Teszt: van-e etikus kávé Budapesten?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 17 budapesti szupermarketet, drogérialáncot és nagyobb bioboltot tesztelt, hogy kiderítse mennyire etikus és környezetbarát a kínálatuk kávé, tea, csokoládé, kakaó, banán és ananász termékekből.

A fővárosi üzletben azt vizsgálták, hogy a fejlődő országokból származó hat termékből lehet-e bio, Fair Trade vagy UTZ címkéjű árut kapni, és mekkora ezek választéka.

A kávétartalmú termékek közül csak a 100 százalékos őrölt és szemes csomagokat vették számba. A teák közül a fekete- és zöld teákat vizsgálták, a gyümölcs- és gyógyteákat nem. És a 100 grammostól eltérő csokoládécsomagokkal sem foglalkoztak. Emellett csak a holland típusú kakaókat vonták be a vizsgálatba.

Csokoládékat is pontoztak

A pontozási rendszer egyszerű volt: minden bio, Fair Trade vagy UTZ minősítésű termék után egy-egy pontot kapott az adott kereskedelmi egység. Vagyis ha egy termék egyszerre fair trade és bio is volt, akkor két pont járt érte.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 koffeinmentes erdeigyümölcs-teát, köztük 6 gyerekteát vizsgált meg, hogy milyen arányban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt, aromát és adalékanyagokat. Jobbak-e a gyerekeknek szóló termékek? Meglepő eredmények születtek. Részletek! Az összesített pontozásban kiemelkedően magas értéket ért el a két biobolt: 152 pontot kapott a Mammutban lévő Biosétány, a második helyen pedig a Múzeum körúti bio ABC végzett 127 ponttal. Jelentős lemaradásban vannak tőlük a szupermarketek és drogériák: a Müller drogéria 44 ponttal, a Tesco 32 ponttal, a Spar és az Interspar 24 ponttal, a Dm 23, az Auchan pedig 22 ponttal végzett.

A Rossmann szerepelt a legrosszabbul a 0 pontjával, mivel ott se hírük se hamvuk nem volt a fair trade-, és a biotermékenek. A Real, a Coop és a Lidl is mindössze 8 illetve 9 pontot szerzett.

A drogérialáncok közül a Müller kínál sokféle fair trade terméket. A szupermarketek inkább a kevésbé szigorú követelményeket támasztó és így olcsóbb minősítésű UTZ cikkeket tartják a biotermékek mellett.

Forrás: tudatosvasarlo.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: