Használhatatlan fogselymek - majd mi megmutatjuk, hogyan kell!

A fogorvosok rengetegszer próbálják pácienseik fejébe vésni a fogselyem használatának fontosságát. Ám mi van, ha az túl egyszerű? És ha semmit sem ér?

"Tudományos bizonyítékok nem támogatják a fogselyem rendszeres használati útmutatását" - írták az Amszterdami Fogorvosi Akadémiai Központ kutatói az International Journal of Dental Hygiene legfrissebb kiadásában.

Az ötperces fogmosás titka

Az ötperces fogmosás titka

A kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy a helyesen elvégzett fogselyem-használat nem ér semmit. Ám miután megvizsgálták az összes elérhető cikket, arra a következtetésre jutottak, hogy a legtöbb páciens nem is alkalmazza, vagy olyan vacakul végzi, hogy az semmi előnnyel nem jár - még a tanácsadás után sem.

Ezt az eredményt azonban nem mindenki fogadja el. "Ha fogselymet használunk, a legtöbb rossz baktériumot eltüntethetjük, ami lehetővé teszi a normál baktériumok újranövését a szájüregben" - közölte Patricia Corby fogorvos, a New York Egyetem Fogorvosi Karának adjunktusa.

A holland kutatók a Medline és a Cochrane Library felhasználásával 1 353 cikket találtak, amelyek azt vizsgálták, a fogselyem-használat csökkenti-e a fogkőképződést és az ínygyulladást.

Fogínygyulladás

Fogínygyulladás

Csak a randomizált kontrollált vizsgálatokat nézték, ahol a páciensek egy része fogmosás mellett fogselymet is használt, miközben másik részük csupán fogat mosott - így 11 vizsgálatra szűkült a kör. Összességében az adatok szerint a fogselymet is használóknál statisztikailag nem jelentkezett szignifikáns javulás a fogkőképződés és az ínygyulladás terén.

A kutatók szerint a fogselyem segítségével eltávolítható a fogkő. Egy cikk szerint a gyermekeknél kisebb a fogszuvasodás kockázata, ha szakértő módon történt a fogselyem használata.

Ám "a kutatások azt is kimutatták, hogy otthon csak kevesen használják helyes módon a fogselymet" - írták a szerzők. Dr. Corby szerint azonban nem szabad feladni a pácienseknek a fogselyem használatára való rábeszélést. "Az oktatásé a kulcsszerep" - közölte.

Fogszuvasodás

Fogszuvasodás
Augusztusban Dr. Corby és munkatársai a Journal of Periodontology című lapban közölt cikkükben 51 ikerpárral készült vizsgálatukról számoltak be. Azok szájában, akik fogmosás mellett fogselymet is használtak, kevesebb volt a káros baktériumok száma, mint akik csupán fogat mostak.

Egy korábbi vizsgálatban a kutatócsoport bebizonyította, hogy a fogselymet használóknál emellett ritkábban fordul elő ínyvérzés is.

Dr. Corby szerint, ha a holland kutatók ezt bevették volna összegző cikkükbe - és pár másik nagy vizsgálatot is - a fogselyem-használat összességében előnyösebb képét találták volna. Az általa vezetett vizsgálat pedig kiváltképp fontos, mivel az ikerpárok összehasonlításával kiiktathatták a genetikai és környezeti tényezőket, amelyek máskülönben megzavarták volna az eredményeket. A holland kutatók feltételezhetően azért hagyták ki vizsgálatukból Dr. Corby kutatását, mert abban a páciensek fogselyem-használatát szakértők felügyelték.

"Az Amerikai Fogászati Szövetség (ADA) Tudományos Ügyeinek Tanácsa azt ajánlja, hogy a fogak között tisztító eszközöket 'felügyelet nélküli körülmények' között kellene kiértékelni" - írták a holland kutatók.

A való életben nem felügyelhetik fogorvosok minden páciens fogselyem-használatát. Viszont a páciensek megtaníthatók arra, hogy úgy gondoljanak a fogselyemre, mint a fogkefére - vagyis mindennapi használatukra.

"Két percbe telik az egész száj kitisztítása" - közölte. Ennél viszont még több időbe megtanítani minden pácienst a helyes fogselyem-használatra.

A holland kutatók szerint az általuk összegzett vizsgálatok nem tisztázzák egyértelműen, hogy a fogselyem használat gyakoriságának fokozása érdekében történő oktatási kísérletek mennyire sikeresek.

Ám azt elismerik, hogy a kutatás önmagában nem adhat választ minden egyes klinikus számára. Végső tanácsuk: minden fogorvos döntse el, melyik páciense motivált és fegyelmezett eléggé ahhoz, hogy kövesse a részletes fogselyem-használati utasításokat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de közben fokozatosan vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag