Tévhit, hogy evés közben nem jó inni

A hasba kerülő víztől felhígul a gyomorsav, ami rosszat tesz az emésztésnek. Evéskor tehát lehetőleg ne igyunk - tanácsolják sokan. Ez a közhiedelem azonban egy 2004-es kutatás fényében butaságnak tűnik.

Étteremben megszokott, hogy az ételek mellé valamilyen italt is felszolgálnak. Sőt ezzel kezdődik az ebéd vagy a vacsora. Otthon is megszokott, hogy a poharak ott állnak a tányérok mellett. Ám egészséges dolog ez? – makacsul tartja magát ugyanis néhol az a hiedelem, hogy a túl sok folyadék felhígítja a gyomorsavat, és ekkor a táplálékot nem tudja feldolgozni az emésztőrendszerünk, sőt még el is tömi a beleinket. A német Spiegel Online most ennek a tévhitnek járt utána.

Mit tartalmaz az ideális diéta: kevesebb zsírt vagy kevesebb szénhidrátot? Kattintson ide a válaszért! Valójában ugyanis nem erről van szó a lap szerint. Az emésztőrendszerünk nem egy locsolócső, amelybe csak úgy beömlik a gyomorsav. Ez utóbbinak az a feladata, hogy elkezdje lebontani a lenyelt táplálékot. Baktériumok a fehérjéket bontják tovább enzimek segítségével, majd izommozgás révén a gyomorból a belekbe jut a pépes anyag.

Éppen ezek a nem tudatosan végzett izommozgások azok, amelyek a gyomor korgását okozzák, amikor nincs elég feldolgozandó táplálék.Tudományos tanulmányok, amelyek egyértelműen bizonyítanák, hogy milyen hatással van az evés közbeni vízivás a gyomor savtartalmára, nem léteznek – szögezi le a Spiegel Online. Ám 2004-ben a kutatók megvizsgálták, hogy a vízivás miként változtatja meg a túlsúlyosak esetében az üres gyomor pH-értékét. (A pH-érték a savasságot-lúgosságot jelzi – minél alacsonyabb az érték, annál savasabb az adott környezet.)

A kutatók túlsúlyos embereket vizsgáltak, operáció előtti állapotban. 126 páciensnek két órával a műtét előtt 10 milliliter folyadékot adtak. Ám csak egy részük kapott még plusz 300 milliliter folyadékot. A két órával későbbi mérések szerint a pH-értéket nem befolyásolta az ivás.

Az üres gyomor pH-értéke egyébként 1 körül alakul. A semleges kémhatású víz pH-értéke 7-es. Ha egy nagyon picit már a savasság felé terelődne a 7-es érték közelében egy folyadék, annál a gyomorban lévő savasság - tehát a 7-eshez közeli értéket az 1-eshez viszonyítva - egymilliószor nagyobb. Evés után a gyomorban a pH-érték 2-4 között mozog, azaz felhígul a gyomorsav. Ám még mindig elég savas a gyomor ahhoz, hogy a megrágott ételpépet feldolgozza.

Ráadásul a gyomor képes a savasságát „igény szerint” szabályozni: ha például kitágul, akkor egy visszacsatolási mechanizmus révén további gyomorsavat szállítanak a sejtek a gyomorfalhoz. Erről Christian Trautwein, a Német Gasztroenterológiai Társaság (DGVS) szakértője beszélt a Spiegel Online-nak.

A rágás is növeli a savtermelődést, akárcsak az ételek illata . Már a finom ebéd megpillantása vagy az ez utáni sóvárgás is beindítja a savtermelődést. Az embernek tehát óriási mennyiségű vizet kéne meginnia ahhoz, hogy a gyomorsavat észrevehetően felhígítsa. Ez azonban azért nem lehetséges, mert a gyomor térfogata, tartalma korlátozott – magyarázza Trautwein.

Igyon nyugodtan étkezés közben!

Egy-másfél liternél általában nem fér bele több. A szakorvosok boldogok lennének, ha néhány itallal a gyomor savtartalma könnyen csökkenthető lenne. Manapság ugyanis nem a savhiány, hanem a túlzott savasság okoz inkább gondot sok embernek – ilyenkor panaszkodnak a gyomorégésre . Különösen rossz hatással van a gyomor savasságára a stressz, az alkohol és a nikotin. Ezek mindannyian gerjesztik a savtermelődést ugyanis. A víz, a tea és a cukormentes italok viszont segítik az emésztést, akár előtte, akár evés közben, akár utána isszuk ezeket. Trautwein ezt is megmagyarázta: ha a testnek elegendő folyadék áll a rendelkezésére, akkor a belek kevesebb vizet szívnak vissza a testbe. A gyomorban feldolgozandó ételpép pedig a több folyadék jelenlétében könnyebben mozog az emésztőrendszerünkben.

A vízivás más szempontból is hasznos: növeli a telítettségérzetet, tehát kevesebb ételt fogyasztunk, ami manapság, amikor a túlsúlyosság komoly gondot okoz, további előny.

Összefoglalva a Spiegel Online megállapítja: butaság, hogy evés közben ne igyunk. Sőt ennek az ellentéte igaz: ha nem cukros üdítőket fogyasztunk vagy alkoholt, akkor a folyadék segíti az emésztést .

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra