Teszteltük ásványvizeinket

Kiss Éva

Az energiamentes, nyomelemekben gazdag ásványvizek egyre növekvő forgalma örvendetes, egészséges divat. A gazdag kínálatból azonban nem is olyan könnyű választani - ezért a szerkesztőségünk közösen tesztelt néhány népszerű ásványvízmárkát.

Nem mindegy, mit iszunk!

Az utóbbi években sokszorosára nőtt a szénsavas és szénsavmentes ásványvizek iránti kereslet. Divatos, "trendi" lett ásványvízzel oltani a szomjunkat, ezt fogyasztani étkezéshez, sportolás közben, vagy a nap bármelyik szakában. A táplálkozástudományi szakemberek örvendetesnek tartják ezt a tendenciát, elsősorban azt remélve, hogy a cukros, felesleges kalóriákkal teli üdítők vagy az alkoholos italok fogyasztását váltja ki a sokféle egészséges, kalóriamentes ásványvíz. A másik - termelői - oldalon pedig egyre többen vállalkoznak ásványvíz palackozására, forgalmazására, hiszen ez egy nagyon jó üzlet: az előállítási költség többszöröséért lehet eladni a palackokat. Ezért aztán a nagy múltú, ismert ásványvízmárkák mellett rendre kerülnek a polcokra újabbak, sőt, legújabban már nemcsak nyomelemekben gazdag valódi ásványvíz, hanem szénsavval dúsított ivóvíz is lehet a palackokban. Egy kisebb abc-ben is legalább öt-hatféle különböző megnevezésű, összetételű, kiszerelésű vizet találunk, egy átlagos hipermarketben pedig legalább tucatnyi márkájú, azon belül pedig szénsavas, gyengén szénsavas illetve "csendes" változatban, sőt, ízesítve kínált ásványvízzel is találkozhatunk. A fogyasztó a sok hasonló, egyformán vonzó csomagolású ásványvíz láttán könnyen elbizonytalanodik, és két dolgot tehet: vagy ragaszkodik egy megszokott, bevált márkához, vagy pedig gondosan megnézve a palackok címkéjét is igyekszik tájékozódni, melyiket érdemes megvásárolnia.

Alapszabályok

Az ásványvíz minősítést csak az a víz kaphatja meg, amely természetes, szennyeződésektől mentes, védett vízadó rétegből származik, eredeténél fogva tiszta víz, összetételének és hőmérsékletének a víznyerő helyen állandónak kell lennie, a mikrobiológiai összetételét helyszíni palackozással kell megóvni, és az ásványvíz eredeti tulajdonságai és összetétele a technológiai folyamat során sem változhat meg. A fogyasztókat a gyártóknak tájékoztatniuk kell a víz összetételéről és minősítéséről: nem mindegy, hogy gyógyvíz, ásványvíz, forrásvíz vagy ivóvíz található-e a palackban. Az ásványvizek közül a kisebb, 500-1000 mg és a közepes, 1000-1500 mg ásványi anyagot tartalmazó vizek a biológiai vízigény kielégítésére korlátlanul felhasználhatóak, míg a jelentős, 1500-3000 mg/l ásványi anyagtartalmúak fogyasztása mennyiségi korlátozás alá esik. Az ásványvíz természetes jellegének megőrzéséhez fontos előírás, hogy szigorúan tilos bármilyen vegyi anyagot hozzáadni a szén-dioxidon kívül. Ezzel szemben az ásványi anyagokkal dúsított vizeket mesterségesen állítják elő: az ivóvizet többféle technológiával tisztítják, majd engedélyezett anyagokkal és szén-dioxiddal dúsítják. Az utóbbi időben elterjedt a csökkentett szénsavtartalmú, valamint az ún. csendes vizek fogyasztása is. A forrásvizek fiatal vizek, az ásványi anyagtartalmuk viszonylag csekély. Gyógyvizeknek a természetes ásványvizeknek azt a csoportját nevezik, amelyeknek az ásványi anyag tartalmuk magas, a gyógyhatásukat a vizsgálatok igazolták - ezeket a gyógyszertárak forgalmazzák.

Nézzük meg közelebbről!

Szerkesztőségünkbe kilencféle szénsavas ásványvizet vittünk be, ezeket tanulmányoztuk alaposabban, majd öt munkatársunk tesztelte "vakon" a csak számokkal ellátott vízmintákat. A feladatuk az volt, hogy minősítsék és értékeljék 1-5 közötti "érdemjeggyel" valamennyi vízminta ízét, élvezeti értékét.
A Profi saját név alatt forgalomba hozott természetes ásványvize az alacsony ásványianyag-tartalmúak közé tartozik (literenként 515 mg), így korlátlanul fogyasztható. A címkén lévő tájékoztató szerint - mint szinte valamennyi ásványvíz - vastalanítva van. Egy Lajosmizse melletti mélyfúrású kútból nyerik. A tesztelők véleménye a közepesek közé sorolta: kevés mellékízzel, semleges ízű ásványvíznek találták, és akadt olyan is, aki csapvízből készített szódavíznek vélte. Kalciumból, magnéziumból és nátriumból van benne a legtöbb. Az öt bíráló által adható 25 pontból a Profi Mizse 15-öt ért el.
A Theodora Kereki-dűlőből származó ásványvize gazdagabb ásványi sókban: 904 milligrammot tartalmaz literenként. Hidrogénkarbonát, szulfát és kalciumtartalma jelentős. A laikus kóstolók megfogalmazása szerint erősebb utóíze van, volt, aki a vastalanítás ellenére valami fémes ízt érzett benne. Erőteljesebben dúsították széndioxiddal, így aki szereti a "szúrósabb" szénsavas italt, könnyebben megkedveli. Tesztelőink véleménye megoszlott ugyan, de összesítve az első mintánál magasabb pontszámot adtak neki: 19 pontot kapott.
A Nestlé Aquarel ugyancsak a Káli-medencéből származik, az Akác forrásból nyerik. Oldott ásványi anyagtartalma alacsonyabb, 602 mg literenként, amelyben a hidrogén-karbonát tartalom a legjelentősebb. A kóstolóink édeskés mellékízt tapasztaltak benne, és általában közepesnek minősítették (18 ponttal), bár két kollégánk is ötös érdemjeggyel jutalmazta.
A Margitszigeti Kristályvíz az ásványi anyagokban gazdagabbak közé tartozik, 1350 mg-ot tartalmaz literenként. A szokásos összetevők mellett megemlítendő jelentős fluoridtartalma is, mivel emiatt az állandó, rendszeres, hosszú időn keresztül nagy mennyiségben történő (napi 1,5 liternél több) fogyasztása időskori csontfluorózist okozhat. A kóstolóink nem tudták megfogalmazni, miért, de nem ízlett igazán, ötüktől összesen 16 pontot kapott.
A Bonaqua példa arra, amikor egy, az adott kategóriába tulajdonképpen nem is tartozó termék megnevezése és csomagolása nem különül el markánsan, nem jelzi ezt a különbséget. Bár természetesen a címkén fel van tüntetve, hogy ez egy "szénsavval és ásványi anyaggal dúsított ivóvíz", de bevásárláskor nem tűnt fel, hogy nem ásványvízzel van dolgunk. A hozzáadott szárazanyag 414 mg literenként. Kóstolóink a közepesnél kicsit gyengébbnek értékelték, volt, aki túl erősnek találta a szénsavasságát, más a savanyú-kesernyés mellékízét kifogásolta, így összesen 12 pontot kapott.
Az Ave víznyerőhelye Debrecen mellett van. Az 521 mg/l ásványi anyagot tartalmazó, szénsavval közepesen dúsított természetes ásványvíz a bírálói szerint kellemes, semleges ízű, korrekt, nincs utóíze, enyhén csípős, általában mindenki jónak minősítette, összesen 20 ponttal jutalmazva.
Az őrmezei 1000 méter mély kútból származó Apenta bizonyult a tesztelt ásványvizek közül az ásványi anyagban leggazdagabbnak: 1853 mg oldott ásványi sót tartalmaz literenként. Hidrogén-karbonát és szulfát tartalma különösen magas, de ezen kívül nátriumot, kloridot, kalciumot, fluoridot és lítiumot is tartalmaz. Fogyasztása így nem történhet korlátlanul, a hatásával nagy mennyiségű, rendszeres használatakor számolni kell, hasonlóan a gyógyvizekéhez. Tesztelői nagyjából egyetértettek abban, hogy a mellékízét kellemetlenül erősnek találták, "mintha gyógyvíz lenne". Csak 9 pontot kapott.
Házi tesztünk győztese a Fonyódi Forrásvíz lett. A védett vízadó rétegből származó, természetes forrásvíz 710 mg oldott ásványi sót tartalmaz, összetevői közül a hidrogénkarbonát és a nátrium a legjelentősebb mértékű. A kóstolók finom, erős, jóízű, üde víznek találták, és 23 ponttal jutalmazták.
A Szentkirályi Kék Arany természetes ásványvíz a közelmúltban rendkívüli elismerést szerzett: a párizsi Aqua Expo-n 2004 világbajnok ásványvízének minősítették. Mérsékelt ásványi anyag tartalmú (575 mg/l), kétszáz méter mélyről nyert kalcium, magnézium és hidrogén-karbonátos, nátriumszegény víz. A teszten holtversenyben az Ave mellett a második helyet érte el, 20 pontot kapott, és ketten is ezt minősítették a legjobbnak.
Bár ilyen szempontokból nem pontoztuk a termékeket, de érdekes tapasztalat volt, hogy a kék műanyag palackok vonzóbbnak tűntek: a világoskék a tisztaság érzetét fokozza, a sötétkék pedig, azon kívül, hogy praktikusan a napsütéstől is védi a vizet, a szobahőmérsékleten is hűsebb hatást kelt. A 1,5 literes kiszerelésű palack jobban kezelhető, mint a vaskosabb, nehezebb 2 literes. Ergonómiai szempontoknak is jobban megfelel, különösen, amelyik középen "karcsúbb" (például az Apenta, a Fonyódi és a Profi), így akár testedzés közben, fél kézzel is könnyen megmarkolható.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag