Üde száj, tiszta lehelet - műfogsorral is!

Tapasztalta már azt a rémes helyzetet, amikor egy amúgy rokonszenves ember beszél Önhöz, ön pedig legszívesebben elmenekülne a taszítóan rossz szagú lehelete elől? Bizony, a műfogsort viselőknek fokozottan kell vigyázniuk száj- és fogápolásukra.

Más, mint az igazi!

A fogpótlások, a hidak, koronák, rögzített és kivehető természetes fogak. Bár a protézisek már nem jelzik fájdalommal, ha baj van, tisztán tartásuk, gondozásuk több szempontból legalább olyan fontos, mint az eredetieké. Nézzünk néhány alapvető érvet, amely fokozott odafigyelésre int!

Védjük a megmaradt fogakat!

Aki részleges, kivehető fogsort visel, annak a megmaradt természetes fogai védelmében is figyelnie kell a jó szájhigiéniára. A műfogsor és a valódi fogak találkozásánál, a protézist az eredeti fogakhoz erősítő kapcsok zugaiban ugyanis fokozottabb a lepedék lerakódása, ami egy idő után fogkővé szilárdul, és könnyen károsítja az eredeti fogak zománcát. A lepedéken, illetve az ínyre, a lágyrészekre támaszkodó műanyag vagy fémelemek alatt megbújó ételmaradékokon hamar elszaporodnak a baktériumok, gombák, amelyek ínygyulladást okozhatnak.

Az ínygyulladás rontja az állkapocs fogmegtartó képességét: a tasakossá váló, gyulladt ínyben meglazulhatnak a fogak, ami további fogvesztéshez vezethet. A szájüreg egyéb részeinek egészségét is őrzi a gondos ápolás: a nyelvet, az ínyt is érdemes rendszeresen puha kefével átdörzsölni, a lepedéket eltávolítani róla, és például a teljes felső fogsorprotézist viselőknek különösen ajánlatos a műfogsor tisztításakor a szájpadlást is megtisztítani, hogy a nyálkahártya épségét, vérbőségét megőrizze.

Frissen tartott lehelet

Még a legegyszerűbb társasági, munkahelyi együttléteket is megronthatja, ha a beszélgetőtársak valamelyikének kellemetlen a lehelete, nem is beszélve a közelebbi kapcsolatról: kinek támadna például csókolózni kedve, ha a társa szája rossz szagot áraszt?

Igaz, a szájszag eredete nemcsak az elhanyagolt szájhigiéniában kereshető, hiszen például bizonyos emésztőrendszeri betegségek is okozhatnak ilyen tüneteket, de ezek a tapasztalat szerint az esetek nagy részében bizony fokozottabb odafigyeléssel, fog- és szájápolással kiküszöbölhetőek lennének. A műfogsorviselők között különösen gyakran fordul elő ez a kellemetlenség, mivel a protézis alá, a koronák közé, a kapcsok sarkaiban lerakódó foglepedék, illetve az ide beszoruló apró ételmaradék morzsák nehezebben távolíthatók el, mint a valódi fogak réseiből, egyszerű, fogkefével történő fogmosás nem is elégséges hozzá.

Márpedig a nyálból kiváló lepedék kiváló táptalaja a legkülönbözőbb kórokozóknak, baktériumoknak, gombáknak, majd ezek anyagcseretermékei is tovább vastagítják a lerakódást az elhalt hámsejtek és egyéb bomlástermékek mellett. Ahol pedig bomlás van, baktériumok vannak, ott előbb-utóbb megjelennek a gázok is, vagyis a kellemetlen szagok forrásai.

Ápoltan hosszabb élettartamú a pótlás

A kivehető fogprotézisek alapanyaga többnyire egy speciális műanyag, esetleg fémmel kombinálva. A kezelő fogorvos, a készítő fogtechnikus használati tanácsait, ápolási útmutatóját meg kell fogadni: például van olyan fogmű-alapanyag, amely kiszáradva károsodhat, ezért az ebből készült műfogsort, ha éppen használaton kívül van, nedvesen kell tartani, vízben vagy tisztítófolyadékban. A protézis mechanikus tisztítása legömbölyített sörtéjű fogkefével történjen, mert a túl hegyes sörtéjű kefe szintén károsíthatja: az ezzel okozott karcolásokban, mikrosérülésekben, barázdákban nehezen eltávolítható szennyeződések bújhatnak meg. A viselőjének életmódja is nyomot hagy a műfogsoron: a dohányzók, a sok kávét, csokoládét fogyasztók protézise elszíneződik, nekik fokozottabban kell gondolni a rendszeres fogmosásra.

Talán nem mindenki tudja, hogy a műfogak ugyanúgy fogkövesek lehetnek, mint a valódiak: a meszesedő, lassan megszilárduló lepedék megjelenik a protézisen is, károsítva annak anyagát. Rendszeres karbantartással, az arra szolgáló tisztítószerekkel történő ápolással, a lerakódások eltávolításával viszont jóval hosszabb élettartamúak lesznek ezek a fogművek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció