Többezer italautomata tűnhet el

Furcsa feladatot kapott a Magyar Posta a kormánytól, amivel sikerült magára haragítani minden étel- és italautomata üzemeltető céget. Több áfa volt a cél, kevesebb és drágább automatás csoki lehet az eredmény.

Miután nemrég a taxisoknak, fodrászoknak és más szolgáltatásokat nyújtóknak is kötelező lett online pénztárgépet szerezniük, a kormány az ital- és ételautomatákat is bekötné a NAV-hoz. Az automatákat kihelyező és üzemeltető cégek azonban azon aggódnak, hogy vajon az intézkedés után le kell-e majd húzniuk a rolót, vagy sem. - írja az index.hu.

Már évek óta szó volt arról, hogy az automatákat is bekötné a NAV-hoz a Nemzetgazdasági Minisztérium, mindezt pedig nagyjából egy éve rendeletbe is foglalták. A rendelet véleményezésére azonban a szakmai mindössze másfél napot kapott, és az érintetteknek nem igazán tetszett, amit láttak. A MIÁSZ vezetője, Szöllősi Balázs egyszerűen gyászjelentésnek nevezte. A rendelet azt mondta ki, hogy

  • az automatákba egy automatafelügyeleti egységet (afe) kell szerelni, ami majd kommunikál a NAV-val;
  • ennek a beszerelésére és üzemeltetésére pedig az automaták üzemeltetőinek szerződést kell majd kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, egy céggel, amelyik erre engedélyt kap az államtól.

Többezer italautomata tűnhet el az országból
Többezer italautomata tűnhet el az országból

Az NGM később rendeletben azt is szabályozta, hogy a felügyeleti szolgáltató legfeljebb 5000 forintot kérhet el havonta a szolgáltatásaiért automatánként. A cégek erre jelezték, hogy mivel havonta átlagosan 10 000 forint haszon van egy gépen, ezért teljesen elképzelhetetlen, hogy ennek a felét odaadják egy olyan szolgáltatásért, amiért ők nem kapnak semmit.

A június 30-án megjelent Magyar Közlönybből kiderült, hogy a kormány csupán egy felügyeleti szolgáltatót jelölt ki, a Magyar Postát, amellyel a cégeknek egy hónapon belül, július 31-ig szerződést is kellene kötniük. A döntés eléggé meglepte a piaci szereplőket, akik nem tudják, hogy a Posta egyáltalán felkészült-e erre a feladatra. A lap azt írja, hogy állítólag a Posta dolgozóit is meglepte a dolog, az index.hu úgy értesült, hogy a középvezetők június 29-én még nem tudták, hogy egy hónap múlva ekkora feladatot kapnak.

Az utóbbi évek egészségnevelő kampányainak is köszönhetően kevesebb cukros üdítőitalt és több vizet isznak a magyar gyermekek. Ez fontos, hiszen a cukros üdítők számos betegség kialakulását előidézik. További információért kattintson !

Viszont ha már megkapták a feladatot, akkor el is végzik, a múlt héten pedig a piac elé is tárták a szerződési feltételeiket. Ebben pedig az szerepel, hogy

  • automatánként a Posta 5000 forint+áfa felügyeleti díjat szeretne beszedni havonta;
  • a gépeket 20 000 forint+áfa díjért vizsgálná felül évente;
  • szervizelni meg alkalmanként 12 000 forint+áfáért mennének ki a gépekhez.

A cégek szerint egyszerűen elképzelhetetlen, hogy kifizessenek havonta ennyi pénzt. Ilyen díj mellett a szakma szerint egyszerűen nem lehet gazdaságosan üzemeltetni a gépeket, így egy ilyen díjnak az lenne az eredménye, hogy több cég egyszerűen felhagyna az automaták üzemeltetésével, vagyis több ezer gép kerülne ki az irodákból, aluljárókból, iskolákból.

A két piacvezető cég, az úgy 4000 automatát üzemeltető Coca-Cola például jelezte is, hogy otthagyja a piacot, ha nem lehet lejjebb alkudni a felügyeleti díjat, a közel 3000 géppel a második helyen álló Cafe+Co pedig azt nyilatkozata az Indexnek, hogy várhatóan több száz gépet fognak kivonni a forgalomból. Ez a bejelentés annyira nem is lepné meg a Postát, az állami cég ugyanis úgy számol, hogy úgy 6000-rel kevesebb automata után szednek majd be felügyeleti díjat, mint amennyi regisztrálva van a NAV-nál.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra