Hány baktérium van egy csókban?

Holland tudósok kutatása szerint a párok egy tíz másodperc hosszú csók során mintegy 80 millió baktériumot osztanak meg egymással és minél gyakrabban csókolóznak, annál hasonlóbbá válik nyáluk kémiai összetétele.

A vizsgálat során a kutatók megkérték a párok egyik tagját, hogy igyon meg egy olyan joghurtot, amelyben az emberi szájban általában nem megtalálható baktériumok vannak, majd ezek után csókolózniuk kellett. Mindez jó becslési alapot adott arra, hogy kiderüljön, egy érintkezés során hány baktérium vándorol át a két ember között - mondta a holland Remco Kort kutató, aki az amszterdami Micropia múzeummal közösen dolgozott a projekten. (Maga az intézmény a világ első olyan múzeuma, amely csak a mikrobák tudományára szakosodott.)

Intim testi érintkezések Az eszkimópuszitól a francia csókig. Egy, az átlagosnál intimebb testi érintés, amely közben érzelmek szabadulnak el, hormonok termelődnek... Nézzük, mi történik csókváltáskor! Kattintson a folytatásért ! Kort és társai csók előtt és után is mintákat vettek a résztvevők nyelvéről és nyálából. Amellett, hogy a párok nyálának kémiai összetétele igen hasonlónak bizonyult, a nyelvről vett baktériumok véletlenszerű emberektől vett mintákhoz hasonlított jobban. Mindez amiatt lehet, vélik a kutatók, hogy az étrend vagy a fogkrém is jelentősen megváltoztathatja az összetételt, Az is kiderült, hogy ha egy pár egyik tagja magasabb, mint a másik, akkor több nyál kerül a csók során az alacsonyabb résztvevő szájába.

80 millió baktériumot osztanak meg egymással. Fotó: iStock
80 millió baktériumot osztanak meg egymással. Fotó: iStock

A Micropia Museum a kutatásra reflektálva kiállított épületében egy Kiss-o-Meter névre keresztelt gépet, amely csókolózó párokat rögzít: annak hosszából pedig jelzi, hogy hány baktérium cserélt gazdát. Egy hosszú, szenvedélyes csók alatt 80 millió baktérium vándorolhat át, míg egy villámgyors ajakérintés egy mintegy 1000 baktériumos "tranzakciónak" fogható fel . A szájban amúgy mintegy 700 különböző féle baktérium él, amelyek a test működésének alapvető részei, egyúttal pedig segítenek abban, hogy a száj védve maradjon a fertőzések nagy részétől. A 21 párral folytatott kísérlet a Microbiome szaklapban olvasható.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)