Foghíjas egészségünk

Fogaink elvesztése a foghúzás után további fájó problémákat vet föl.

Fogaink elvesztése a foghúzás után további fájó problémákat vet föl. Egy-két őrlőfog hiánya már károsan befolyásolhatja a harapási magasságot, ami a fogak erős kopásához vezet. A fogak illeszkedése megváltozik, ami a fogágyat erősen károsíthatja. A hiányzó fogakkal szemben levő fogak kimozdulnak a helyükből, itt a fogágy sorvadásnak indul, és az állkapocs mozgása is megváltozik. A foghiány a határoló fogak dőléséhez vezethet, amely előbb-utóbb az összes fognál résképződést okoz. Ez a későbbi hídkészítés esélyeit is nagyban rontja.

A fogkopásból eredő arcforma-változás, a résképződés miatt a fogak közé szoruló, alig eltávolítható ételmaradék, a fogágy sorvadásával járó foglazulás mind elkerülhető a pótlások még időbeni elkészíttetésével.

Sokan úgy gondolják, hogy a fogpótláshoz lecsiszolt fogakkal nagy kárt okoznak, pedig gyakran ezek a hiányt határoló fogak is szuvasak vagy tömöttek. Ezek a fogak egy jól záró korona alatt teljesebb értékűvé válhatnak, hiszen a pontos korona alatt egyáltalán nem romlanak. A csiszolás pedig a fogtechnikai anyagok fejlődésével már csak igen kevés foganyag eltávolítását jelenti - természetesen fájdalmatlanul. Kisebb foghiányok esetén, főleg ott, ahol a hiányt egészséges fogak határolják, ún. ragasztott híd készíthető. A fogászati technikák fejlődése ugyanis lehetővé tette a fogak lecsiszolása nélküli kisebb hidak tömegszerű megtámasztását a szomszédos fogakon. Nagy foghiányok esetén - melyek már "rendes" híddal nem pótolhatók, főleg, ha a foghiány a fogsor végén van - sok esetben fix megoldást jelenthet az implantációval ellentétben az ún. üvegpilléres híd, mely sebészeti beavatkozás nélkül (!) készül.

Így azoknál az embereknél, akiknél fogbeültetésre valamilyen okból nincs lehetőség, ilyen üvegpillér segítségével szintén készülhet beragasztott híd. Vagyis mégsem kell kivehető pótlást készíttetni, amit sok ember az öregedés látható bizonyítékaként él meg.

A fogászatban használatos adheziv, vagy ragasztásos technikák olyan fokot értek el, amelynél mind a fogak alakja, mind a mérete, és természetesen a színe is korrigálható (csiszolás nélkül), valamint akár az ínyig letörött fogak is felépíthetők. Így szinte mindenkinek megadatott a lehetőség, hogy újra szép és egészséges mosolya legyen.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső