Hipnózisban lefogyhat!

Ha már minden fogyókúrát kipróbált az ember, de képtelen volt megszabadulni plusz kilóitól, vagy evészavarral küzd, érdemes megpróbálni a hipnózist. A terápia hatására mérséklődhet az étvágy, megszűnhet az evészavar.

Az elhízás betegség, melynek hátterében állhatnak lelki tényezők is. Ezek felderítése a pszichológus vagy pszichiáter feladata. A lelki problémák orvoslása gyakran hozzájárul a testsúly normalizálásához, a sikeres fogyókúrához, az önbizalom visszanyeréséhez.

"A hipnózist a legszélesebb körben elfogadott nézet szerint egyfajta módosult tudatállapotnak tekinthetjük. A hipnózis során az egyik ember (hipnotizáltnak vagy a hipnózis alanyának nevezzük) egy másik személy, a hipnotizőr által adott szuggesztiókra (sugalmazásokra) reagál,

Egy nemzetközi együttműködés keretében a pszichoterápiák hatékonyságát értékelik evési zavarokban, ezért anorexiás, bulimiás vagy egyéb atípusos zavarban szenvedő betegek jelentkezését várják, akik a program keretében avatott terapeutáktól kapnak majd kezelést. Jelentkezni a 06-30-9288 746-os telefonszámon, illetve a timkotunde@gmail.com email címen lehet.figyelme a hipnotizőr hangjára, utasításaira koncentrálódik. A szuggesztiók olyan képzeleti élményeket hoznak létre, amelyek során megváltozhat a hipnotizált személy észlelése, figyelme, emlékezete és viselkedése" - olvasható a Magyar Hipnózis Egyesület honlapján.

A hipnózis közben a belső világunkra koncentrálunk, ilyenkor az emberek ellazulhatnak, magukba mélyedhetnek, ilyen tudatállapotban megszűnhetnek fájdalmak, újraírhatóak egyes viselkedésminták, kiderülhet valamely probléma lelki gyökere.

Ezt az előnyt a pszichoterápiában ősidők óta hasznosítják.

A hipnózist épp ezért sokan az orvostudomány és a lélekgyógyászat anyjának tartják.

Éber hipnózis Gáti Ágnes és Árokvits Amaryl azt írják tanulmányukban, hogy a hipnózis használható az önértékelés javítására, az éhség és jóllakottság iránti érzékenység megtanítására, a testképzavar korrekciójára, a túlevést okozó traumák feldolgozására.

A videóban említett kezelő centrumok elérhetőségei: Semmelweis Egyetem I-es számú Gyermekgyógyászati Klinika 1083 Budapest, Bókay János u. 53. A klinika központi száma: 334-3186, 3343-743, 3343-339, 3343-762 Honlap: www.gyer1.sote.hu Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 1083 Balassa J. u. 6. Telefon.: 210-0330 Fax.: 210-0336 Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinika Cím: 7623 Pécs, József Attila u. 7. Telefon: 72/535-900 Fax: 72/535-971 PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Cím: 7623 Pécs, Rét u. 2. Telefon: 72/535-950 Fax: 72/535-951 Honlap: http://psychiatry.pote.hu

A hipnoterápia általában jól alkalmazható a bulimiások kezelésének felgyorsítására is, bár ahogy ezt a videóban dr. Túry Ferenc elmondja, a probléma gyökere néha olyan mélyen van, hogy még hipnózis hatására sem sikerül eredményt elérni.

Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak az úgynevezett aktív-éber indukciós technikának, amikor intenzív, aktív mozgás közben, tehát futógépen futás, szobabiciklizés közben, nyitott szemmel alakul ki hipnózis.

Nem igaz, hogy hipnózisban az ember olyat mond, vagy tesz, amit egyébként nem tenne! Csak olyan dolgokat hajt végre, amelyeket éber állapotban is szeretne megtenni, de valamely lelki mechanizmus akadályozza ebben (például felejtés, elfojtás stb). Tehát senkit sem lehet hipnózisban olyasmire kényszeríteni, ami nem felel meg az illető erkölcsi érzékének.

Azt is fontos tudni, hogy senki sem hipnotizálható akarata ellenére. A módosult tudatállapot létrejöttéhez elengedhetetlen a páciens aktív közreműködése.

Olvassa el sorozatunk előző két részét is:

A zabálás pszichológiája - videó!

Forrás:
Túry Ferenc és Pászty Bea (szerk): Evészavarok és testképzavarok. Pro Die Kiadó. Budapest, 2008.
Magyar Hipnózis Egyesület
Hipnoterápia
Az orvosi hipnózis

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció