Így lehet élni saját fogak nélkül

Az utolsó saját fogak elvesztését sokaknak lelkileg is nehéz elviselni, sopánkodás helyett azonban érdemes mihamarabb utánajárni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a pótlást illetően.

A titán implantátumok megjelenésével ma már több jó megoldás is létezik arra, hogy valóban stabil, problémamentes legyen a fogsorunk. Alapvetően kétféle típusú implantátumot szoktak alkalmazni, amikkel közel olyan eredmény érhető el, mintha valaki visszakapná eredeti fogait. Az egyik típust a két részből álló, normál vastagságú implantátumok alkotják, a másikat az egy részből álló, extra vékony implantátumok.

Milyen szituációban alkalmazható?

A hagyományos implantátumok szinte bármilyen típusú foghiány pótlására alkalmasak, legyen az egy fog hiánya vagy teljes fogatlanság.

Az egy részből álló, extra vékony implantátumokat csak teljes foghiány pótlásakor lehet alkalmazni, kifejezetten a teljes kivehető műfogsorok stabilizálására fejlesztették ki.

Az esztétikai szempontok mellett más egyéb, egészségügyi szempontból fontos hozadéka is van az elvesztett fogak pótlásának.

Mekkora műtéttel jár?

Hagyományos implantátumok behelyezése is történhet az íny sebészi felnyitása nélkül, de többnyire mégis műtéti körülmények között szokták azokat behelyezni. Mivel ezek a csavarok 3,5 milliméteresek vagy még vastagabbak, egyszerűen látnia kell a sebésznek az íny alatti csont formáját, méretét.

Az extra vékony titán implantátumok viszont annyira vékonyak, hogy a behelyezést végző orvos általában feltárás nélkül is megtalálja a megfelelő helyet a becsavaráshoz, tehát nincs szükség az íny felvágására. Mindebből következik az is, hogy vékonyabb implantátum beültetéséhez vékonyabb csont is elegendő! Ez azért fontos, mert annak, aki huzamosabb ideje teljes fogatlan, illetve teljes kivehető műfogsort visel, gyakran nem áll rendelkezésre elegendő csontállománya a hagyományos implantátumok beültetéséhez. Extra vékony titán implantátum viszont sok esetben még beültethető.

Akár teljes fogatlanság is pótolható az implantátumok révén
Akár teljes fogatlanság is pótolható az implantátumok révén

Mennyi idő alatt készül el?

Vegyük sorra, hány alkalommal kell felkeresni a fogorvost hagyományos implantátumokra történő ragasztott porcelán fogak készítésekor!

1. Első vizsgálat, röntgenfelvétel, kezelési terv és árajánlat készítése
2. Ideális esetben fogbeültetés, kevés csont esetén viszont csak csontpótlás, és 3-6 hónap múlva következhet az implantáció
3. 10 nappal a műtét után varratszedés
4. 3 hónap múlva az implantátum felszabadítása
5. 2 hét múlva lenyomatvétel az implantátumokról
6. 1 hét múlva a híd próbája
7. újabb 1 hét múlva kész a híd, amelyet be lehet ragasztani

Hogy alakul az egy részből álló, extra vékony titán implantátumok és teljes kivehető műfogsor esetében?

1. Első vizsgálat, röntgenfelvétel, megbeszélés
2. Extra vékony implantátumok beültetése és a meglévő fogsor módosítása
3. 3 hónap múlva a 3. találkozáskor építik be a rögzítő patentokat. Ha új fogsor szükséges, rövid időn belül elkészíthető az is
4. Szükség lehet továbbá 1-2 alkalommal a műfogsor igazítására a maximális kényelem elérése érdekében


Milyen eredményre számíthat a páciens?

Mindkét eljárás megfelelő fogsorstabilitást biztosít. Közel olyan eredményre lehet számítani, mintha visszakaptuk volna a saját fogainkat. A normál vastagságú implantátumokkal és híddal történő fogsor esetében viszont hosszabb a kezelés. Nagy különbség, hogy a normál implantátumos megoldás során nem kivehető, rögzített fogpótlást kerül be. Az extra vékony titán implantátumos protézisrögzítés során pedig ugyan kivehető marad a műfogsor, de azt csupán tisztításhoz kell kivenni, még éjjel is a szájban marad.

Nem kell egyedül dönteni

Akár a hagyományos implantátumokkal történő teljes fogpótlást, akár az extra vékony titán implantátumokkal történő teljes kivehető műfogsor rögzítését választjuk a teljes fogpótlás megoldásához, az mindenképpen jó döntés lehet.

Érdemes konzultálni szakértővel a kérdésről, hiszen minden ember életében komoly döntés ez. A szakember segít eldönteni, hogy érdemes-e a több kezeléssel és nagyobb költséggel járó két részes implantátumokkal és körhidakkal történő teljes fogpótlást választani, egyáltalán rendelkezésre áll-e ehhez a szükséges csontállomány. Vagy jobb választás az adott páciensnek a kevesebb kezelést igénylő, kedvezőbb árú, extra vékony titán implantátumokkal rögzített, teljes kivehető műfogsor, amely alkalmazásához kevesebb csontállomány is elegendő.

A cikket Dr. Szabó László, a Fixfogsor Rendelő alapító-igazgatója készítette.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag