Új csodafegyver a fogyásban

Aki fogyni akar, a legszívesebben bevenne egy tablettát, amely elvégzi helyette a kemény munkát, amivel a súlyfeleslegtől való megszabadulás jár. Ha ezt az ideális állapotot még nem is sikerült elérni, a fogyasztást nagyban segítő lenyelhető pirula mindenesetre már megvan.

Már zajlik egy olyan kapszula tesztelése, amelyből lenyelés után a külső héj, a csomagolóréteg lebomlása után kinyílik egy katéterhez kapcsolódó gyomorballon. A ballont ezután a katéteren (amelyet a feladata végeztével eltávolítanak a szájon át) desztillált vízzel töltik fel.

Ha minden a tervek szerint halad, a grapefruit méretű (562 milliliteres), vízzel teli labda részben kitölti a gyomrot, így jóval kevesebb étel bevitelével érhető el a jóllakottság érzése.

Szinte nincs olyan fogyókúra, edzésterv, vagy beavatkozás, amit egy elkeseredett túlsúlyos ki ne szeretne próbálni. A kezdeti lendület azonban korán megtorpanhat, ha a mérleg nem erősíti meg a fogyni vágyót abban, hogy jó úton halad. Interjú Dr. Bene László belgyógyász szakorvossal. Körülbelül négy hónap alatt a ballon automatikusan leenged, a vékony héj pedig természetes úton kiürül a szervezetből.Az Elipse néven bemutatott eszköznek még nincs hatósági engedélye, s a kutatók azt mondják, hogy a legjobb esetben is csak két-három év múlva lesz elérhető a piacon.

A 34 cseh és görög beteg bevonásával zajló korai kutatások alapján a beavatkozás biztonságosnak és hatékonynak tűnik. Négy hónap alatt a vizsgált személyek átlagosan a túlsúlyuk 37 százalékát, mintegy 11 kilót adtak le a kutatási jelentés szerint. A készülék támogatja a fogyást, de nem gyógyítja a kövérséget.

A gyomorballon segíthet a fogyásban

„Mivel a betegek hozzászoknak a teltségérzethez, az eszközzel sokkal gyorsabban megtanulják az ételek helyes adagolását, és elfogadják, hogy kevesebbet esznek” – mondta Dr. Ram Chuttani, az intervenciós gasztroenterológia szakértője. A bostoni orvos hozzátette, hogy a számításaik szerint a jobb étkezési szokások miatt a betegek még akkor is jelentős mennyiségű súlyt veszítenek, ha a ballon már nincs helyén, hiszen már rögzült a kevesebb evés.

A hagyományos, vastagabb falú, szilikon gyomorballonnal kezelt betegekkel szerzett tapasztalatok arra utalnak, hogy e megoldásnak vannak hosszú távú előnyei. Chuttani szerint egy év után a beteg általában elveszíti felesleges kilóinak felét.

A hagyományos gyomorballonok tipikus mellékhatásai közé tartozik a hányinger és a hányás, ami az Elipse vizsgálatban résztvevők körében szintén előfordul. Az invazív beavatkozásokat és a hagyományos ballonokat olyan súlyosan elhízott betegeknél alkalmazzák, akiknek a testtömeg-indexe (BMI) meghaladja a 35-öt (a normál érték 18 és 25 között van). Az Elipse-t viszont azoknak szánják, akinél a BMI 27 körül van, azaz túlsúlyosak, de még nem kövérek.

Az Elipse az egészségmegőrző stratégiák eszköze lehet, és a fokozódóan terjedő elhízás miatt sokat segíthet a közegészségügyi helyzet javításában, hiszen a 30-as BMI-érték felett jelentősen megnő több betegség kialakulásának kockázata.

Forrás: Medicinenet.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: