a szorongás és a stressz megnövekedett szintjét okozza a kamaszokban, és negatív hatást gyakorol a tinédzserek memóriájára és gondolkodására.

Szívbarát ételek és hatóanyagok"Mindig feltételeztük, hogy ebben a korban a stressz az egyik fő környezeti tényező, amely hozzájárul e rendellenességek kialakulásához a kockázatnak kitett személyekben, a mostani kutatás azonban kimutatta, hogy a táplálkozás is jelentős szerepet játszik" - számolt be Bita Moghaddam, a tanulmány vezető szerzője. "Kiderült, hogy ez az étrendi hiányosság rontja a kamaszok viselkedési egészségét, nemcsak azért, mert a saját étrendjük hiányos, hanem azért is, mert a szüleik étrendje is az volt. Ez azért különösen fontos, mert a tojásban és a fűvel táplált tenyészállatokban található omega-3 zsírsavakban szegény étrend egyre erősödő negatív hatást gyakorolhat az egymás követő generációkra, különösen kamaszkorban."

Az egyetem kutatói kísérletükben egy sor viselkedési feladatot adtak az alanyoknak, amelyekkel a tanulást, a memóriát, a döntéshozást, a szorongást és a hiperaktivitást vizsgálták felnőttekben és kamaszokban. Bár az alanyok látszólag jó általános fizikai egészségnek örvendtek, a kamaszokban olyan viselkedési rendellenességeket tapasztaltak, amelyek kifejezettebben jelentkeztek az omega-3 zsírsavak hiányában szenvedő második generációs alanyokban. Ezek a kamaszok általánosságban nagyobb fokú szorongást és hiperaktivitást mutattak, lassabban tanultak, és gyengébb problémamegoldó-képességgel rendelkeztek.

Moghaddam szerint az eredmények azt bizonyítják, hogy az étrend nem csupán rövid, hanem hosszú távon is jelentős mértékben befolyásolhatja utódaink egészségét.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra