Ha érzékeny a foga

Nem szívesen eszik édes vagy savanyú ételeket, a fagylaltról rég lemondott és a reggeli kávéját is hagyja kihűlni? A fogérzékenység rengeteg ember életét megnehezíti! Az egyik leggyakoribb fogászati problémára azonban van megoldás!

A szabaddá váló fognyak és az emiatt kialakuló túlérzékenység az egyik leggyakoribb fogászati probléma, és a felnőtt lakosság több mint felét érinti. Ennek a hátterében a fog sérülései, a fogzománc kopása, a saverózió okozta károsodások vagy a különböző ínyproblémák(elsősorban az íny visszahúzódása vagy fogínysorvadás) állhat. A hosszabb-rövidebb ideig tartó érzékenység oka a rossz technikával, túl kemény sörtéjű fogkefével végzett fogmosás vagy egyes fogászati beavatkozások (fogcsiszolás, fogkő-eltávolítás, fogfehérítés). A savas ételek és italok fogyasztása miatt kialakuló erózió mellett a reflux és a bulimia kísérő tüneteként is felléphet fogérzékenység a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása, illetve a rendszeres önhánytatás következtében.

Pontosan mi történik a fogainkban, amikor az édes vagy savanyú íz hatására, netán a hideg vagy a meleg miatt beléjük nyilall a fájdalom? A fogaink egy idő után - rendszeres és megfelelő szájhigiénia mellett is - elkezdenek szuvasodni, a saverózió hatása miatt elvékonyodott zománc miatt pedig ez a folyamat fel is gyorsulhat. Az fogérzékenység kialakulásakor a fogbél - azaz pulpa - apró csatornákon keresztül kapcsolatba kerül a szájüreggel, vagyis a külvilággal. A dentinben futó csatornák a zománc, a gyökércement és az íny által vannak lezárva. Fogszuvasodáskor, a zománc kopásának hatására ezek a csatornácskák szabaddá válnak. A szabaddá vált dentinfelszín a külső ingerekre fájdalommal reagál, a fájdalmat pedig a dentin-csatornácskák közvetítik a fogideg felé.

A fogérzékenység inkább tünet, mint betegség, ezért elsősorban annak okát kell megszüntetni. A fogászati kezelések miatt bekövetkező átmeneti érzékenység általában néhány hét alatt elmúlik, ha pedig a helytelen szokások teszik tönkre az ínyt, akkor a fogkefe puhább sörtéjűre cserélése lehet az első lépés a gyógyulás felé. Amennyiben a fogmosás során a hideg vagy a meleg víz használata, vagy maga a dörzsölési procedúra is fájdalommal jár, semmiképpen ne a fogmosás idejét és gyakoriságát csökkentsük, hanem változtassunk fogmosási szokásainkon!

Az érzékenység súlyossága és kiterjedése határozza meg az alkalmazott kezelés típusát. Ha a fogorvos meggyőződött róla, hogy a fogzománc ép, és a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, akkor egyik jó megoldásnak kínálkozik a speciális fogkrém használata. A fogérzékenységet csökkentő fogkrémek általában már néhány hét használat után csökkentik vagy megszüntetik a jelenséget. A fogorvos által alkalmazott speciális gélek pedig már egyszeri alkalmazás során is jó eredményhez vezethetnek.

Természetesen, a fogak saverózió okozta károsodását is állítsuk meg! Kerüljük a savas ételeket és italokat (gyümölcsöket, gyümölcsleveket, bort), de leginkább arra figyeljünk, hogy fogyasztásuk után egy órát várjunk a fogmosással! A savas ételek ugyanis kioldják a fogzománcban található ásványi anyagokat, ezáltal a zománc felpuhul, amit a fogmosással csak tovább koptatunk. Várjuk tehát meg, míg a fogzománc visszakeményedik. Ha limonádét vagy gyümölcsleveket fogyasztunk, használjunk szívószálat, ezt is inkább a szájüreg hátsó része felé irányítsuk. A savas italokat igyuk meg minél gyorsabban, ne tartsuk őket túl sokáig a szájban, ne öblögessünk velük!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció