Foghúzás után ezért nem lehet cigizni

A bölcsességfog eltávolítása az egyik leggyakoribb szájsebészeti műtét a felnőttek körében. A műtét előtt, illetve után a fertőzések elkerülése miatt, illetve a gyorsabb gyógyulás érdekében be kell tartani bizonyos szabályokat, és ezek közül az egyik, hogy - legalábbis átmenetileg - letesszük a cigarettát.

Dohányzás esetén megnő a fertőzésveszély

Ha úgy döntünk, hogy nem hallgatunk az orvosunkra, és rágyújtunk, miután kivették a bölcsességfogunkat, akkor egészen komoly fertőzéseket is begyűjthetünk. A műtéti terület elfertőződése esetén magas láz, duzzadás, szűnni nem akaró fájdalom tapasztalható, illetve fehéres, sárgás színű genny, váladék ürülhet az eltávolított fog helyéről.

Így csillapíthatjuk a fájdalmat foghúzás után - részletek!

A dohányzás lassítja a sebgyógyulást

Ha kioperálják a bölcsességfogunkat, a helyén egy sebes üreg marad, aminek be kell gyógyulnia. Ha azonban dohányzunk, az jelentősen lelassíthatja ennek a műtéti területnek a hegesedését, regenerálódását, gyógyulását.

A dohányzás lassítja a sebgyógyulást
A dohányzás lassítja a sebgyógyulást

A dohányzás miatt nagyobbak lehetnek a fájdalmaink

Előfordul, hogy a bölcsességfog eltávolítása után erősebb fájdalmat tapasztalunk, mint előtte. Kutatások szerint ez fokozottan érvényes a dohányosokra - azok, akik napi egy dobozzal, vagy többet szívnak, sokkal többet szenvednek ilyenkor, mint a nemdohányzók. Ennek is a gyógyulási folyamathoz van köze. Dohányzás esetén kevesebb vér áramlik a műtéti területre, mivel a dohányzás rossz hatással van a keringésre. A véralvadás nehezebbé válik, és már közvetlenül a műtét után is nehezebben áll el a vérzés. Amikor végre mégis megtörténik, nagyon fontos, hogy mindent elkövessünk azért, hogy az érzékeny var fel ne szakadjon. Óvatosan szabad enni és inni, fogat mosni, és természetesen tilos a dohányzás, hogy a seb elfertőződését elkerüljük. Ha szeretnénk gyorsan gyógyulni, semmiképp se cigarettázzunk a műtétet követő 72 órában.

Forrás: curejoy.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)