Gyerekbarát kezelés lyukas fogra

Szakemberek egészen új eljárás kifejlesztésébe kezdtek a fogtöméssel és a romlott fogak kezelésével kapcsolatban.

A kezdeti eredmények olyannyira ígéretesek, hogy az angliai Nemzeti Egészségügyi Szervezet (NHS) hárommillió fonttal - vagyis több mint egymilliárd forintnak megfelelő összeggel - támogatja a módszerrel kapcsolatos további kutatásokat.

A hagyományos fogkezelés során a fogorvosok helyi érzéstelenítést alkalmaznak, majd a fog beteg részét egy fúró segítségével eltávolítják, az így keletkezett lyukat pedig betömik. Az új eljárás lényege azonban - melyet kifejlesztője, Norna Hall után Hall-módszernek neveztek el - éppen az, hogy nem szükséges a szuvas fogat eltávolítani, hanem ehelyett egy fém koronát helyeznek a beteg fog tetejére. Ehhez még érzéstelenítésre sincs szükség, a lezárt fogba pedig sem a baktériumok, sem levegő nem jut be, így a fogromlás megáll, vagy annyira lelassul, hogy már nem okoz fájdalmat. A felhelyezett korona egészen addig a helyén marad, amíg úgy tízéves kor körül a foggal együtt ki nem esik, a módszer egyetlen hátránya, hogy egyelőre még csak tejfogakon lehet alkalmazni.

Nicola Innes, a Dundee Egyetem gyermekgyógyásza két tanulmány is kiadott az új gyerekbarát eljárás kapcsán, és a Hall-módszert most már szinte valamennyi fogorvosiskolában tanítják. Az eddigi visszajelzések kapcsán a gyerekek, a szülők és a fogorvosok egyaránt elégedettek voltak az új módszerrel, és a tapasztalatok alapján az így kezelt fogakkal a jövőben is sokkal kevesebb probléma fordul majd elő.

Az NHS által támogatott kutatás során további tesztelések következnek Anglia különböző részeiről származó gyerekeken, és amennyiben az eredmények továbbra is meggyőzőnek bizonyulnak, a jövőben egyértelműen ezt az eljárást fogják javasolni a gyerekfogászati kezelések során. A módszer felnőtteken történő alkalmazása jelenleg még fejlesztés alatt áll.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)