Fogyókúra-túra

Lépten-nyomon kiabáló reklámszövegek: ettől biztosan lefogysz! Se szeri, se száma a biztos fogyást ígérő kapszuláknak, tapaszoknak, étrendeknek és tornáknak. Mégis, mit és mi alapján válasszunk?

Fogyibogyók

Miről ismerhetők fel? Gyakran a "-slim" vagy "-fit"t végződések valamelyikét viselik, szintén sűrűn fordul elő, hogy fő - zsírégető, testsúlycsökkentő hatású stb. - összetevőjük szerepel a nevükben. Három nagy csoportra oszthatjuk őket attól függően, hogy hatásukat étvágycsökkentéssel; az energiafelhasználás optimalizálásával; vagy az egyes tápanyagok felszívódásának manipulálásával érik el.

A tavalyi évben webáruházunk vásárlói körében a legnépszerűbbnek a NorbiFit és a Metabol tabletták bizonyultak, idén azonban legszívesebben a francia Laboratoire Physcience Adipill névre hallgató ígéretes termékét vásárolták. Az étvágycsökkentők közül 2005-ben a Trim24seven tapaszt rendelték meg a legtöbben, míg az idei évben már a Pectiligne - Almapektin kocka volt a legkelendőbb, mely szintén a francia laboratórium terméke.

Valamennyi fogyást elősegítő készítmény leírásában találhatunk valami nagyon vonzót: hogy csak természetes összetevőket tartalmaz, és mellőzi a mesterséges kemikáliákat, hogy alvás közben is fogyaszt, hogy csökkenti a zsírok felszívódását és "beállítja" az anyagcserét, sőt, leggyakrabban mindezeket egyszerre teszi (számos egyéb, kellemes mellékhatása mellett).

Mielőtt kiválasztjuk azt a terméket, amelynek segítségével fogyni szeretnénk, fontos figyelembe venni - többek között - az alábbi szempontokat:

  • indokolja-e testtömegindexünk a fogyókúrát?
  • mekkora a súlyfelesleg, amitől meg akarunk szabadulni?
  • mennyi idő alatt szeretnénk elérni kitűzött célunkat?
  • étvágycsökkentőre, vagy étrend-kiegészítőre van szükségünk?
  • nincs-e olyan betegségünk ("állapotunk"), mely gyakran szerepel az ellenjavallat rubrikában? (szedhetik-e a készítményt várandós nők, cukorbetegek?)

Ha a fenti kérdéseket jól átgondoltuk, és ennek ellenére még mindig nem vagyunk biztosak benne, melyik készítmény lenne számunkra a legmegfelelőbb, tanácsos kikérni orvosunk vagy egy gyógyszerész véleményét.

Nem mindegy, hogy mit, vagy nem mindegy, hogy mikor?

A tavalyi év öt toplistás könyve közül négyet Schobert Norbert jegyez. Ez a tény inkább az utóbbi állítást igazolja, tehát leginkább az nem mindegy, hogy a nap melyik szakában vesszük magunkhoz az adott ételt. A szerző aszerint látta el 1-es, 2-es és 3-as kóddal az alapvető élelmiszereket és készételeket, hogy szervezetünk mennyi idő alatt "birkózik meg" velük. Reggeltől délig kell elfogyasztanunk minden olyan étket és folyadékot, melyeknek a felszívódása lassabb, így nem terheljük meg velük alvó testünket. 2-es kódot kapott a főzelékek, a sajtok, a gyümölcsök nagy része, sok egyéb élelmiszer mellett, ezeket délután 3 óráig bátran ehetjük. Tény, hogy a kései tésztás vacsorákról és söröcskékről az esti órákban lemondhatunk, azonban - hogy csak a B betűsöket említsük - 1-es kód alatt található meg a birkapörkölt, a borjúpaprikás és a babgulyás is, melyhez este tíz óráig akár száraz vörösbort is fogyaszthatunk, persze mindent csak mértékkel.

A legjobb ötbe került saját kiadványunk, az Öt hét Öt kiló című könyv is, mely a bevitt kalóriát korlátozza napi 1200-ra, ötszöri étkezéssel. 35 napra biztosít változatos, kímélő, de a család többi tagja által is könnyedén elfogadtatható étrendet, valamint a heti bevásárlólistát is összeállította a "sietős" és "ráérős" háziasszonyok számára egyaránt.

Az idei évben új színfoltként megjelent a Norbi kiadványok komoly vetélytársa, a Dr. Arthur Agatston nevével fémjelzett South Beach diéta, amit könnyű betarthatósága miatt ajánlunk jó szívvel a fogyni vágyóknak. Időkorlátok nincsenek, de cserébe meg kell tanulnunk száműzni étrendünkből a "rossz" szénhidrátokat, mint a liszt, a cukor, a sült burgonya, és helyettesíteni a "jó" szénhidrátokkal, zöldségekkel, húsokkal és sajtokkal. A "könnyű, egyszerű és finom" diéta az első két hétben 4-6 kg fogyást ígér.

"...egy kicsi mozgás mindenkinek kell...!"

Elérkeztünk a fogyókúra legfárasztóbb részéhez, ugyanis nem elég csak étrendünkön változtatni, netán fogyasztószerekkel kibővíteni, mozgás nélkül többnyire sikertelenül végződik az amúgy is nehéz időszak. Alapvetően testsúlytól és kondíciótól függetlenül naponta fél óra mozgás - legyen az séta, aerobik vagy tánc - mindenkinek ajánlott lenne.

A komoly túlsúllyal küszködők sem menekülhetnek meg a rendszeres mozgástól arra hivatkozva, hogy az ugrálás nem nekik való: a Duci tréning tornáival ők is elindulhatnak a fogyás útján, nekik azonban bármilyen mozgásforma megkezdése előtt javasolt az orvosi konzultáció.

A 2005-ös és 2006-os évben is magasan vezettek a Rubint Réka nevével fémjelzett tornák, mely két dolgot jelenthet:

  1. többen vannak az alakformálásra szorulók, mint a nagy túlsúllyal rendelkezők,
  2. az arány fordított, a "ducik" mégis kevesebben jutnak el az elhatározásig: tenni azért, hogy megszabaduljanak fölös kilóiktól.

Jobban örülnénk az elsőnek, a statisztikák sajnos mégis a második állítást támasztják alá. Az elhízás egy bizonyos határon túl reménytelenséggel párosul, sokszor pedig az is kedvét szegi a fogyókúrázónak, hogy az eredmény - a kínkeserves diéta és/vagy torna ellenére - eleinte nem látványos, ezért hamar feladja a küzdelmet.

Azoknak, akik nem a Schobert családra szeretnék bízni az úszógumiktól való megszabadítást, ajánljuk a szigorúan ülve végezendő Capoeira aerobikot, bár ezt inkább azoknak ajánljuk, akik fogyókúrájukat sikeresen, karcsúan és edzetten zárták.

Élet a fogyókúrán túl

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a kínkeservvel ledobott kilók könnyen vissza is térhetnek, ha hagyjuk, akár még több is, mint amennyitől sikeresen megszabadultunk. A szakértők jojó-effektusnak vagy jojó-szindrómának nevezik azt a jelenséget, mikor a diéta abbahagyását követően a fogyókúrázó korábbi életmódjához visszatérve több súlyt szed vissza, mint amennyit leadott magáról. Ez a folyamat többször ismétlődve az eredetileg leadni szándékozott súlyfelesleg többszörösét eredményezheti. Igaz, a jojó-effektus hátterében nem csupán a kalóriák állhatnak, hanem pszichés problémák is. Ez az állítás komoly szakmai vitákat szított, az erről szóló Yo-Yo diéta szindróma című könyv szerzője karrierjét és jó hírét is kockára tette, amikor könyvében a lelki egyensúly hiányát tette felelőssé az elhízásért. Aki hízásra hajlamos, az nem ülhet a babérjain a sikeres fogyókúrát követően sem, mindennapjaiba kell iktatnia az új életmódot, melyet egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és a sült krumpli örök elhagyása jellemez.

Időnként nem árt tartani méregtelenítés gyanánt egy böjtnapot, amit akár élvezetessé is tehetünk némi minőségi gyümölcs- és zöldséglé fogyasztásával. Ha biztosak akarunk lenni a vegyszermentességben, válasszuk a Jacoby 100%-os natúr leveit.

Megéri? Mindenképp, hiszen ki ne vágyna vonzóbb külsőre, nagyobb önbizalomra és egészségesebb testre?

Ha "hosszú távra tervezünk", elengedhetetlen testünk karbantartása, a fogyás pedig szívügyünk, figyelembe véve, hogy az elhízás az évek során komoly szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához vezethet.

És végül még egy jó tanács: ha egyedül nem megy, szerezzünk partnert a fogyókúrához, lehetőleg olyat, aki nem hagyja, hogy feladjuk, s a nehéz pillanatokban is egymásnak erőt adva folytathatjuk vele az egészség felé vezető utat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő