Kiket veszélyeztet a nem alkoholos zsírmáj?

Leggyakrabban fokozott alkoholfogyasztás következtében képződnek zsírcseppek a májban, ugyanakkor egyéb tényezők is kiválthatják a veszélyes elváltozást.

Dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus a nem alkoholos zsírmáj legfontosabb kockázati tényezőit foglalta össze. Lássuk tehát, mire kell figyelmet fordítani a betegség megelőzése érdekében.

A zsírmáj stádiumai

Az egészséges máj nem tartalmaz zsírt. Ugyanakkor például Nagy-Britanniában minden harmadik ember a zsírmáj korai stádiumával küzd, amikor már kisebb mennyiségű zsír felhalmozódott a szervben. Ez még jellemzően nem okoz problémát, az állapot súlyosbodásával azonban májcirrózis is kialakulhat. Mi több, ha a nem alkoholos zsírmáj és a cukorbetegség együttesen van jelen, úgy jelentősen magasabb a szívbetegségek megjelenésének veszélye is.

A máj zsíros elfajulása súlyos állapotot idézhet elő
A máj zsíros elfajulása súlyos állapotot idézhet elő. Fotó: Getty Images

A nem alkoholos zsírmáj kórlefolyásának négy stádiumát különböztetjük meg.

  1. Egyszerű zsírmáj (szteatózis): ilyenkor a májban még csak kisebb mennyiségű zsír halmozódik fel, amire legtöbbször egy más okból történő vizsgálat során derül fény.
  2. Nem alkoholos szteatohepatitisz: ebben a stádiumban már gyulladás is megjelenik a májban.
  3. Fibrózis: ebben a fázisban az állandó gyulladás miatt hegszövet jelenik meg a máj körül és a közeli erekben, de a szerv még képes normálisan funkcionálni.
  4. Májzsugor (cirrózis): ez a legveszélyesebb stádium, amely több év után alakul ki annak következtében, hogy a máj fokozatosan zsugorodik, hegesedik. Cirrózis esetén jelentősen magasabb a májelégtelenség és májdaganat rizikója.

A nem alkoholos zsírmáj legfontosabb kockázati tényező:

  • túlsúly és elhízás, különösen a hasi elhízás
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • magas vérnyomással és magas koleszterinszint
  • metabolikus szindróma
  • 50 éven felüli életkor
  • dohányzás

A felsoroltakon túl is azonban bárkinél előfordulhat nem alkoholos zsírmáj, még gyerekeknél is. "Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete, emiatt sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében, érdemes részt vennie egy kivizsgáláson. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha tompafájdalomjelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik" - mutatott rá a szakember. Hozzátette, a cirrózis stádiumának tüneteit már nem lehet nem észrevenni, hiszen a bőr és a szemfehérje sárgasága, a viszkető bőr és az ödémásodás olyan jelek, amelyek mindenképpen kezelést igényelnek.

Hogyan lehet diagnosztizálni a zsírmájat?

Milyen laborértékek jelezhetnek májbetegséget? Részletek itt.

Idejében felfedezve a problémát a romlás megállítható, a májban lévő zsír mennyisége csökkenthető. A diagnózis első lépése a laborvizsgálat, ezen belül is a májfunkció megállapítása, bár ez a módszer nem nyújt teljes biztonságot a zsírmáj diagnosztizálásában. Ezért jelent jó megoldást a Fibroscan vizsgálat, amely tulajdonképpen egyfajta fájdalmatlan hasi ultrahang. Ennek segítségével a máj szerkezeti átépülése és a máj zsírtartalmának meghatározása néhány perc alatt, szövettani pontossággal megtörténhet, hiszen az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése adja az információt a máj rugalmasságáról, esetleges hegesedéséről és egyidejűleg a zsírosodás mértékéről.

"Az ultrahangos vizsgálófej alkalmas 10 kilogrammos testtömeg feletti gyermekek és extrém elhízott felnőttek vizsgálatára egyaránt. A Fibroscanhez kapcsolódó CAP (controlled attenuation parameter) stádiumra pontosan megmutatja a zsírtartalom mennyiségét és a következményes májszerkezeti átépülést is" - magyarázta dr. Németh Alíz. Kitért rá, ezzel együtt néhány esetben elkerülhetetlen a biopsziás mintavétel. Az így kapott eredményekre alapozva már megkezdődhet a kezelés, amely jobbára gyógyszerszedésre, életmódváltásra, illetve végső esetben májátültetésre épül.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)