Mennyire bízhatunk meg a light termékekben?

A light termékek gyakran kerülnek a fogyókúrázók bevásárlókosarába, mivel úgy gondolják, ezek elősegíthetik a fogyást és az egészségmegőrzést. De vajon valóban bízhatunk ebben?

Azok a termékek, amelyeken a light felirat olvasható, valamiből kevesebbet tartalmaznak: például kevesebb zsír vagy cukor van bennük. A light termékeknek legalább 30 százalékkal kevesebb kalóriát szabad csupán tartalmazniuk, mint a hagyományosaknak. Nagyon sok egyéb kifejezéssel is találkozhatunk a boltok polcain. Lássuk, mit jelentenek pontosan a leggyakoribbak.

  • Zsírmentes: legfeljebb 0,5 gramm zsírt tartalmaz egy adott adag.
  • Kalóriamentes: kevesebb mint 5 kalória adott adagmérethez.
  • Alacsony zsírtartalmú: adagonként legfeljebb 3 gramm zsírt tartalmazhat.
  • Alacsony kalóriatartalmú: 40 kalória vagy kevesebb egy adott adagmérethez (kivéve a cukorhelyettesítőket).

A zsír mint ízhordozó

A zsírról kevesen tudják, hogy jelentősen hozzájárul az adott étel ízéhez, mivel ízhordozóként is funkcionál. Éppen ezért, ha csökkentik a zsírok mennyiségét, akkor az íz is csorbát szenved. Ennek ellensúlyozása érdekében különböző praktikákat vetnek be a gyártók: leggyakrabban – egészségre káros – ízfokozókat, cukrot, sót és sok más adalékanyagot (például glutamátot, glicint, kloridokat, laktátokat, élesztőkivonatot, aromákat) adnak az ételekhez/italokhoz. Ezek a többi között fejfájást, migrént, emésztési problémákat, allergiás reakciókat is okozhatnak – foglalta össze Drégely Anikó , a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

bevásárlás, élelmiszerüzlet, bolti vásárlás, fiatal női vásárló, bevásárlókocsi
A light megjelölésű élelmiszerek fogyasztása is tudatosságot igényel. Fotó: Getty Images

Ahelyett, hogy az alacsony zsírtartalmú étkezésre koncentrálnánk, ügyeljünk inkább a megfelelő zsírok fogyasztására. Szükségünk van ugyanis jó minőségű zsiradékokra, hiszen azok létfontosságúak szervezetünk optimális működéséhez, a többi között például egyes vitaminok felszívódásához. Ilyen tekintetben tehát az elfogyasztandó zsírok típusának tudatos megválasztása fontosabb, mint a bevitt zsírok mennyisége.

Természetes és mesterséges édesítőszerek

Lényeges kérdés az is, hogy a csökkentett cukortartalmú italokat milyen édesítőszerrel édesítik. Az energiamentes édesítőszerek jól működnek például cukorbetegek, inzulinrezisztensek étrendjében, de a mesterségesen édesített italokra való teljes átállás még a cukorbetegek számára sem megfelelő választás. Fontos tisztázni, hogy a jelenleg forgalomban lévő összes engedélyezett adalékanyag – ilyenek a mesterséges édesítőszerek is – biztonságosnak tekinthető egészségünk szempontjából. Mindazonáltal valamennyi édesítőszer fogyasztásának van napi ajánlott felső határa, amelyet feltétlenül javasolt betartani.

Külön kategóriát képviselnek az édesítőszerek között a cukoralkoholok, mint a xilit , eritrit, maltit, szorbit, mannit, illetve az ezek felhasználásával készült termékek. Energiatartalmuk ugyan valóban alacsonyabb a cukorénál, de így sem kalória- és szénhidrátmentesek. Ennél fogva tehát a vércukorszintet is megemelik, illetve – az eritrit kivételével – inzulinválaszt is váltanak ki. Nagy mennyiségben történő fogyasztásuk hasfájást, puffadást, hasmenést okozhat.

Összességében tehát a különböző típusú cukorpótlók használata helyett inkább az extrán édes ízekről próbáljunk meg leszokni . Ha lehet, válasszuk mindenből inkább a natúr verziót, és az édes íz iránti vágyunkat próbáljuk meg mérsékelni, vagy használjuk ki a gyümölcsök természetesen édességét.

A mérték itt is érték

A light termékeknek van egy további árnyoldaluk. Mivel sokan úgy gondolják, hogy teljesen ártalmatlanok, nem hizlalnak, ezért a kelleténél nagyobb mennyiségben fogyasztják ezeket. Márpedig így lényegében ugyanott vannak, mintha normál ételeket, italokat vinnének be – hangsúlyozta Drégely Anikó.

Kifejtette, a helyes diéta összeállítása igen bonyolult, sőt, személyre szabottnak kell lennie. Ráadásul látható, hogy azokkal a termékekkel is, amelyek a fogyásunkat, egészségünket hivatottak támogatni, szintén vigyáznunk kell. Nem csoda, ha a legtöbben összezavarodnak, ezért nem tartanak ki hosszú távon az életmódváltás mellett. A gyakorlati dietetika nagy segítséget nyújthat viszont abban, hogy könnyebben menjen az átállás. Bár sokan konzultálnak dietetikussal, a megbeszélteket a mindennapi életbe nem mindig tudják átültetni. A gyakorlati dietetika során azonban személyes oktatással lehet elsajátítani a hallottakat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: