Újabb elgondolkodtató kutatás az édesítőszerekről

Egy friss tanulmány szerint a terhesség alatti, mesterséges édesítőszerek fogyasztása és a gyermek elhízásának kockázata között szignifikáns kapcsolat van.

A szteviával vagy aszpartámmal etetett vemhes patkányok olyan kölyköket hoztak világra, amelyeknél magasabb volt azelhízáskockázata, és a bélmikrobiomjukban is specifikus változások következtek be. Utóbbinál a propionát- és butiráttermelő mikrobák száma növekedni, a laktóz-fermentáló élőlények száma pedig csökkenni kezdett, ami magyarázatot adhat a súlygyarapodásra. Az eredmények arra utalnak, hogy a terhesség alatti anyai étrend jelentősen befolyásolhatja a gyermekek elhízási kockázatát - olvasható a Frontiers in Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányban, amelyet a Medical Express szemlézett.

Az aszpartám növelheti a születendő gyermek elhízási kockázatát.
Az aszpartám növelheti a születendő gyermek elhízási kockázatát. Fotó: Getty Images

Az édesítőszerek hatása a gyermekre

Sokan használnak alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket a cukor (egészségesebb) alternatívájaként, melyek nem várt hatást okozhatnak a terhesség alatt. Bár felnőtteknél biztonságosak, korábbi kutatások szerint terhesség alatti fogyasztásuk befolyásolhatja az elhízás kockázatát. Azt azonban eddig még senki sem vizsgálta részletesen, hogy mi a konkrét összefüggés az elhízás és az édesítőszerek között a terhesség alatt. "Annyit tudunk, hogy az anya terhesség alatti táplálkozása rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy utódaiknál később kialakulnak-e bizonyos betegségek" - mondta Raylene Reimer professzor a Calgary Egyetemről, a tanulmány vezető szerzője.

Az egyik legősibb, velünk született emberi sajátosság az édes íz kedvelése. A kedvelt ízhatás kialakításához pedig igényeinknek megfelelően számos természetes és mesterséges édesítőszer áll rendelkezésünkre.

A kutatók aszpartámot és sztíviát etettek vemhes patkányokkal. Miután a patkányok megszülettek, a kutatók megmérték a patkánykölyköket, és megvizsgálták a bélmikrobiomjukat, hogy felmérjék, milyen hatással voltak rájuk az édesítőszerek. Meglepő módon az édesítőszerek minimális hatást gyakoroltak a patkányanyákra, de jelentős hatást gyakoroltak az utódaikra. Az édesítőszerrel táplált anyáktól született kölykök nagyobb súlyt szedtek fel, magasabb volt a testzsírszázalékuk, és kulcsfontosságú változásokat mutattak a bélmikrobiomjukban. Így például nőtt a propionát- és butiráttermelő mikrobák száma, és csökkent a laktóz-fermentálóké. Valószínűleg a bélben zajló mikrobiális erjedésben bekövetkezett változások okozhatták a kölykök súlygyarapodását.

"Azt találtuk, hogy bizonyos baktériumok és enzimjeik kapcsolatban álltak azzal, hogy az utódok mekkora súlyt szedtek fel, és mennyi testzsírt halmoztak fel" - mondta a kutatásvezető, aki hozzátette: a kísérletet patkányokon végezték, így eredményei közvetlenül nem alkalmazhatók emberekre. De a korábbi humán vizsgálatok is hasonló összefüggést mutattak ki: a terhesség alatti édesítőszerek fogyasztása növeli a csecsemők testtömegindexét. Ez azonban nem jelenti azt, hogy be kell tiltani az édesítőket, pusztán csak azt, hogy további kutatásokig egyelőre érdemes kihagyni az édesítőszereket az anyáknak a várandósság alatt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: