Hány baktérium van egy csókban?

Holland tudósok kutatása szerint a párok egy tíz másodperc hosszú csók során mintegy 80 millió baktériumot osztanak meg egymással és minél gyakrabban csókolóznak, annál hasonlóbbá válik nyáluk kémiai összetétele.

A vizsgálat során a kutatók megkérték a párok egyik tagját, hogy igyon meg egy olyan joghurtot, amelyben az emberi szájban általában nem megtalálható baktériumok vannak, majd ezek után csókolózniuk kellett. Mindez jó becslési alapot adott arra, hogy kiderüljön, egy érintkezés során hány baktérium vándorol át a két ember között - mondta a holland Remco Kort kutató, aki az amszterdami Micropia múzeummal közösen dolgozott a projekten. (Maga az intézmény a világ első olyan múzeuma, amely csak a mikrobák tudományára szakosodott.)

Intim testi érintkezések Az eszkimópuszitól a francia csókig. Egy, az átlagosnál intimebb testi érintés, amely közben érzelmek szabadulnak el, hormonok termelődnek... Nézzük, mi történik csókváltáskor! Kattintson a folytatásért ! Kort és társai csók előtt és után is mintákat vettek a résztvevők nyelvéről és nyálából. Amellett, hogy a párok nyálának kémiai összetétele igen hasonlónak bizonyult, a nyelvről vett baktériumok véletlenszerű emberektől vett mintákhoz hasonlított jobban. Mindez amiatt lehet, vélik a kutatók, hogy az étrend vagy a fogkrém is jelentősen megváltoztathatja az összetételt, Az is kiderült, hogy ha egy pár egyik tagja magasabb, mint a másik, akkor több nyál kerül a csók során az alacsonyabb résztvevő szájába.

80 millió baktériumot osztanak meg egymással. Fotó: iStock
80 millió baktériumot osztanak meg egymással. Fotó: iStock

A Micropia Museum a kutatásra reflektálva kiállított épületében egy Kiss-o-Meter névre keresztelt gépet, amely csókolózó párokat rögzít: annak hosszából pedig jelzi, hogy hány baktérium cserélt gazdát. Egy hosszú, szenvedélyes csók alatt 80 millió baktérium vándorolhat át, míg egy villámgyors ajakérintés egy mintegy 1000 baktériumos "tranzakciónak" fogható fel . A szájban amúgy mintegy 700 különböző féle baktérium él, amelyek a test működésének alapvető részei, egyúttal pedig segítenek abban, hogy a száj védve maradjon a fertőzések nagy részétől. A 21 párral folytatott kísérlet a Microbiome szaklapban olvasható.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Estig napos, gomolyfelhős idő várható, az ország keleti, északkeleti harmadán viszont több lesz a gomolyfelhő, arrafelé elszórtan valószínű zápor, zivatar, másutt kicsi a csapadék esélye. Továbbra is sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Zivatarok környezetében is lehetnek erős, viharos lökések. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet. Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront, így a kánikula átmenetileg mérséklődik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra