Meglepő problémát okozhat a vashiány

A szájzug berepedezése az egyik leggyakoribb ajkakat érintő probléma, melynek nagyon sok oka lehet. Szerencsére, általában nem jár súlyosabb szövődményekkel és gyógyszerekkel jól kezelhető, ám a kezelés hosszabb ideig is elhúzódhat.

A szájzug gyulladásos berepedezése (cheilitis angularis) egy elég gyakori, főleg az idősebb korosztályt érintő betegség, amelynek kialakulásában számos probléma szerepet játszhat, a gombás fertőzésektől a vitaminhiányon át a rossz szokásokig. A tünetei igen jellegzetesek: a száj egyik vagy mindkét sarkában nyílt sebnek tűnő, pirosas, fájdalmas sebek, hasadások, kirepedezések lehetnek.

Ezek a kiváltó októl függően különböző súlyosságúak lehetnek, időnként egyszerű bőrcafatnak tűnhetnek, máskor viszont a száj sarkán túl az ajkakat vagy az ajak melletti bőrt is érinthetik. A sebek időnként vérezhetnek is, és bizonyos fertőzéseknél a sebeken sárgás heg is képződhet, a krónikus gyulladásoknál pedig genny is ürülhet a sebből.

Hány baktérium van egy csókban?

4 tényező játszik szerepet

A betegség kialakulásánál négy nagy tényező játszhat szerepet, a nyál irritáló hatása, a felső ajak nem megfelelő elhelyezkedése, a túlságosan kiszáradt ajkak, illetve valamilyen mikroba, gomba, vírus vagy baktérium jelenléte. A száj szélének kisebesedése, kirepedezése általában legyengült immunrendszerű, vitaminhiányban szenvedő egyéneknél jelentkezik. A kialakulásának a kockázatát növeli a szájpenész (vagy az ezzel összefüggő krónikus betegségek), a rosszul beállított és rögzített műfogsor, az alultápláltság (illetve az ezzel összefüggő betegségek, például a felszívódási zavarok), bizonyos autoimmun betegségek, gyulladásos bélbetegségek, az érzékeny bőr és az ekcémára való hajlam. A kirepedezett szájszélnél a genetikának is nagy szerepe lehet. Bizonyos gyógyszerek is fokozzák a betegség kialakulásának esélyét. Azok hajlamosabbak lehetnek a száj szélének kirepedezésére, akik gyakran nyalogatják vagy harapdálják a szájukat.

szájzug kirepedezése
Nem biztos, hogy a hideg idő a bűnös a szájzug kirepedezése kapcsán. Fotó: getty Images

A szájzug kirepedezéséért nagyon sokszor valamilyen fertőzés a felelős, a leggyakrabban Candida albicans, Staphylococcus aureus, vagy ezek együttesen okozzák a kellemetlen tüneteket. Előfordulhat az is, hogy egyszerű ajakherpesz okozza a kirepedezést. Irritáció az esetek mintegy ötödében felelős a sebekért. A nyálban ugyanis olyan enzimek találhatóak (melyek egyébként az emésztést segítik), melyek sebesedést okozhatnak, ha túl hosszan érintkeznek egy-egy bőrfelülettel. Ha a száj állása valamiért megváltozik, például egy vagy több fog hiánya miatt, a nyál is jobban érintheti a száj sarkát, folyamatosan nyirkosan tartva és irritálva azt. Ez pedig könnyen sebesedést válthat ki. Ezért lehet, hogy a szájzug kirepedezése gyakori az idősebbeknél, azoknál, akiknek hiányoznak a fogai, illetve azoknál, akik fogpótlást, műfogsort viselnek.

Rossz szokások is okozhatják, hogy a száj sarka folyamatosan nyirkos és irritált: például a száj nyalogatása, harapdálása, az ujjszopás, a tollak végének rágcsálása stb. A túlzott nyáltermelődés, a szájon át történő lélegzetvétel (például krónikus orrdugulás következményeként) szintén fokozhatja a rizikót. Hideg, szeles vagy túl száraz időben, amikor a szánk alapvetően szárazabb, nagyobb az esélye a repedések megjelenésének, és az az önkéntelen szokás, hogy nyalogatjuk a szánkat, csak még rosszabbá teszi az ajkak állapotát. Bizonyos irritáló anyagok, krémek vagy ajakápolók is okozhatnak betegséget, például, ha lejárt szavatosságú terméket használunk.

Amikor hiányzik valami

A tápanyaghiányos állapotok közül többnek is lehet tünete a száj kirepedezése, ezek közé tartozik például a vashiány vagy a B-vitaminok hiánya. Ezeknek a hátterében lehet egyoldalú táplálkozás, alkoholizmus, de valamilyen felszívódási zavar, esetleg bélrendszeri betegség is.

Nagyon sok esetben a száj sarkának kirepedezése nem igényel semmilyen gyógykezelést, néhány napon belül magától is elmúlik. Súlyosabb esetekben természetesen a tünetek kiváltó okát kell megállapítani, és ehhez igazítani a terápiát, mely így jelenthet szájon tá szedhető gyógyszereket, vitaminokat, helyileg ható krémeket. Amennyiben a rosszul beállított fogpótlás okozza a szájzug kirepedezését, annak felülvizsgálata általában sikeresen megszünteti a panaszokat is.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: