Végleg búcsúzunk az amalgámtól

Elsősorban az esztétika és kényelem, mintsem a tartósság jelöli ki az utóbbi évek fogtechnikai anyagainak trendjét. A szakemberek egy része ugyan még mindig az aranyötvözetekre esküszik, a betegek inkább a fogfehér színű és könnyen kezelhető cirkónium koronára vágynak.

Talán csak az ipari forradalomhoz mérhető fejlődés indult be a fogtechnika terén az utóbbi évek innovációi hatására. Új lehetőségeket nyitott a gyártási technológiákban a 3D nyomtatás, amely a hasonló elven működő CAD/CAM fréztechnológia kiegészítéseként lehetőséget ad a laboratóriumoknak az önálló és gyors munkára. Jól láthatóan a számítógépes támogatású gyártás irányába mutató törekvések egy újabb lépcsője ez a porral és olvasztott anyagokkal is felhasználóbarát technológia. Mivel az orvosi egyetemen frissen végzett generáció már a digitális rendszerekhez idomított szakértelemmel van felvértezve, a szakma "nagy öregjei" csak nagy sietséggel tudják tartani a lépést velük és a legújabb trendekkel.

Drága, de szép

A fogászatban felhasznált anyagok területén is egymást túllicitálva állnak elő újabb és újabb anyagokkal a cégek, a fogtechnikusok pedig sokszor csak kapkodják a fejüket, hogy mihez nyúljanak - hangsúlyozta Dr. Hegedűs Csaba, a Debreceni Egyetem dékánja a Földvári Imre Nemzetközi Fogtechnikus Kongresszus hétvégi szimpóziumán. A kerámia egy hatalmas anyagcsoport, amely a hétköznapi életünk szinte minden területén megtalálható a porceláncsészéktől a repülőgépek hajtóművéig, de sokoldalú felhasználhatóságát a fogászat is a szolgálatába állította. Jelenleg a cirkónium fogtechnikai alkalmazása forradalmasítja a teljes ipart, amely már hazánkban is felváltotta az eddig használatos anyagokat. Szeretik a fogtechnikusok, mert a cirkónium-oxid ellenálló, magas hajlítószilárdságú, a CAD/CAM technológiával jól formálható anyag.

Az egyetemen frissen végzett fogorvosok már a digitális rendszerekhez idomított szakértelemmel vannak felvértezve

Az egyetemen frissen végzett fogorvosok már a digitális rendszerekhez idomított szakértelemmel vannak felvértezve

A belőle készült koronák és héjak védik a beteg ínyét, nem okozzák annak visszahúzódását (periimplantitis) vagy gyulladását. Ami viszont még fontosabb, hogy a betegek is szeretik: implantátumok felépítményeként a cirkon kerámia ugyanis természetes hatást kelt, színe az egészséges fogéhoz hasonlatos. Fontos továbbá, hogy a fémallergiában szenvedők számára som okoz gondot ez a porcelánanyag. Az esztétikailag kiemelt fontosságú részeken - főként az elülső, front régióban - már a legtöbb hazai orvos cirkon porcelán koronát, esetleg préskoronát javasol.

Bár egyre látogatottabbak a fogászati magánklinikák, a tavalyi év során az állami rendszerben is közel kétmillió embert kezeltek, összesen 21 millió fogászati beavatkozást elvégezve rajtuk.

Persze a cirkónnak is megvannak a maga hátrányai, amelyet a fogorvosnak szintúgy mérlegelni kell az anyag használatakor. Egyik gyengeségét szó szerint a nagy erőssége adja: míg a klasszikus, fémből készült hidak, vagy koronák esetén az eltávolítás viszonylag könnyű, a fogorvos felvágja, egy vésővel alányúlva meglazítja azt, majd leemelik. A cirkónium azonban ezt nem hagyja, baj esetén keresztül kell vágni, megfelelő szinterezés esetén pedig szabályos szikrákat hány a kedves beteg. Tartósság tekintetében sem veszi fel a versenyt a hagyományos aranyötvözetekkel, amely ugyan szinte élethosszig tartó eredményt kínál, a legújabb trendeknek azonban nem fekszik. Hegedűs Csaba szerint a kevésbé esztétika-orientált részeken, például a hátsó rágó területeknél még mindig érdemesebb az aranyötvözetekben gondolkodni. Nem utolsósorban pedig a cirkón ára is megfontolásra késztetheti a szerényebb anyagi lehetőségekkel bíró pácienseket.

Az amalgám üldözése

Mi van ingyen a fogorvosnál?

Mielőtt fogorvoshoz indulunk nem csak azzal kell tisztában lennünk, melyik rendelőben látnak el bennünket. Jó, ha tudjuk azt is, hogy milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe a társadalombiztosításunk keretére. Részletek!

Vele párhuzamosan szerencsére eltűnőfélben van a lassan kétszáz esztendős fogászati múltra visszatekintő amalgám. Egy évtizede szinte még minden orvosi rendelőben ez az ezüstös színű ötvözet került a fogakba, amely elsősorban tartósságának és olcsóságának köszönhette elterjedését, azonban már hosszú ideje gerjeszt vitákat az élettani hatása. Legnagyobb gondot a benne lévő higanytartalom jelent (az ötvözet 50 százalékát folyékony higany adja), amely bizonyos vélekedések szerint folyamatosan oldódik a tömésekből, egyenesen a szervezetünkbe.

Ugyan a Fogorvosok Világszövetsége és az Egészségügyi Világszervezet, a WHO álláspontja szerint is veszélytelenek ezek a tömések, a szájban lévő amalgám pedig a megszilárdulását követően semmilyen módon nem oldódik, Norvégiában és Svédországban már évekkel ezelőtt betiltották a használatát, Olaszországban, Hollandiában, Dániában és Finnországban pedig jelentősen korlátozták a higany fogászati felhasználását. Két évvel ezelőtt szó esett az amalgám egész Európát érintő tilalmáról, azonban a brit egészségbiztosító lobbi sikeresen megfúrta az ezirányú törekvéseket. Elmondható azonban, hogy a legújabb technológiák, anyagok olcsóvá és elterjedtté válásának köszönhetően itthon is egyre kevesebb tömés készül a kétes megítélésű anyag felhasználásával.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-3, +4 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon változóan, délen gyengén felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag