Meglepő, mire jó a méz

Bár 80 százalékban cukorból áll, a méz mégis jó hatással lehet a vércukorszintre és a koleszterinre is, állítják kanadai kutatók friss tanulmányukban.

Sokak számára fejtörést okoz, mivel édesítsék ételeiket-italaikat. Ha a Torontói Egyetem tudósaira, pontosabban a Nutrition Reviews című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányuk eredményeire hallgatunk, nem is lesz kérdés, hogy mézet érdemes használni. A kutatók ugyanis arra jutottak, hogy a méz jótékony hatással lehet a többi között vércukor- és koleszterinszintünkre is – írja a news-medical.net.

méz, befőttes üveg
A mézfogyasztás vérzsírértékeinkre is jó hatással lehet. Fotó: Getty Images

A méz hatásai a szervezetre

A tudósok elsősorban a méz hatásait igyekeztek feltárni bizonyos kardiometabolikus kockázati tényezők mérséklésére. Több mint 800 korábbi tudományos munkát vettek elő újra: olyan embereken végzett táplálkozási kísérleteket, illetve ezek eredményeit hasonlították össze, amelyekben legalább hét napig fogyasztottak mézet olyan egészséges emberek, akik egyébként nem fogyasztottak sok cukrot. Ezek a korábbi tanulmányok is azt kutatták, hogyan hatott a mézfogyasztás az elhízásra, a vércukorszintre, a vérzsírokra, a vérnyomásra, a húgysavra, a gyulladásos markerekre és a nem alkoholos zsírmáj markereire.

Összességében a kutatók arra jutottak, hogy a méz javítja a lipideredményeket azáltal, hogy csökkenti az összkoleszterin-, az LDL-koleszrerin- és az éhomi trigliceridszintet, illetve növeli a HDL-koleszterin-szintet. Azt is megfigyelték, hogy a méz egészségügyi hatásait befolyásolta, hogy milyen virágból származott, illetve nem volt mindegy a feldolgozás módja sem. Például az akácméz, a vöröshereméz és a nyers méz mind kapcsolatban állt a csökkent éhgyomri glükóz- és összkoleszterinszintekkel. A nem pasztőrözött nyers méz egészségügyi előnyei a kutatók szerint a benne található probiotikumoknak, például a laktobacillusoknak tulajdoníthatók, legalábbis részben.

Mi van a mézben?

A méz különböző összetett cukrokból, szerves savakból, enzimekből, fehérjékből, aminosavakból, ásványi anyagokból, vitaminokból és egyéb biológiailag aktív vegyületekből áll. A cukor egészségesebb alternatívájának tekintett mézről már korábban is kiderült, hogy fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat, beleértve a gyulladás és a testsúly csökkentését, az immunrendszer erősítését és a megfázás elleni hatékonyabb küzdelmet.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: