Fluoros futam

Ma már alig van fogkrém, amely ne tartalmazna fluort flourid formájában. A reklámokat nézve már a pici gyerek is fújja, hogy attól lesznek erősek és szépek a fogacskái. Ennél azért érdemes róla többet is tudni.

A fluor

A fluor egy normál körülmények között gáz halmazállapotú, színtelen, nagy koncentárcióban sárgás-zöldes színű, szúrós szagú halogén elem. Vegyjele az F, nevének rövidítéséből származik, a latin "fluere" ige jelentése; lefolyik. A földkéreg tizenhetedik leggyakoribb eleme. A természetben főként kalcium-fluorid formájában fordul elő. Az emberi szervezet is fluorid formájában tudja fölvenni. A felnőtt szervezet néhány grammnyi fluorid-tartalommal rendelkezik. Szükségünk van rá a csontokban, különösen a csontképzéshez és a fiatal szervezetben a csontok növekedéséhez nélkülözhetetlen, szilárdító funkciójú anyag.

Fluorid "foggal-körömmel"

Mivel a fog is csont, a fogak fejlődéséhez éppúgy elengedhetetlen. Az apatit -kálcium-foszfát, kálcium-fluorid és kálcium-hidroxidból álló ásványi anyag - formájában beépült flourid nélkül a fogak nem lennének olyan kemények és ellenállóak. Az elmúlt évtizedekben pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy a fogszuvasodás elleni harcban kulcsszerepet játszik. A csontokban található a bennünk lévő fluorid 95%-a. A maradékon a haj, a bőr és a lábkörmök osztoznak.

Flourid-források

Az ivóvízből és a táplálékkal fölvehető fluorid, nem mindig és nem mindenhol fedezi a fogszuvasodás megelőzéséhez és a csontépítéshez szüksége mennyiséget.

Hol találhatunk még felvehető fluoridot?

  • Külsőleg természetesen fluorid-tartalmú fogkrémekben, bizonyos vényköteles fluoridos gélekben, illetve fogorvosok által fölvihető fluorid-lakkokban, flouridos szájvizekben.
  • A szájon át flourozott (és jódozott) sóval, különböző tabletták formájában vihető be. Magyarországon egyes ásványvizeknek is magas a flour-tartalma.

Mivel a fluort lehet túladagolni is, célszerű csak egy forrásból pótolni a hiányzó mennyiséget. A felnőtteknél például 5 mg-nyi flour napi plussz bevitele még jótékony hatású, de ennél több túladagolást jelenthet.

A fluorid-túladagolás a fogakat nemcsak megsárgítja, de paradox-módon a fogállományt puhítja is. Már csak ezért is fontos, hogy tablettás fluorid-bevitelt csakis orvosi ellenőrzés mellett szabad folytatni.

Fogszuvasodás-megelőzés

Különösen gyermekeknél, ahol a fogak még aktívan növekednek, így a fluorid a fogakba való beépülésévél is véd, hatékony fogszuvasodás elleni védelmet lehet elérni, ha külsőleg és belsőleg is juttatunk fluort a fogaknak; például úgy, hogy fluorozott sóval sózunk és fluoridos fogkrémet használunk.

Külsőleg alkalmazva a fluorid nem vezethet túladagoláshoz, ezért bátran használhatjuk a flouridos fogkrémeket. A gyermekeknél nagyon fontos, hogy olyan speciális gyermekfogkrémmel mossák a fogukat, melynek hatóanyag-tartalma az ő igényeinek megfelelően van beállítva. A felnőtteknek készülő fogkrémekben a gyermekek számára már túl sok fluorid található.

A fogszuvasodás kivédése szempontjából a flourid nemcsak az előbb említett területeken hasznos:

  • Nélkülözhetetlen a savas behatást követően, az adott helyen a fog ásványi anyagának visszaépítésében, ezáltal fontos a lyukak képződésének megelőzésében.
  • Gátolja a szájban élő baktériumok anyagcseréjét, és ezen keresztül közvetetten is megakadályozza a baktériumok által kibocsátott, fogat károsító savak képződését is.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: