Közterület-fenntartók a szájban

A fogközök területén él a legtöbb szájszagot és fogszuvasodást, parodontózist (parodontitist) okozó baktérium, ezért e nehezen hozzáférhető területek tisztán tartása különösen fontos. Ma már számtalan elmés megoldás kínálkozik...

Köz-érdek a szájban

A fog akkor teljesen tiszta, ha felszínén sehol sincs lepedék, fogkő, ételmaradék vagy bármi egyéb lerakódás, amelyben megtelepedhetnek a fogszuvasodást, parodontózist (parodontitist) okozó baktériumok. A fogközökben és a fognyaki barázdákban sem! A fogak egészségének feltétele ugyanis a tökéletes tisztaság, így a "közterületek" tisztán tartása is elengedhetetlen. A fogmosás elsődleges eszköze, a fogkefe elsősorban a sima felszínekről tudja eltávolítani a plakkokat és a baktériumokat tartalmazó biofilmet. A fogkefe szálai a fogközökbe csak alig-alig tudnak behatolni.

A nehezen hozzáférhető, szűk résekből a lepedék eltávolítása a hagyományos fogkefének túl nagy kihívást jelent. A fogmosók többsége azonban mégis megpróbálja. Sokan - hibásan - erős, illetve kemény szőrű fogkefével próbálják suvickolni fogukat, s ettől azt remélik, hogy így a mély réseket is ki tudják tisztítani. Valószínűbb azonban, hogy így csak kárt tesznek az érzékeny fogínyben.

Tény, hogy a fogkefe az első számú fogtisztító eszköz, ha mást nem is, ezt nap mint nap használjuk, ezért fontos, hogy a szálak rugalmasak, a fogíny és a fog állagának megfelelően puhák vagy közepesen kemények, illetve végeiknél lekerekítettek legyenek. Csak így biztosítható, hogy megfelelő tisztítás mellett ne sértse a fogkefe a fogínyt.

Az ideális fogkefe szálainak végei egy síkban vannak, így mozgásuk kézzel jól szabályozható, nincsenek hosszan kilógó szálaik, amelyek a fogíny alá szorulva megsértik azt. Szálai a közepesnél puhábbak. Az elektromos fogkefe kíméletesen, mégis hatékonyan szedi le a szennyeződést a fognyaki területről is. Csupán arra kell vigyázni, hogy használat közben a kefét ne nyomjuk rá túlságosan a fogfelszínre, és ne okozzuk sérülést az ínyen és a fogzománcon. Ám legyen a fogkefe bármilyen különleges kialakítású, az igazi fogköztisztító eszközöket nem helyettesítheti. A fogközök rendszeres tisztítása a fogszuvasodás és fogágy-betegségek megelőzésének leghatékonyabb eszköze.

Mi hatol a fogközbe? - Fogselyemmel a frontra!

A fogkefék után immár a fogselymet is egyre többen használják. A fogselyem szálát röviden és feszesen kell tartani, és bevezetni a fogközbe, ott könnyedén ide-oda mozgatni - az erős fűrészelő mozdulat azonban kerülendő, mert könnyen felsértheti a fogak közötti ínyt -, majd óvatosan bevinni a fogíny alá, végül kanalazó mozdulattal kiemelni.

A két fog közéből úgy lehet a legalaposabban eltávolítani a szennyeződést, ha a fogrésben először az egyik, majd a másik fog széléhez szorítva emeljük ki a fogselymet, és így mindkét fog mentén végighúzzuk a szálat. A viasszal bevont fogselyem jobban kezelhető, és az íny akaratlan megsértését is jobban kivédi. A használt fogselymet le kell vágni, a következő fogat már egy újabb darabbal kell megtisztítani. A kicsi nyeles fogselymek kevésbé jók, mert nehezen irányíthatók.

Az úgynevezett superfloss közepe szövött szivacsos anyagból van, vékonyabb végénél fogva a kisebb résekbe is jól "befűzhető". Az ilyen fogselyem rendkívül jó szolgálatot tehet a hídtestek és koronák alatti területek tisztításában.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a fogselyemmel valójában csak a frontfogakhoz, azaz az elülső metszőfogakhoz és legfeljebb a legelső őrlőfogakhoz lehet jól hozzáférni, feltéve, hogy ezek még egészségesek, tömés nem akadályozza a fogselyem csúszását.

Fogköztisztító kefe

A gyógyszertárban többféle nagyságban beszerezhető kicsiny spirálkefék szerkezetüket tekintve az üvegtisztító kefékhez hasonlítanak, és ahhoz hasonló módon tisztítanak. A középen futó drótszál fél-egy mm széles, a sörték 2-5 mm-esek is lehetnek. A kefe méretét a fogköz méretéhez kell megválasztani, majd mindig a megfelelő résben használni. Miután a fogközök nem minden fog között ugyanakkorák, a legjobb különböző kefékből egy kicsi kefekészletet beszerezni. A kefe rövid nyélen ül, és segítségével a hátul ülő fogak is jól elérhetők. A kefét erőltetés nélkül először alul, a két fog között dugjuk be, majd óvatosan kihúzzuk. A reszelő, ki-be húzogató mozdulat fölösleges, és megterhelő az íny számára. A betolás és kihúzás elegendő az ételmaradékok, plakkok, egyéb "baktérium"-táptalajok eltávolításához.

Aki elkezdi használni a fogköztisztítót, már tíz nap múlva érezheti, hogy akár évtizedek óta fennálló szájszaga, a fogmosáskor tapasztalt ínyvérzés enyhül, és két-három hét alatt rendszerint el is tűnik. A fogközök tisztítására kifejlesztett kefék a kisőrlő és őrlő fogak gyökerének felszínét is jól elérik. Minden fogközben naponta egyszer be, és egyszer kihúzzuk a kis kefét. Ennél több nem is kell az ép fogak megőrzéséhez.

Csakhogy vérzik az ínyem!

Vajon miért pont akkor kezd vérezgetni az íny, amikor az ember rászánja magát, hogy mostantól még alaposabban mosson fogat? Az íny nem azért vérzik, mert a kefével felsértettük, hanem mert valószínűleg sikerült megbolygatni egy már kialakult, plakkok által keltett gyulladást. Amint azonban a tisztítás nyomán a plakkok eltűnnek, a gyulladások pedig lecsillapodnak, a vérezgetés is alábbhagy, és rendszerint mintegy tíz nap múlva az íny már egészséges és strapabíró.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: