Drága tévedés lehet a fogbeültetés

Egyre népszerűbb a fogbeültetés, ám ahhoz, hogy a siker száz százalékos legyen, több dologra is oda kell figyelni. Annak ellenére, hogy egy jó implantátumnak évtizedekig ki kell tartania, előfordulhat, hogy már a beültetés után gondok adódnak.

Fájdalmas és igencsak drága tévedés lehet a fogimplantátum, ha nem a megfelelő szakorvos végzi el, és nem a megfelelő páciensen - írja a Daily Mail, terjedelmes anyagot szánva a témának. A cikk egy 67 éves férfi esetét mutatja be, aki úgy döntött, hogy lánya esküvőjén új mosollyal fog megjelenni. Így is lett, csak a problémák is hamar felütötték a fejüket, nemsokkal a beavatkozás után. A férfi felső fogsora szorult esztétikai kezelésre, így úgy döntött, hogy néhány foga helyére implantátumot kér, mesterséges foggyökérrel, amit belefúrnak az állkapocsba, majd ráépítik a porcelánkoronákat. Akár a teljes fogsor pótolható így - ez esetben alul hat, felül hét-nyolc műgyökér beépítésére van szükség.

"Az esküvőn belekóstoltam a méhviaszba, de gyorsan kiderült, hogy nem volt jó ötlet" - idézi a férfit a lap. A frissen pótolt fogak közül az egyik meglazult, és ez csak a kezdett volt. A következő két évben két koronát kellett visszailleszteni a helyére, míg egy másik fogat többször is át kellett alakítani, mert nem jól helyezkedett az állkapocsban. Lassan igazi rémálommá vált a helyzet, az implantátumok egyre lazábbak lettek, a csont, amelybe csavarozva lettek, el kezdett zsugorodni. Kiderült, hogy az amúgy méregdrága implantátumok nem voltak megfelelően rögzítve, de nem csak ez okozta a problémát - az orvos akkor követte el a legnagyobb hibát, amikor nem ismerte fel, hogy a páciens állcsontja nincs olyan állapotban, hogy tökéletesen kivitelezhető lett volna a beültetés.

Rengeteg érv mellette

Az implantátumok nem csak esztétikailag jelentenek igényes megoldást a fogpótlásra , de nagy előnyük, hogy könnyebb megszokni őket, nem okoznak gondot az evésnél. A beültetett gyökér és korona szilárdan áll, így nem fenyegethet a gyulladás veszélye, ami egy hagyományos fogsor viselésénél igen nagy kockázatot jelenthet. Az igaz, hogy az implantátumok is előidézhetnek fertőzéseket - de ezek kivédhetők a megfelelő szájhigiéniával, illetve a rendszeres orvosi ellenőrzéssel.

Igaz, hogy az implantátumok is előidézhetnek fertőzéseket - de ezek kivédhetők a megfelelő szájhigiéniával
Igaz, hogy az implantátumok is előidézhetnek fertőzéseket - de ezek kivédhetők a megfelelő szájhigiéniával

A cikk sem megy el amellett , hogy noha népszerű lett a fogbeültetés, az utóbbi időben megszaporodtak a rosszul végződő esetek száma is. Mint írják, az orvos és a páciens hibája is lehet a rosszul végződő eset. Gyakori probléma, hogy olyan orvos is bevállalja a beavatkozást, akinek még nincs elég gyakorlata, vagy éppenséggel nem a legjobb technológiával dolgozik. Már a tervezésnél el lehet rontani az egész folyamatot, mert így az implantátum rossz helyre, vagy rossz szögben kerül az állkapocscsontba. Nagy bajt okozhat a gyengébb minőségű vagy a kevés csont is, amennyiben az orvos ezt nem veszi figyelembe. A csonthiány amúgy pótolható a páciens saját csontjából nyert úgynevezett auto-transzplantátummal vagy szintetikus csontpótló készítményekkel is. A nem megfelelő implantátumok is megbosszulhatják magukat. A rengeteg újítás ellenére, érdemesebb inkább a széles körben ismert és jól bevált implantátumot választani.

A páciensnek is nagy a felelőssége abban, hogy a beültetett műgyökér, és az arra felépített fogpótlás évtizedekig is kitartson: komolyan kell venni és be kell tartani a higiénés szabályokat, naponta többször kell alaposan fogat mosni, félévente-évente el kell menni orvosi ellenőrzésre. Ha már fizetettünk érte, akkor váljon is be.

Vészjelzések és ellenjavallat

Vannak tünetek, amelyek a fogbeültetés után egyáltalán nem természetesek: nem jó például, ha vérzés, fájdalom, kellemetlen lehelet, rossz szájíz jelentkezik. ha kiderül, hogy probléma van a hibás implantátummal, a lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani, mert csökkenhet az értékes csontszövet, de akár súlyosabb szövődmények is felléphetnek.

Amennyiben implantációt szeretnénk, a fogak elvesztése után érdemes minél hamarabb belevágni. A vizsgálatokból kiderül, hogy az állkapocscsontunk alkalmas-e az implantátum befogadására. Továbbá fontos a jó egészségi állapot és a megfelelő szájhigiénia is: a szuvas fogakat, az ínybetegségeket még a beavatkozás előtt kezelni kell. Kizáró ok lehet a cukorbetegség, a vérzékenység és a dohányzás is, de bizonyos gyógyszerek szedése is akadályokat görgethet az elképzeléseink elé.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Így hat a gyomrunkra a rohanó életmód

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -4 °C

Hazánk középső harmadában túlnyomóan borult, párás marad az idő. Másutt rövidebb, a Dunántúlon és Borsod térségében hosszabb napos időszakok is lehetnek. Néhol hószállingózás, szitálás előfordulhat. A Dunántúl északnyugati részén helyenként megélénkülhet a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -6 és +1 fok közé csökken a hőmérséklet. Időjárási frontokra a meteorológusok nem figyelmeztetnek, Veszprém, Komárom-Esztergom, illetve Somogy megyében azonban havazás, illetve ónos eső veszélye miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra