Szokások, melyektől besárgulnak a fogak

Habár a genetikának is köze van ahhoz, hogy kinek mennyire fehérek a fogai, életmódunk szintén nagyon sokat nyom a latban. Ha szeretnénk, hogy fogaink ne sárguljanak be, érdemes ügyelni az alábbiakra.

Nem megfelelő szájvíz

Bár erről a reklámokban általában nem ejtenek szót, sok olyan szájöblítő van, amely igencsak savas. Ha túl sokat használjuk ezeket, károsíthatja a fogzománcot , ami elszíneződéshez vezethet. Napi egy-két alkalomnál gyakrabban ne öblögessünk tehát, inkább mossunk többször fogat, ha aggódunk a leheletünk miatt.

Nem iszunk eleget

Folyadékhiány hatására a száj kiszáradhat, nem termelődik benne elegendő nyál. Mivel a nyálban oxigén, ásványi anyagok és enzimek is találhatóak, egészségesen tartja a szájüreg pH-ját, és csökkenti a savas kémhatást, amely károsíthatja a fogzománcot.

Egyes szájvizek túl gyakori használata károsíthatja a fogzománcot
Egyes szájvizek túl gyakori használata károsíthatja a fogzománcot

Savas gyümölcsök és zöldségek

Citrusfélék, paradicsom, ananász, szénsavas üdítők, bizonyos sportitalok, ecetes salátaöntetek - ezek az élelmiszerek mind igencsak savasak, ezért nem tesznek jót a fogzománcnak. Ez persze nem jelenti, hogy teljes mértékben ki kell őket iktatni az életünkből, de fogyasztásuk után érdemes sok vizet inni, illetve egy kis vízzel kiöblíteni a szánkat. Ugyanez igaz olyasmikre is, amelyek megszínezhetik a fogzománcot, mint például az áfonya , a fekete tea és a vörösbor.

Túl sok kávé

Bár a mértékletes kávéfogyasztásnak vannak pozitív egészségügyi hatásai, biztos, hogy a fogak színének nem tesz jót ez az ital. Már napi két-három kávé elfogyasztása is viszonylag rövid időn belül látványos nyomot hagy a fogzománcon.

Dohányzás

Milyen hatással van a külsőnkre a cigaretta? Részletek itt.

A cigarettában lévő dohány, illetve vegyi anyagok is elszínezik a fogzománcot, és minél tovább dohányzunk, az elszíneződés annál erősebb és látványosabb lesz. Ráadásul a cigaretta miatt növekszik az ínygyulladás és a fogszuvasodás kockázata is, valamint a szánk is szárazabb lesz, ami szintén nem tesz jót a fogaknak.

Forrás: prevention.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: