Műfogsor: mik az előnyei és a hátrányai?

A saját fogak elvesztése nemcsak az étkezés és a beszéd során jelenthet problémát, lelkileg is megterhelő lehet. Azonban egy jól megválasztott és megfelelően kivitelezett műfogsorral újra visszakaphatjuk régi önmagunkat.

Fogainkat különböző módon veszíthetjük el: szuvasodás , sérülések, balesetek vagy akár bizonyos betegségek is állhatnak a háttérben. A foghiány miatt beesett arc idősebbnek hat, problémássá válhat az étkezés, a mosolygás, és nagyban csökkenhet az önbizalom is. Ha a keletkezett hiány nagymértékű, a fogorvos protézist, azaz műfogsort javasolhat. A fogprotézist nem rögzítik fixen a szájüregben, így azt a páciens maga tudja kivenni és visszahelyezni. A hiányzó fogak számától függően szükség lehet részleges vagy akár teljes alsó és felső fogpótlásra. A részleges műfogsorok alaplemezére kerül a műínyt alkotó műanyag bevonat, erre pedig a természetes fogakhoz hasonló műfogak. Amennyiben teljes műfogsorra van szükség, az egész protézis könnyű műanyagból készül.

„A fogaknak három alapvető funkciójuk van a szájüregben: a rágás, az esztétika mellett fontos szerepet játszanak a hangképzésben is” – mutatott rá a foghiánnyal járó komplex problémára Dr. Vidákovics László fogorvos. „Részleges műfogsorra akkor van szükség, ha a páciensnek vannak saját, egészséges fogai, de ezek helyzete nem megfelelő a rögzített fogpótlások, hidak elkészítéséhez. Teljes fogsor csak abban az esetben szükséges, ha már egyetlen saját fog sem maradt a szájüregben.”

Különböző rögzítési technikák

A fogak eltávolítására csak a legszükségesebb esetben, a kóros állapotban lévő fogak esetében kerül sor, a szájüregben maradt egészséges fogak nem zárják ki a műfogsor készítését. Részleges protézis esetén a fogpótlás a saját, ép fogakhoz, hidakhoz vagy koronákhoz kapcsolódik. A legegyszerűbb, kapoccsal rögzített, felpattintható fogsor hátránya, hogy kevésbé esztétikus, könnyen előfordulhat, hogy a kapcsok kilátszódnak például mosolygás közben. Ezt küszöbölhetik ki a rejtett elhorgonyozási technikák, amikor a hidat és a kivehető fogsort egyszerre készítik el.

műfogsor, protézis, fogpótlás
Egy jól megválasztott és megfelelően kivitelezett műfogsorral újra visszakaphatjuk régi önmagunkat. Fotó: Getty Images

„A saját fogakra kúpos teleszkóppal rögzített változat szintén pontosabban illeszkedik, ezáltal esztétikusabb fogsort eredményez. Hátránya azonban, hogy a protézis alaplemeze nagyobb méretű, így a műfogsor bejáratása és a hozzászokási idő hosszabb lehet. Komfortos, esztétikus és gyakori megoldásnak számít például a stéges változat is, ahol a meglévő fogakra kerülő koronákra építve oldjuk meg a kivehető protézis rögzítését” – magyarázta a szakrovos, hozzátéve, hogy ezeken kívül még számos rögzítési forma jöhet szóba, ezért mindig az adott páciens lehetőségeihez kell igazítani a fogsor kialakítását.

Rögzítés implantátumokkal

Amennyiben nincs megmaradó fog, implantátumokra támaszkodó stégeket is ki lehet alakítani, azonban ezek magasabb költséget jelentenek, valamint több, sebészeti beavatkozás szükséges hozzá.

„A hagyományosan kialakított részleges vagy teljes műfogsorok azok számára jó alternatívák, akik olcsóbb protézist szeretnének, vagy az ínyük nem alkalmas az implantátumok beültetésére. Ezek hátránya az implantátumos megoldásokkal szemben a kevésbé stabil rögzítés, ami miatt nagyobb az esélye az irritációk keletkezésének is. A hagyományos fogsoroknak hosszabb a protézishez való hozzászokási idejük, gyakrabban szorulnak cserére, valamint nagyobb az esély a csontvesztés kialakulására is” – mondta el a fogorvos, aki kiemelte, hogy a protézisek széles skálája elérhető, így mindenki megtalálhatja a számára megfizethető és komfortos változatot.

Fontos a rendszeres karbantartás

„Bármilyen technikával és alapanyagból készült műfogsort viselünk, fontos, hogy legalább 2-3 évente ellenőriztessük, akkor is, ha nincsenek panaszaink” – hangsúlyozta Vidákovics doktor. „Állcsontunk életünk végéig változik. Ha a protézist nem igazítjuk hozzá, nem tudja maradéktalanul ellátni a funkcióját, a nem megfelelő terhelés miatt pedig könnyen állcsontleépülés következhet be. Szintén fontos szempont, hogy a kontrollon általában csak kisebb – és ezáltal alacsonyabb költségű – korrekció szükséges, azonban, ha ez elmaradt, idővel használhatatlanná válik, és cserére szorulhat a teljes fogsor.”

Az instabil protézis rágási, harapási és beszédproblémákat okozhat, valamint egyre gyakrabban kieshet. Ez nemcsak lelkileg érintheti rosszul a viselőjét, de a nem megfelelően összerágott étel könnyen emésztési problémákhoz vagy tápanyagfelszívódási zavarokhoz vezethet. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, jól karbantartott és rendszeresen tisztított műfogsorra van szükség, ami nemcsak funkcionálisan látja el a feladatát, de azzal, hogy tökéletes támaszt nyújt az arcizomnak, a viselőjének is magabiztosabb fellépést és kisimult arcvonásokat biztosíthat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)