Tévhitek és igazságok a fogfehérítésről

Ki ne szeretne magának a sztároknál megcsodált, vakítóan fehér fogsort? A fogfehérítésnek sokféle módja van, de vigyázzon: nemcsak a szakszerű tanácsok, hanem a "házilagos kivitelezésre" ajánlott, olykor kétes értékű módszerek is elérhetők az interneten.

Áhított fehérség

Sokak nézik sóvárogva a hírességek vakító fehérségű fogait, és keresik a lehetőségét annak, hogy saját fogsorukat is hasonlóan ragyogóvá tehessék. Ennek három útja van: fogorvosi rendelőben kérhető helyben végzett profi fehérítő kezelés, vagy választható a lassabb, otthon alkalmazható, de a szakorvos által irányított eljárás és szép számmal vannak egyéb fogfehérítő eszközök és módszerek, amelyekkel orvosi ellenőrzés nélkül, önállóan próbálkozik a páciens. Nem egy (akár súlyos károkat okozó) tévhit is kapcsolódik azonban ezekhez a lehetőségekhez, így nem árt tisztázni, melyik, kinek, mikor ajánlható, illetve mely esetekben tanácsosabb várni a fehérítő kezeléssel. Az eljárásokban közös, hogy kémiai úton hatnak: a fogszövetben lévő festékmolekulákat oldják ki. A túlkezelés, a szakszerűtlenül végzett fehérítés viszont már a fogzománc szövetét is megbontja.

Profi módszerek

A leggyorsabb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb a fogorvos által, a rendelőben végzett fogfehérítés. Egy „ülés”, körülbelül egy órás kezelés szükséges a kívánt fogszín eléréséhez, amely aztán hosszú ideig megmarad. Az orvos megfelelő előkészítés (vizsgálat, az elszíneződés okának megállapítása, ultrahangos fogkő-eltávolítás, polírozás stb.) után gondosan izolálja a fehérítendő területet, majd a nagy töménységű hatóanyaggal kezeli, speciális készülék, ultrahang, hő vagy különböző tartományú fény segítséggel aktiválja. Az eredményesség függ az adott eljárástól, a használt készüléktől és a páciens adottságaitól: a fogorvosok 14 árnyalatú fogszín-skáláján 3-7 árnyalatot lehet világosítani a fog színén.

A másik (szintén szakorvos által végezhető, szakszerűen irányított módszer) lényege, hogy a fogorvos egy lenyomatot vesz a páciens fogsoráról, amelynek alapján egy pontosan illeszkedő, vékony fóliasínt készít a hatóanyag számára. Ezt általában éjszakára teszik fel, fogfehérítő géllel megtöltve, és 8-10 nap alatt érhető el vele a kívánt hatás.

Mikor igen? Mikor ne?

Tévedés lenne azt hinni, hogy bárki, bármikor élhet a fogfehérítés szépítő lehetőségével. Azért is tanácsosabb szakemberrel végeztetni, mert a fogorvos előzetes állapotfelmérése biztonságot nyújt. Lehet ugyanis a fog elszíneződése mögött olyan ok, amely miatt nem javasolt a fehérítés, mivel ellenkező hatást érhetnek el vele, károsíthatja a fogakat. Így például csak ép fogsort szabad fehéríteni: kezeletlen fogszuvasodás, meglazult tömés, mikrosérülésekkel, repedésekkel károsodott fogak esetében ezeket először rendbe kell hozni. Vannak olyan szájüregi elváltozások, betegségek is, amelyek miatt „ellenjavallt” lehet a kezelés. Jó tudni azt is, hogy a fehérítő hatás nem érvényesül a tömések, fogpótlások, vagyis a szájban lévő idegen anyagok esetében, ezért az egységes, szép fehér fogsor érdekében ezek cseréje is szükségessé válhat. Előfordul az is, hogy az elszíneződést nem lehet elhalványítani: ilyen például, amikor egyes antibiotikumok alkalmazása, vagy magának a fogzománcnak az elvékonyodása, esetleg öröklött adottság okozza a zavaró sárgás színt. Ilyenkor más megoldás, porcelánhéj illetve korona jöhet szóba.

Házilagos kivitel, veszélyekkel

A fogak fehérítésének igénye nem modern dolog: történelmi anekdoták szerint már Erzsébet királynőnek is meggyűlt a baja sárgás fogaival menyasszony korában. Az esküvőre ő is kifehérítette – azt nem jegyezték fel, hogyan, csak sejteni lehet, hogy a borzongató citromleves módszerrel. Azóta is számos "házilagos" recept forog közkézen, amelyek közül ugyan némelyikkel valóban lehet hatást elérni, de eközben jelentős károkat is okozhatnak. Szódabikarbóna, hidrogén-peroxid, citromsav van a hagyományos háziszerek között. Ezek azonban a fogzománcot elvékonyíthatják és az ínyt is károsíthatják, védtelenül hagyva a fog dentinrészét, az emésztőrendszerbe jutva pedig gyomorgondokat okozhatnak.

A drogériákban, gyógyszertárakban vény nélkül is számos termék, sokféle kiszerelés közül választhatunk: fogfehérítés céljára kaphatók fogkrémek, zselék, matricák, ecsetelők stb. A legkevesebb kockázattal az erre a célra kifejlesztett fehérítő fogkrémek használata jár, hiszen ezek rendszeres alkalmazása nem igényel előkészületeket, különleges segédeszközöket, mégis halványítja az elszíneződéseket, akadályozza a fogkő lerakódását. A fogorvos rendszeres felkeresése azonban mindenképpen alapvetően fontos ahhoz, hogy a fogai épek-szépek lehessenek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció