Jót tesz a fogínynek a kávéivás?

A kávé antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok a fogínybetegség ellen hatnak. Akkor ebből az következik, hogy a kávé segít a fogínybetegség elleni harcban?

Ezt a kérdést boncolgatják a Bostoni Egyetem fogorvostudományi karának kutatói a augusztusi számában megjelent tanulmányukban.

Fogínyünknek is jó a kávé?

"Kimutattuk, hogy a kávéfogyasztás nem jár káros hatással a periodontális (fog körüli) egészségre, sőt valójában védelmet is nyújthat a periodontális betegséggel szemben" - összegezte az eredményeket a kutatás vezetője, Nathan Ng. A kávéfogyasztás a periodontális csontvesztést szenvedett fogak számának kismértékű, de statisztikailag szignifikáns csökkenésével hozható összefüggésbe.

A kutatók az amerikai veteránügyi minisztérium által végzett Dental Longitudinal Study (DLS) tanulmány 1152 férfi résztvevőjének adatait elemezték. A DLS keretében 1968 óta vizsgálják egészséges férfi veteránok szájegészségügyi állapotát. A kávéfogyasztásról a résztvevők maguk számoltak be.

A kutatók olyan kockázati tényezőket vettek számításba, mint az alkoholfogyasztás, az iskolai végzettség, a diabétesz állapot, a fogselyem használat gyakorisága , és a közelmúltbeli periodontális kezelés vagy fogtisztítás.

A kutatók azt tervezik, hogy eredményeiket egy változatosabb populáción is ellenőrzik a közeljövőben.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)