Használhatatlan fogselymek - majd mi megmutatjuk, hogyan kell!

A fogorvosok rengetegszer próbálják pácienseik fejébe vésni a fogselyem használatának fontosságát. Ám mi van, ha az túl egyszerű? És ha semmit sem ér?

"Tudományos bizonyítékok nem támogatják a fogselyem rendszeres használati útmutatását" - írták az Amszterdami Fogorvosi Akadémiai Központ kutatói az International Journal of Dental Hygiene legfrissebb kiadásában.

Az ötperces fogmosás titka

Az ötperces fogmosás titka

A kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy a helyesen elvégzett fogselyem-használat nem ér semmit. Ám miután megvizsgálták az összes elérhető cikket, arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb páciens nem is alkalmazza, vagy olyan vacakul végzi, hogy az semmi előnnyel nem jár - még a tanácsadás után sem.

Ezt az eredményt azonban nem mindenki fogadja el. "Ha fogselymet használunk, a legtöbb rossz baktériumot eltüntethetjük, ami lehetővé teszi a normál baktériumok újranövését a szájüregben" - közölte Patricia Corby fogorvos, a New York Egyetem Fogorvosi Karának adjunktusa.

A holland kutatók a Medline és a Cochrane Library felhasználásával 1 353 cikket találtak, amelyek azt vizsgálták, a fogselyem-használat csökkenti-e a fogkőképződést és az ínygyulladást.

Fogínygyulladás

Fogínygyulladás

Csak a randomizált kontrollált vizsgálatokat nézték, ahol a páciensek egy része fogmosás mellett fogselymet is használt, miközben másik részük csupán fogat mosott - így 11 vizsgálatra szűkült a kör. Összességében az adatok szerint a fogselymet is használóknál statisztikailag nem jelentkezett szignifikáns javulás a fogkőképződés és az ínygyulladás terén.

A kutatók szerint a fogselyem segítségével eltávolítható a fogkő. Egy cikk szerint a gyermekeknél kisebb a fogszuvasodás kockázata, ha szakértő módon történt a fogselyem használata.

Ám "a kutatások azt is kimutatták, hogy otthon csak kevesen használják helyes módon a fogselymet" - írták a szerzők. Dr. Corby szerint azonban nem szabad feladni a pácienseknek a fogselyem használatára való rábeszélést. "Az oktatásé a kulcsszerep" - közölte.

Fogszuvasodás

Fogszuvasodás
Augusztusban Dr. Corby és munkatársai a Journal of Periodontology című lapban közölt cikkükben 51 ikerpárral készült vizsgálatukról számoltak be. Azok szájában, akik fogmosás mellett fogselymet is használtak, kevesebb volt a káros baktériumok száma, mint akik csupán fogat mostak.

Egy korábbi vizsgálatban a kutatócsoport bebizonyította, hogy a fogselymet használóknál emellett ritkábban fordul elő ínyvérzés is.

Dr. Corby szerint, ha a holland kutatók ezt bevették volna összegző cikkükbe - és pár másik nagy vizsgálatot is - a fogselyem-használat összességében előnyösebb képét találták volna. Az általa vezetett vizsgálat pedig kiváltképp fontos, mivel az ikerpárok összehasonlításával kiiktathatták a genetikai és környezeti tényezőket, amelyek máskülönben megzavarták volna az eredményeket. A holland kutatók feltételezhetően azért hagyták ki vizsgálatukból Dr. Corby kutatását, mert abban a páciensek fogselyem-használatát szakértők felügyelték.

"Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) Tudományos Ügyeinek Tanácsa azt ajánlja, hogy a fogak között tisztító eszközöket 'felügyelet nélküli körülmények' között kellene kiértékelni" - írták a holland kutatók.

A való életben nem felügyelhetik fogorvosok minden páciens fogselyem-használatát. Viszont a páciensek megtaníthatók arra, hogy úgy gondoljanak a fogselyemre, mint a fogkefére - vagyis mindennapi használatukra.

"Két percbe telik az egész száj kitisztítása" - közölte. Ennél viszont még több időbe megtanítani minden pácienst a helyes fogselyem-használatra.

A holland kutatók szerint az általuk összegzett vizsgálatok nem tisztázzák egyértelműen, hogy a fogselyem használat gyakoriságának fokozása érdekében történő oktatási kísérletek mennyire sikeresek.

Ám azt elismerik, hogy a kutatás önmagában nem adhat választ minden egyes klinikus számára. Végső tanácsuk: minden fogorvos döntse el, melyik páciense motivált és fegyelmezett eléggé ahhoz, hogy kövesse a részletes fogselyem-használati utasításokat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet, ezekből szórványosan várható zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag