Mit ehetünk a fogszuvasodás ellen?

Az elmúlt három évtizedben csökkent a fogszuvasodás (dentális caries) előfordulása a gyermekek, valamint a serdülők körében a legtöbb európai országban, annak ellenére, hogy a cukor átlagos bevitele meglehetősen stagnál.

Tehát milyen tényezők a felelősek e pozitív tendenciáért? Úgy tűnik, hogy ez a kedvezőbb szájhigiéniának (több fogmosás, valamint a fogselyem használata) és a fluornak köszönhető.

Fogszuvasodás akkor alakul ki, ha számos tényező egy időben fordul elő. Először is kell lennie egy olyan fognak, amely fogékony a szuvasodásra .

Másodszor kell lennie egy dentális plakknak pl. egy baktériumnak, amely a szénhidrátokat lebontva savakat termel, amik rongálják a fogzománcot, és végül szénhidrátnak is jelen kell lennie, amit a baktérium le tud bontani. Ezen túl elegendő időnek is kell lennie a demineralizációra (a fogzománc feloldódása), valamint elégtelen időnek a test természetes védőmechanizusához, ami remineralizálja a fogat és kijavítja a roncsolást. A tényezők mindegyikére befolyással vannak más tényezők is. Például a fluor segíti a remineralizációt és átalakítja a fog szerkezetét. A végső hatása az, hogy a fog felszíne kevésbé lesz fogékony a szuvasodásra. Az evés gyakorisága is fontos szempont, mivel minél gyakoribb az ételfogyasztás, annál gyakrabban van esélye a baktériumnak a fermentálásra. A nyálnak szerepe van a sav semlegesítésében, a remineralizációhoz szükséges ásványi anyagok biztosításában, valamint segít minél hamarabb eltávolítani az ételt a szájból.

Étrendi tényezők

Az étrendnek, a fogszuvasodás kialakulására vonatkozó hatása nem olyan magától értetődő, mint ahogy azt sok ember hiszi. Miközben a szénhidrátbevitel és fogszuvasodás kapcsolatát tisztán kimutatták, a bevitt cukor és fogszuvasodás közti direkt összefüggés mára a legtöbb európai országban igen gyenge. Sok ember például relatívan nagy mennyiségű cukrot fogyaszt állandó jelleggel, mégis csupán kismértékű fogszuvasodással rendelkezik.

Egy dán vizsgálat azt találta, hogy a fogszuvasodás szempontjából fontosabb tényező az az idő, ameddig az étel a szájban és körülötte tartózkodik, mint az étel cukortartalma. A kutatók összehasonlították a cukoroldatokat az ételekkel és snack-ekkel, és azt találták, hogy azok a szénhidráttartalmú ételek, melyek hajlamosak a fogakra és köréjük rakódni, nagyobb valószínűséggel okoznak fogszuvasodást, mint a cukoroldatok. Ezek az ételek nem feltétlenül azokat jelentik, amiket mi „ragadósnak” gondolunk, mint a karamellás cukrok, amik gyorsabban ki is ürülnek a szájból, mint néhány keményítőtartalmú étel.

A cukor és cukortartalmú ételek fogszuvasodásban játszott elsődleges szerepének nyomatékossága is megváltozott. Mára köztudott, hogy számos egyéb szénhidráttartalmú étel, melyet hagyományosan "fogbarátnak" hittek, mint például a kenyér, is hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz. Példának okáért a keményítőtartalmú ételek (mint a kenyér) a plakk baktériumának savtermeléséhez vezetnek, valamint az összes gyümölcs is okozhat fogszuvasodást, bár továbbra is ajánlatos fogyasztásuk az élvezet és egészséges hatásuk miatt.

A tudósok ma úgy vélik, hogy a diéta fogszuvasodásban játszott szerepe kevésbé köthető magához a diétához, ám sokkal inkább az egyéni viselkedéshez. A megfelelő szájhigiénia és fluor, különösképp a fluortartalmú fogkrémek használatával, csökkentették az étrend fogszuvasodásban játszott szerepét. Azonban azokban az országokban, ahol a fluor tartalmú fogkrém nem elterjedt, a szénhidráttartalmú ételek gyakori fogyasztása még mindig fontos tényezője a fogszuvasodásnak.

Az étrendi fluor fő forrása olyan víz fogyasztása, melynek fluortartalma 0,05 és 14 ppm között van. A fluor az ételféleségek mindegyikében előfordul; leggazdagabb forrásai a tea, valamint a csontjával együtt fogyasztott tengeri halak (mint pl. az ajóka).

A fogszuvasodás megelőzése

Fogmosás 5 perc alattA megfelelő szájhigiéniát, valamint fluor használatát vélik a fogszuvasodás megelőzésében részt vevő fő faktoroknak. Az alábbi ötletek további tanácsokat adnak fogaik szuvasodásmentességéhez.

Kezdje korán a szájápolást - kezdje el mosni fogát, amint az első babafogak előtörnek. Ne tegye szokássá, hogy a csecsemők egy üveg tejet, tápszert, gyümölcslevet vagy édesített üdítőt iszogatva aludjanak el. A cukrok hosszú ideig maradnak a fogakon, így a cumisüveg is fogszuvasodáshoz vezethetnek.

  • Fogait fluorizált fogkrémmel tisztítsa napi kétszer és a fogak körüli részt is tisztítsa napi egy alkalommal fogselyemmel vagy fogpiszkálóval. Ne egyen fogmosás után lefekvéskor, mivel a nyáltermelés csökken alvás közben.
  • A cukormentes rágógumi "fogbarátnak" bizonyul, mivel segít a nyáltermelés fokozásában és az ételhulladék szájból történő eltávolításában.
  • Számít, hogy milyen gyakran eszik és iszik. Hagyjon időt a nyáltermelésre két evés között, hogy a savak semlegesítődhessenek. Ne rágcsáljon ételt vagy szürcsöljön italokat folyamatosan.
  • Az étrendi ajánlásnak megfelelő étrendi praktikákon kellene alapulnia az általános egészséges táplálkozással megegyezően.

Melyik típusú szénhidrátok vezethetnek fogszuvasodáshoz?

Sok ember számára zavaros a szénhidrátok azon típusai, melyeket a baktériumok fermentálhatnak - ezzel fogszuvasodást okozva. Néhány tudós tovább bonyolította a képet azzal, hogy "külső" és "belső" cukrokra osztotta őket. A belső cukrok azok, melyek természetesen vannak jelen egy étel sejtszerkezetében, ilyenek találhatóak a gyümölcsökben és zöldségekben.

Külső cukroknak nevezzük azokat, amelyek szabadon vannak jelen az ételben vagy hozzáadottak. Ez a csoport tovább lett osztva tejcukorrá (laktóz) és nem tej eredetű külső cukorra, amik a gyümölcslevek, méz, hozzáadott cukrok. Vizsgálatok kimutatták, hogy a baktériumok a külső és belső cukrokat is képesek fermentálni, tehát minden szénhidráttartalmú étel hozzájárulhat a fogszuvasodáshoz. Egy egészséges, élvezetes étrend megfelelő szájhigiéniával párosítva a legjobb mód a fogak megvédésére, valamint az általános egészség elősegítésére.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)