Drága tévedés lehet a fogbeültetés

Egyre népszerűbb a fogbeültetés, ám ahhoz, hogy a siker száz százalékos legyen, több dologra is oda kell figyelni. Annak ellenére, hogy egy jó implantátumnak évtizedekig ki kell tartania, előfordulhat, hogy már a beültetés után gondok adódnak.

Fájdalmas és igencsak drága tévedés lehet a fogimplantátum, ha nem a megfelelő szakorvos végzi el, és nem a megfelelő páciensen - írja a Daily Mail, terjedelmes anyagot szánva a témának. A cikk egy 67 éves férfi esetét mutatja be, aki úgy döntött, hogy lánya esküvőjén új mosollyal fog megjelenni. Így is lett, csak a problémák is hamar felütötték a fejüket, nemsokkal a beavatkozás után. A férfi felső fogsora szorult esztétikai kezelésre, így úgy döntött, hogy néhány foga helyére implantátumot kér, mesterséges foggyökérrel, amit belefúrnak az állkapocsba, majd ráépítik a porcelánkoronákat. Akár a teljes fogsor pótolható így - ez esetben alul hat, felül hét-nyolc műgyökér beépítésére van szükség.

"Az esküvőn belekóstoltam a méhviaszba, de gyorsan kiderült, hogy nem volt jó ötlet" - idézi a férfit a lap. A frissen pótolt fogak közül az egyik meglazult, és ez csak a kezdett volt. A következő két évben két koronát kellett visszailleszteni a helyére, míg egy másik fogat többször is át kellett alakítani, mert nem jól helyezkedett az állkapocsban. Lassan igazi rémálommá vált a helyzet, az implantátumok egyre lazábbak lettek, a csont, amelybe csavarozva lettek, el kezdett zsugorodni. Kiderült, hogy az amúgy méregdrága implantátumok nem voltak megfelelően rögzítve, de nem csak ez okozta a problémát - az orvos akkor követte el a legnagyobb hibát, amikor nem ismerte fel, hogy a páciens állcsontja nincs olyan állapotban, hogy tökéletesen kivitelezhető lett volna a beültetés.

Rengeteg érv mellette

Az implantátumok nem csak esztétikailag jelentenek igényes megoldást a fogpótlásra , de nagy előnyük, hogy könnyebb megszokni őket, nem okoznak gondot az evésnél. A beültetett gyökér és korona szilárdan áll, így nem fenyegethet a gyulladás veszélye, ami egy hagyományos fogsor viselésénél igen nagy kockázatot jelenthet. Az igaz, hogy az implantátumok is előidézhetnek fertőzéseket - de ezek kivédhetők a megfelelő szájhigiéniával, illetve a rendszeres orvosi ellenőrzéssel.

Igaz, hogy az implantátumok is előidézhetnek fertőzéseket - de ezek kivédhetők a megfelelő szájhigiéniával
Igaz, hogy az implantátumok is előidézhetnek fertőzéseket - de ezek kivédhetők a megfelelő szájhigiéniával

A cikk sem megy el amellett , hogy noha népszerű lett a fogbeültetés, az utóbbi időben megszaporodtak a rosszul végződő esetek száma is. Mint írják, az orvos és a páciens hibája is lehet a rosszul végződő eset. Gyakori probléma, hogy olyan orvos is bevállalja a beavatkozást, akinek még nincs elég gyakorlata, vagy éppenséggel nem a legjobb technológiával dolgozik. Már a tervezésnél el lehet rontani az egész folyamatot, mert így az implantátum rossz helyre, vagy rossz szögben kerül az állkapocscsontba. Nagy bajt okozhat a gyengébb minőségű vagy a kevés csont is, amennyiben az orvos ezt nem veszi figyelembe. A csonthiány amúgy pótolható a páciens saját csontjából nyert úgynevezett auto-transzplantátummal vagy szintetikus csontpótló készítményekkel is. A nem megfelelő implantátumok is megbosszulhatják magukat. A rengeteg újítás ellenére, érdemesebb inkább a széles körben ismert és jól bevált implantátumot választani.

A páciensnek is nagy a felelőssége abban, hogy a beültetett műgyökér, és az arra felépített fogpótlás évtizedekig is kitartson: komolyan kell venni és be kell tartani a higiénés szabályokat, naponta többször kell alaposan fogat mosni, félévente-évente el kell menni orvosi ellenőrzésre. Ha már fizetettünk érte, akkor váljon is be.

Vészjelzések és ellenjavallat

Vannak tünetek, amelyek a fogbeültetés után egyáltalán nem természetesek: nem jó például, ha vérzés, fájdalom, kellemetlen lehelet, rossz szájíz jelentkezik. ha kiderül, hogy probléma van a hibás implantátummal, a lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani, mert csökkenhet az értékes csontszövet, de akár súlyosabb szövődmények is felléphetnek.

Amennyiben implantációt szeretnénk, a fogak elvesztése után érdemes minél hamarabb belevágni. A vizsgálatokból kiderül, hogy az állkapocscsontunk alkalmas-e az implantátum befogadására. Továbbá fontos a jó egészségi állapot és a megfelelő szájhigiénia is: a szuvas fogakat, az ínybetegségeket még a beavatkozás előtt kezelni kell. Kizáró ok lehet a cukorbetegség, a vérzékenység és a dohányzás is, de bizonyos gyógyszerek szedése is akadályokat görgethet az elképzeléseink elé.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)