Az első generikus fogyasztószer Magyarországon

Forgalomba hozták Magyarországon az első generikus szibutramint, a fogyasztó hatású gyógyszert. Van-e különbség az "eredeti" és a generikum között, és hogyan hatnak?

Az elhízásról

Az elhízás a civilizált világ egyik legnagyobb egészségügyi veszélytényezője, ugyanis a nem inzulin-függő cukorbetegség és számos szív-érrendszeri betegség kiemelkedő kockázati tényezőjévé vált az utóbbi időben. Kialakulásának hátterében genetikai, környezeti és pszichológiai faktorok kombinációja áll. Evolúciós csapdának is nevezhetjük, mert az emberiség fejlődésének korábbi szakaszában a jó táplálékfelvételt, kalóriatárolást és takarékos energiafelhasználást kódoló genetika biztosította a jobb túlélési esélyeket. Idővel a civilizáció fizikailag megkönnyítette a táplálékszerzést, ugyanakkor az életvitelt mozgásszegénnyé tette, emiatt nő rohamosan a túlsúlyos emberek száma.

A szibutramin hatása

Az agyban két szabályozási központ van, az egyik az úgynevezett "éhség-központ", melynek ingerlése éhséget vált ki, a másik a "jóllakottság-központ", melynek ingerlése jóllakottság érzést vált ki. Ezen központok hatására alakul ki az éhség vagy a jóllakottság érzése. Ha megfelelő kémiai anyagokkal befolyásoljuk, ingereljük, vagy gátoljuk ezeket a központokat, éhség vagy jóllakottság érzést tudunk kiváltani. Az első fogyasztószerként alkalmazott vegyület a pszichostimuláns amfetamin volt, melyek eufóriát okozó hatása és egyéb mellékhatásai miatt nem alkalmaznak. A molekula átalakításával viszont eljutottak a szibutramin nevű vegyülethez, mely nem okoz eufóriát, így lehetőség nyílt gyógyszerként való alkalmazására. A szibutramin módosítja az agyban az éhség és jóllakottság központhoz ingereket közvetítő anyagok mennyiségét és eloszlását, ezáltal az éhség-központot gátolja, a jóllakottság-központot pedig ingerli. A szibutramint szedők kevésbé érzik magukat éhesnek, ezért kevesebbet esznek. Viszont a kényszerevőkön és a finom ízek miatt sokat evőkön sem fog segíteni ez a szer, hacsak nem vesznek erőt magukon, hogy kevesebb ételt fogyasszanak.

Fontos tudnivalók a szibutraminról

A központi idegrendszert izgató hatása miatt depresszióban és egyéb pszichiátriai kórképekben szenvedők nem szedhetik. Egyéb pszichiátriai kórképekben szedett gyógyszerekkel nem lehet adni, mert hatásukat fokozza. Érdekességként jegyezném meg, hogy a depresszió és pszichiátriai betegségek kezelésére használt gyógyszerek gátló hatást fejtenek ki az idegrendszerre, épp ellentétes hatást, mint a szibutramin. Emiatt ezen gyógyszerek gyakran súlynövekedést okoznak.

Izgató hatásuk miatt szapora szívverés, szívdobogás-érzés és vérnyomás emelkedés is előfordulhat, emiatt szív-érrendszeri betegségben szenvedők sem szedhetik. Ezenkívül fejfájás, hányinger, nyugtalanság és álmatlanság is kialakulhat.

A szibutramin a testsúlycsökkenés tartós fenntartására is javallt, maximális kezelési időtartam azonban egy év, ettől tovább nem lehet szedni. Ha a testsúlycsökkentés nem kielégítő, vagy az elért csökkenést a beteg nem tudja tartani, 3 hónap után abba kell hagyni a készítmény szedését. Nem adható terheseknek és szoptatás alatt, valamint tapasztalatok hiányában gyerekeknek és időseknek. Több centrális hatású étvágycsökkentő sem adható együtt.

Fontos, hogy a szibutramin csak rendszeres testmozgás és diéta mellett alkalmas a testsúly megfelelő mértékű csökkentésére. Ha a szibutramin kúra befejezését követően a páciens nem tartja fenn ezt az életmódot, könnyen visszaszedheti a nehezen leadott kilókat.

Ma már választási lehetőségünk is van, ugyanis két gyártó által forgalmazott szibutramin tartalmú gyógyszerrel próbálhatjuk csökkenteni testsúlyunkat, hiszen nemrégiben megjelent a generikus változat is.

Generikus gyógyszerek

Miután egy gyógyszergyár kifejleszt egy új hatóanyagot, és forgalomba hozza az új készítményét, ezt a hatóanyagot évekig szabadalom védi, vagyis más cégek nem hozhatnak forgalomba ugyanazt a hatóanyagot tartalmazó gyógyszert. Ezeket az "eredeti" gyógyszereket nevezzük originálisnak. A szabadalom lejárta után a más cégek által forgalmazott ugyanazon hatóanyag tartalmú gyógyszerek annak a szernek a generikumai. Az originális és a generikus gyógyszerek nem teljesen azonosak, mert csak a hatóanyag azonos, a segédanyagok eltérhetnek. A segédanyagok befolyásolják a gyógyszer felszívódásának sebességét, és a vérben mérhető maximális gyógyszerszintet, ebből adódnak az eltérések. A hatóságok 20% eltérést engedélyeznek az originális és generikus gyógyszerek felszívódási sebessége és maximális vérszintje között. A generikus gyógyszerek hatása így kis mértékben eltérhet az originálistól, de ez pozitív irányba is lehetséges. Előfordulhat, hogy valaki jobban reagál az originális vagy a generikus gyógyszerre, ez mindenkinél egyedi érzékenység függvénye, de a legtöbb esetben nem érezhető a különbség.

A generikumok minden esetben olcsóbbak az originális szertől. Ez nem a rosszabb minőség miatt van, hiszen ugyanazok a szabályok vonatkoznak a gyártásra, mint az originális esetén. Az árkülönbség abból adódik, hogy az originális gyógyszer árába be van építve a kutatás, a fejlesztés és a marketing költség is. A generikusnál viszont minimálisak ezek a költségek, ezért tudják olcsóbban adni. Összegezve az eddigieket, a generikus gyógyszerektől nem kell félni, hiszen ugyanolyan hatékonysággal képesek betegségünket gyógyítani, viszont jóval olcsóbban kaphatjuk meg ezeket a szereket, például a szibutramint.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő