Mire jó a golgotavirág?

A golgotavirágot sokféleképpen használják a természetgyógyászatban; leforrázva teaként, tinktúraként, de megtalálható egyes gyógyszerek alapanyagaként is.

Azután, hogy Kolumbusz Kristóf megérkezett Amerika földjére, az óceán túlpartjáról nem csak az arany és az ezüst kezdett özönleni az Öreg Kontinensre, de számtalan új, soha nem látott növényfaj is érkezett a felfedezők hajóinak rakterében.

Ezek között volt olyan, ami teljesen megváltoztatta a mindennapi étkezést Európában, de akadtak szép számmal az egészségügyben használatos növények, mint az aloe vera vagy a golgotavirág.

Utóbbi latin neve Passiflora, mely elnevezést kinézete miatt kapta, amely az Amerikába tévedő ájtatos európaiakat Krisztusnak a Golgota hegyén átélt szenvedéseire emlékeztette. A növény három levele a megfeszítésre használt kereszt száraira emlékeztet, míg a virág koronája Jézus töviskoronájának lett allegóriája. A növény 10 csészelevelét az apostolokkal azonosították, nem számítva az áruló Júdást és a kételkedő Tamást. Az öt porzó kalapácsra, a bibekaréjok a szögekre és a kacsok az ostorra emlékeztethetnek.

Mivel rengeteg flavonoidot tartalmaz, a golgotavirág kiváló görcsoldó hatással rendelkezik. Sőt nem csak enyhe görcsök kezelésére használják, de olykor epilepsziás rohamokat produkáló betegeknél vagy rángógörcsök esetén is igénybe veszik jótékony hatásait.

A golgotavirágot sokféleképpen használják a természetgyógyászatban

A benne lévő béta-karbolin jó hatással van az emberi idegrendszerre, ezért kiválóan alkalmazható nyugtatóként, a álmatlanság elűzésében.

A 7 legjobb étel a stressz ellen

Az idegekre gyakorolt hatása olyan jó, hogy esetenként hatékonynak bizonyulhat az erre visszavezethető emésztési zavarok kezelésében.

A golgotavirágnak ismert mellékhatásai nincsenek, de a természetgyógyászok felhívják a figyelmet arra, hogy a golgotavirágból sem szabad többet fogyasztani, mint az előírt mennyiség, mert nyugtató hatása komolyabb problémákat okozhat nagy dózisban.

A golgotavirág hazánkban is termeszthető, különböző alfajai gyümölcsöt is hoznak, amik itthon is ismertek már, akár a boltok polcairól, akár gyümölcslevek hozzávalóiból. Ezek a passiógyümölcs és a maracuja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)