"Zsíradót" vezettek be Romániában

Romániában március 1-én bevezették a "zsíradó" gúnynévvel ellátott közterhet, amely a különösen zsírdús, magas só-, vagy cukortartalmú élelmiszereket sújtja.

Romániában igen magas az elhízottak aránya, a 22 milliós összlakosság több mint fele küzd túlsúllyal. (Ez az arány egyébként Magyarországon is hasonló!) A román kormányzat az intézkedéstől azt várja, hogy az olcsóbban előállítható, de egészségtelen, illetve az egészséges, de drágább élelmiszerek közötti árkülönbség csökken, így az emberek nagyobb arányban fogják az utóbbiakat választani.

Sokan azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez az adó nem csak a gyorséttermeket terheli, hanem azokat az olcsó élelmiszereket is, amelyeket jellemzően a legszegényebben vásárolnak, és az új adó miatti, becslések szerint akár 30 százalékosra is duzzadó áremelkedés miatt sokan kár éhen is halhatnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: