Koronák, hidak cseréje

Egy külföldön élő páciens mesélte, hogy egy hónappal korábban Magyarországon elkészített tíztagú porcelánhídja "viselése" óta úgy érzi, rossz a szájíze, kellemetlen szájszaga van. A hidat készítő fogorvos szerint nincs semmi baj a pótlással.

Valóban a pótlással nem is volt baj. A két pillérfog mellett azonban a koronák nem zártak, vagyis az íny és a korona széle között legalább 2-2,5 milliméteres rés volt. Ez okozhatta a páciens panaszait. Persze kiderült, a beteg gyors munkát kért a fogorvostól, hogy még Magyarországon szokja meg az új hidat. Az orvos kihúzott három fogat, és a húzás után rögtön megcsinálta a porcelán pótlást. De ahogy gyógyult a foghúzás után a seb, az íny visszahúzódott, s így egyre nagyobb rés keletkezett a korona széle és az íny között. Ez azért baj, mert a későbbiekben a fog romlásához vezethet.

Hamar munka sosem jó

A gyorsítás tehát semmiképpen sem volt jó megoldás - ha valaki nem akar fog nélkül maradni, akkor érdemes ideiglenes pótlást csináltatni, és a végleges porcelánhidat csak akkor tanácsos elkészíteni, amikor a foghúzás után a sebek már annyira gyógyultak, hogy az íny megfelelő mértékben visszahúzódott. A tanulság az, hogy mindig a munka elvégzése előtt tisztázza a páciens az összes felmerülő kérdést az orvossal, kérdezze meg, mit javasol, mit nem, mennyi idő szükséges bizonyos gyógyulási folyamatokhoz stb. Természetesen az anyagok minőségéről és az árakról is érdemes tájékozódni, s célszerű előre megkérdezni az orvost, hogy egy adott munka mennyibe fog kerülni. Az is fontos kérdés, hogy a tömésre, pótlásra mennyi "garanciát" ad az orvos, hogy mennyi időre vállal a garanciát az általa elvégzett munkáért és a felhasznált anyagokért.

Végleges megoldás nincs

Korábban már szóltunk arról is, hogy a kivehető - részleges vagy teljes - fogpótlásokat időnként cserélni kell. Sokan azt hiszik, a kivehető fogpótlás életük végéig kitart. Ám a száj állandóan változik, sorvad, s ezért idővel a pótlás nem fekszik fel, problémákat (feltörést, billegést, mozgást stb.) okoz, és egyre több étel marad alatta. A kivehető pótlások tehát időnként cserére szorulnak. A fix pótlásokat - vagyis a koronákat és a hidakat - a saját, lecsiszolt fogra ragasztja az orvos. Sajnos, ezek sem véglegesek, időnként ezeket is cserélni kell. A cserére van szükség akkor is, ha a pótlás elrepedt, eltörik. Bizonyos esetekben a csere garanciális, de már a legelső fogorvosi vizitnél érdemes tisztázni az orvossal, hogy mennyi időre vállal garanciát. Jótállás csak szabályos használat esetére vonatkozik, például a porcelán koronákkal nem ajánlatos csontot, töpörtyű pörcét stb. rágni, esetleg pisztáciát törni, mert ez már nem normális használat. (Persze a porcelán pótlással is szabad, sőt kell is normális keménységű ételeket - pl. pirítós - enni.)

A fogorvos az esetek döntő többségében meg tudja állapítani, hogy a pótlás nem rendeltetésszerű használat miatt tört-e el vagy esetleg technológiai hiba, netán rossz tervezés okozta a repedést. Fontos szempont, hogy a koronák széle teljesen az íny alá kerüljön, mert így nem megy alájuk étel, s nem romlik alattuk a fog. A külső szemlélőnek is esztétikusabbak, nem látszik rajtuk, hogy nem eredeti, saját fogak.

Pótlásellenőrzés

A jól funkcionáló koronát, hidat is érdemes félévente megmutatni a fogorvosnak, mert ha lehúzódott az íny, akkor sajnos ki kell cserélni a pótlást, akkor is, ha nem okoz panaszt. A csere a pénztárcát is megviseli, de érdemes emellett dönteni, mert így tovább megőrizhető a pótlás alatt lévő eredeti fog vagy foggyökér.

Sokszor hallani, hogy a beteg nehezen talál olyan fogorvost, aki korrektül, korrekt anyagból, korrekt fogtechnikai háttérrel, korrekt áron dolgozik. Van, aki azt hiszi, az a jó munka, ami drága. A fogászatban ez nem teljesen igaz. Előfordul, hogy csak véleményt kérnek a betegek. A fogászatban nem csak az ár szabja meg a minőséget. Persze az is igaz, hogy bizonyos ár alatt nem lehet jó minőségű tömést, fogpótlást készíteni. Továbbra is várom kérdéseiket. IV. évf. / 8. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső