Együnk zöldségeket a fogkő ellen!

A fogkő kialakulása nem csak esztétikai és higiéniai probléma! A szájüreg és a fogazat ápolása az emésztőrendszer alsóbb szakaszainak egészségére is kihat. Az ápolatlan fogak nemcsak egészségünkre, de szociális életünkre is hatással lehetnek.

Mint testünk többi részének, fogainknak, csontozatunknak, és szájüregünk nyálkahártyájának is szakszerűen összeállított és kiegyensúlyozott étrendre van szüksége. A megfelelő szájhigiénia is alapvetően fontos, hiszen a fogkő többek között a megkeményedett ételmaradékokból alakul ki. A rendszeres fogmosásra, öblögetésre, fogselyem és szájzuhany használatára már kisgyermekeinket rá kell szoktatnunk, hogy mindez természetes módon, a napi rutin részévé váljon számukra. Az elhanyagolt fogkő komoly gyulladáshoz, a fogíny sorvadásához, akár szövetelváltozáshoz, végső esetben a fogak elvesztéséhez is vezethet. Komolyan veendő tehát!

A táplálkozás szerepe

Az alapos tisztítás mellett nem árt tudni, hogy milyen egyéb tényezők befolyásolják fogaink állapotát. Nagyon fontos a falat megfelelő számú rágása, a vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban gazdag, enyhén lúgos hatású étrend fogyasztása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy fogyasszunk sok magas víztartalmú, nyers, rostdús zöldséget, szorítsuk vissza a cukortartalmú és savas italok, a finomított szénhidrátok, fehérlisztből készült termékek, valamint a gyorsételek fogyasztását. Ugyan a fogromlás elsődleges táplálkozási oka a cukor, a keményítőtartalmú ételek is szerepet játszanak benne: összekeverednek az amilázzal (a nyálban található enzim), és ha nem tisztítjuk le záros határidőn belül, savas kémhatású réteg keletkezik, ami kikezdi a fogzománcot.

Energiaitalok

Sokak számára talán meglepő, hogy az energia- és sportitalok, még az egyéb szénsavas üdítőknél is károsabbak a fogakra nézve. A nagy melegben vagy sportolás után elfogyasztott, a szervezet elektrolitszintjét helyreállító italokat sokan egészségesnek gondolják, ám savasságuk miatt kikezdik a fogzománcot, és ez szerteágazó problémákhoz vezethet. Ha ilyesmit fogyasztunk, mindenképpen mossunk fogat utána!

Nassolás

Kíváncsi további cikkekre is, amelyek a fogak egészségéről és a fogápolásról szólnak? Kattintson ide!Az étkezések közötti állandó nassolás is nagyon káros a szájhigiéniára nézve. Ha két főétkezés között megéhezünk, próbáljunk angolzellert, retket, sárgarépát, zöldpaprikát, uborkát rágcsálni. A tömör állagú, magas rost- és C-vitamin-tartalmú nyers zöldségek jó hatással vannak a fogínyre is. A savanyított tejtermékek és érlelt sajtok is segíthetnek a szájüreg flórájának kiegyensúlyozásában, illetve a kalciumszint fenntartásában. A gyümölcsök cukor- és savtartalma miatt mértékkel fogyasszuk őket, ez különösen igaz a ragadós állagú aszalt gyümölcsökre, amelyek könnyen a fogak közé szorulnak, illetve a gyümölcslevekre. Ez nem jelent teljes kizárást, de tudatában kell lenni a fogyasztásuk utáni szájöblítés és fogmosás fontosságának.

A baktériumoknak védőhatása is van!

A szájüreg biofilm flórájának egyensúlya fontos kérdés. A baktériumok egy része védi a fogakat és a szájüreg egészségét, valamint hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ezért nem szabad túl agresszív “plakkölő” szerekkel bombázni a szájüreget, hanem szelíd módszerekkel törekedni a megfelelő egyensúly fenntartására. Ilyen pl. a helyes táplálkozás és a xilittel édesített rágógumi használata.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)