Fogszabályozás

A fogak fehérsége és szabályossága nemcsak egészséges voltuk jele, de feltétele is.

Egyre fontosabb a külső. Időt és pénzt nem kímélve fáradozunk azon is, hogy fogaink szebbek legyenek, mosolyunk olyan gyönyörű, mint a modelleké. Ez esetben ebben semmi kivetnivalót nem lehet találni, sőt! A fogak fehérsége és szabályossága nemcsak egészséges voltuk jele, de feltétele is.

Mennyi fogszabályzós mosoly!

Régebben valahogy nem volt ennyi szabálytalan fogsor. Manapság egyre gyakoribbak a fogazati eltérések, amelyek - előbb vagy utóbb - csak valamilyen fogszabályozási eljárással hozhatók helyre. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a gyerekek fejlődése felgyorsult: hamarabb serdülnek, ezért gyorsabban váltanak fogat, és ezt az állcsontok növekedése nem mindig tudja követni.


A fogsor képe természetesen az öröklött adottságok függvénye is, és ebben nyilván nincs változás. A fogak rendellenes elhelyezkedését okozhatja a fogak alakja, ha több vagy kevesebb fog nő (csírahiányos fogak). Szerencsétlen esetben előfordulhat, hogy a gyerek az egyik szülőtől szűk állcsontot, a másiktól nagyobb fogakat örököl, aminek következtében a fogak torlódnak.

Mindent csak a szépségért?

Egy további ok bizonyára abban keresendő, hogy - hála a filmeknek, reklámoknak, és természetesen nem utolsósorban a technikai és anyagi lehetőségeknek - érzékenyebbek lettünk a fogsor szépségére. Elvárjuk, hogy annak, aki kinyitja a száját, szabályos és hófehér fogsora legyen. Míg korábban inkább csak a kirívó eseteket korrigálták, ma a kisebb egyenetlenségeket is szabályozzák.
A szabályosan álló fogsor feltétele a tiszta beszédnek, hibátlan artikulációnak. Egészségügyi szempontból ennél is fontosabb, hogy a szabályos fogsor jobban tisztítható, kevésbé romlik. A fogazati eltérés hajlamosít fogszuvasodásra és fogágy-betegségekre is, így végső soron rövidíti a fogak élettartamát, sőt, az állkapocsízületet is veszélyeztetheti.
3-4 éves kortól egészen felnőtt korig alkalmazható a fogszabályzó
3-4 éves kortól egészen felnőtt korig alkalmazható a fogszabályzó

Te(l)jes áttekintés

Tévhit az, hogy a fogszabályozással meg kell várni a serdülőkort, amikor már maradó fogazata van a gyermeknek. Természetesen előfordulhat olyan eltérés, amit csak ebben az időszakban lehet helyrehozni, de a rendellenességek többségének kezelését igenis tej- és vegyes fogazati időszakban kell elkezdeni, ami azt jelenti, hogy kb. három-négy éves kortól tizennégy éves korig esedékes a kezelés. Ilyenkor úgynevezett kivehető készüléket használnak. Alapvetően nem a fogakat, inkább az állcsontok növekedését, az alsó és felső állcsont egymáshoz viszonyított helyzetét igyekeznek vele szabályozni.
Ha, az eredmény nem kielégítő, vagy későn kezdődött el a fogszabályozás, akkor általában 14 éves kor után szükség lehet a rögzített készülékes fogszabályozásra. A szabályozás mellett a száj körüli izomzat megfelelő tornáztatása, a tiszta beszédhez pedig a logopédus segítsége is szükséges lehet.

Mikor ingyenes a fogszabályozás? A részletekért kattintson!A megkésett fogszabályozás hosszadalmasabb, és nagyobb az esélye, hogy foghúzásra, korrekciós műtétre is szükség van.

Bár a fogszabályozó kezelés időtartama több mindentől is függ, általában azt lehet mondani, hogy kivehető készülékekkel 2-5, rögzített készülékekkel - maradó fogazati időszakban - rövidebb, 1-2 év. Az aktív fogszabályozás időszaka után viszont fenntartó kezelésre is szükség van.

Késő is, meg nem is

Nem jó taktika, ha a szülő meg akarja kímélni gyermekét a fogszabályzással járó kellemetlenségektől. Ezzel egyrészt veszélyezteti a fogak egészségét, másrészt felnőttkorban lényegesen kényelmetlenebb és költségesebb eljárásokkal lehet majd rendezni azt az eltérést, amit gyermekkorban kisebb kellemetlenségek árán tökéletesen helyre lehetett volna hozni.
A korszerű technikáknak köszönhetően ma már felnőtt fejjel sem késő belevágni a fogszabályozásba. Hogy valóban érdemes-e, az természetesen egyénileg döntendő el. Bizonyos műtétek és sérülések után akár 50 éves korban is szükség és lehetőség van fogszabályozásra. A felnőttkori fogszabályozásnál foghiány esetén mindenképpen rögzítik a fogat az új helyen. Egy viszonylag gyakori eltérés a fölső fogsorban a két középső metszőfog közötti viszonylag nagyobb rés. Ennek korrekciója is minden további nélkül megoldható.

Tisztelt Doktor Úr! A metszőfog mögött több évtizede megmaradt egy gyerekkori fog (21 éve)! Most vették észre a panoráma röntgenen. Kérem legyen szíves a véleményét leírni! Ki kell műteni hamarosan, ha igen, fájdalmas és hosszan tartó a műtét után a gyógyulás?

Kedves Ilona! Ha nem okoz panaszt, maradhat a csontban. A műtét nem fájdalmas, érzéstelenítésben végzik. A sebgyógyulás lehet kellemetlen, de nem vészes. Üdvözlettel: Dr. Déry Péter, www.lezerdent.hu

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt sok lesz felettünk a felhő, keleten fordulhat elő helyenként még eső, gyenge havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag