Sebészeti lézer a fogászatban

Még mindig sok felnőtt fél a fogászattól, pedig a legtöbb beavatkozás kis érzéstelenítéssel teljesen fájdalmatlan.

Gyakran előfordul, hogy gyerekek - és felnőttek is - a fogsor záródási vonalában összeharapják az arcukat, és ott seb keletkezik. Ez az esetek többségében magától elmúlik, de ha rossz fogak vagy fogpótlások - például töredezett, lyukas fogak, éles szélű koronák, idősebbeknél a kivehető fogsor kapcsai - vannak, azok a sebet tovább irritálhatják. A sebet fontos időben eltávolítani, s természetesen a rossz foga(ka)t, fogpótlást is kezeltetni kell. A seb először jóindulatú daganattá változhat, de a további, rendszeres irritáció következtében akár rosszindulatú daganat is lehet belőle. (Hasonló seb természetesen a nyelven is keletkezhet.) Nem ritka, hogy az alsó vagy felső fogsorívből - ez főleg a hátsó rágófogaknál gyakori - valamilyen okból kihúznak egy vagy több fogat. A vele szemben lévő pedig, miután nincs szemközti párja, megváltozik. Ha felül van, lenő, ha alul, akkor kiemelkedik, majd elérve a szemközti ínyt, szintén sebeket okozhat.

Heg nélkül gyógyul

Ma már mindez elkerülhető, ha a beavatkozást sebészeti lézerrel végezzük. Ez nem a Magyarországon elterjedőben lévő lágy- vagy szoftlézer, hanem speciális, fogászati célra is kifejlesztett kemény, úgynevezett hardlézer, amivel szerencsére én már dolgozhatom. A beavatkozás lényege, hogy akár a kis papillómán (szemölcsszerű burjánzásból álló, általában jóindulatú daganat - a szerk.), ez nagyon gyakori például a dohányosoknál az alsó ajkon, vagy a kis daganaton is - pici érzéstelenítés után - csipesszel megfogva, a lézerrel csak érintőlegesen körbemegyünk, és vérzés, mindenféle utókezelés nélkül eltávolítjuk azt. A beavatkozás helye heg nélkül, gyönyörűen gyógyul. Ez minden, a szájban lévő sebre igaz. Sőt, a gyakori, vöröses-lilás jóindulatú daganatot (úgynevezett haemangiomát vagy vérdaganatot), a kemény lézerrel vérzés, utóvérzés, illetve későbbi hegesedés nélkül el lehet távolítani. Ezt az orvosok járóbeteg-rendelésen általában nem távolítják el, mert nagy a vérzés veszélye.

Forradalmi újítás

Az eljárás megoldást jelenthet akkor is, ha egy fog nem nőtt ki. Lehet ilyen probléma gyerekeknél és felnőtteknél is, például ha a bölcsességfog nem tört a felszínre, illetve ha annak csak egy kis része tört át.

Ha a többi az íny alatt marad, az meglazul, s a nyállal a lepedék bemegy alá, ezért ott a fog romlik. Ez a magyarázata annak, hogy a páciensek bölcsességfoga még ki sem nőtt, és máris rossz, s esetleg nem kezelhető, ezért ki kell húzni. (Pedig fogpótláshoz pillérfognak még jól lehetett volna használni.) Ilyen esetekben is mintegy harminc-ötven másodperces lézeres beavatkozással felnyitható az íny, későbbi fájdalom és vérzés nélkül. IX.évf./9.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső