Koronák

A foghiány pótlása nemcsak azért fontos, hogy az illető rágási funkciója megmaradjon - hiszen egyetlen fog hiányával még bármilyen étel jól megrágható -, hanem azért, mert ilyenkor felborul az artikuláció.

A foghiány pótlása nemcsak azért fontos, hogy az illető rágási funkciója megmaradjon - hiszen egyetlen fog hiányával még bármilyen étel jól megrágható -, hanem azért, mert ilyenkor felborul az artikuláció.

Lejárt a foghíjak kora

A fogászatban használatos adhezív vagy ragasztásos technikák olyan fokot értek el, amelynél mind a fogak alakja, mind a mérete, és természetesen a színe is csiszolás nélkül korrigálható, és az akár az ínyig letörött fogak is felépíthetők. Így szinte mindenkinek megadatott a lehetőség, hogy újra szép és egészséges mosolya legyen.

Átmeneti fogatlanság

A készítés idejére célszerű ideiglenes pótlást készíttetni. Sokszor a beteg ennek birtokában "elfelejt" visszamenni az igaziért. Bár ez elsőre tán olcsóbb megoldásnak tűnik, de lényegében árt, mivel ezek a koronák nem időtállóak, és csúnya fertőzések, ínybetegségek melegágyaivá válhatnak.

A puding próbája

A fix pótlásoknál, így a koronáknál is fontos, hogy a beteg megnézhesse, felpróbálhassa a készülő munkadarabot. Még a végleges rögzítés előtt meg kell néznie, hogy megfelelő-e a színe, a formája, stb. Ha a betegnek esztétikai kifogásai vannak, előfordulhat, hogy a fogorvos is tud segíteni a problémán. Ha nem, akkor a következő találkozóra odahívja a pótlást készítő fogtechnikust is, és együtt próbálnak megoldást találni.

Végleges megoldás nincs

A fix pótlásokat - vagyis a koronákat és a hidakat - a saját, lecsiszolt fogra ragasztja az orvos. Sajnos, ezek sem véglegesek, időnként ezeket is cserélni kell. A cserére van szükség akkor is, ha a pótlás elrepedt, eltörik. Bizonyos esetekben a csere garanciális, de ezt már a legelső fogorvosi vizitnél érdemes tisztázni az orvossal. Jótállás csak szabályos használat esetére vonatkozik, például a porcelán koronákkal nem ajánlatos csontot, kemény tepertőt rágni, esetleg pisztáciát törni. Picit keményebb ételek, pl. a pirítós héja nem okozhat gondot.

A fogorvos az esetek döntő többségében meg tudja állapítani, hogy a pótlás nem rendeltetésszerű használat miatt tört-e el vagy esetleg technológiai hiba, netán rossz tervezés okozta a repedést. Fontos szempont, hogy a koronák széle teljesen az íny alá kerüljön, mert így nem megy alájuk étel, s nem romlik alattuk a fog. A külső szemlélőnek is esztétikusabbak, nem látszik rajtuk, hogy nem eredeti, saját fogak.

Pótlásellenőrzés

A jól funkcionáló koronát félévente illik megmutatni a fogorvosnak, mert ha lehúzódott az íny, akkor sajnos ki kell cserélni a pótlást, függetlenül attól, hogy van-e panasz vagy nincs. Nem szabad sajnálni a csere költségeit, mert, ha így a saját gyökér tovább megőrizhető, az mindenképpen megéri.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció