Új távlatok a fogpótlásban?

A mérföldkőnek számító kutatásnak köszönhetően a fogorvosok egy szép napon a fogíny sejtjeiből létrehozott új fogakkal végezhetnek majd fogpótlást.

A brit King's College London kutatócsoportja felnőtt ínyszövetből vett sejteket kombináltak egy egerekből származó, más típusú sejttel a fog létrehozásához. A szakértők úgy vélik, hogy a sejtek egyszerű hozzáférhetősége lehetővé teszi, hogy a módszer minél több beteg számára elérhetővé váljon a jövőben, a gyakorlati alkalmazásig azonban még hosszú éveket kell várni.

Az embrionális őssejtkutatás területén is próbálkoznak "biofogak" előállításával, ez azonban nagyon költséges, és klinikai alkalmazása nem tűnik praktikusnak.

Érdekes kvízt ajánlunk a fog- és szájápolásról : vajon önnek hány kérdésre lesz tökéletes válasza? Próbálja ki!A szaklapban megjelent kutatás során emberi epiteliális sejteket vettek ki önkéntesek fogínyéből, laboratóriumban kitenyésztették, majd egerekből kinyert mezenchimális sejtekkel kombinálták. A mezenchimális sejteket úgy tenyésztették, hogy "indukálóvá" váljanak, vagyis arra utasítsák az epiteliális sejteket, hogy fogat kezdjenek alkotni. A sejtkombináció egerekbe való beültetésével a kutatóknak hibrid ember/egér fogat sikerült létrehozniuk, amely életképes gyökérrel rendelkezett.

A következő lépésben a kutatóknak könnyen hozzáférhető emberi mezenchimális sejtforrást kell találniuk, és elegendő mennyiséget kell kitenyészteniük belőle ahhoz, hogy a módszer a klinikai alkalmazásra is megfelelő legyen. Paul Sharpe professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy mezenchimális sejtek a bölcsességfogak belső foganyagában találhatók, ebből a forrásból azonban nehéz megfelelő mennyiségre szert tenni. "A következő nagy kihívás az, hogy a fognövesztést megindító felnőtt emberi mezenchimális sejtforrást találjunk, mert jelenleg ezt csak embrionális mezenchimális sejtekkel tudjuk elérni" - mondta a professzor.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)