Tényleg veszélyes olívaolajjal főzni?

Valószínűleg hallottunk már olyanról, hogy az olívaolaj salátaöntetnek remek, viszont pirítani és sütni már korántsem olyan jó vele, ugyanis magas hőfokon veszélyes mérgező vegyületek válnak ki belőle. Legalábbis ez terjed róla.

Érdemes tudnunk, hogy több kutatás szerint is az antioxidáns-tartalmának köszönhetően azonban az olívaolaj sokkal ellenállóbb a magas hőmérséklettel szemben, mint azt gondolnánk. Mit érdemes még tudnunk, ha olívaolajat használunk a konyhánkban?

1. Válasszuk a megfelelő olívaolajat

Nem az extra szűz az egyetlen megfelelő olívaolaj - többféle típusból választhatunk, ezeknek pedig mind más ízprofilja és füstpontja van. Nem is mindegy, hogy mikor melyiket használjuk.

Extra szűz: az olívák első hideg préseléséből nyerik ki, ennek van a legerősebb, leggyümölcsösebb és sokak szerint a legkellemesebb íze. Kifejezetten jól használható salátadresszinghez vagy -öntethez, emellett hirtelen sütéshez ajánlják.

Szűz: az olívák második préseléséből készül, finomabb, enyhébb íze van, közepes hőfokú pirításhoz és serpenyős műveletekhez javasolják.

Magas hőfokon akár veszélyes vegyületek is kiválhatnak belőle

Tiszta: az olívák második préseléséből vagy kémiai kivonási folyamattal készítik. Akármennyire is „tiszta” a nevük, hiányzik belőlük a „szűzebb” olívaolajak íze és zamata. Sütésnél, főzésnél, olajban sütésnél érdemes használni.

Light: senkit ne tévesszen meg az elnevezés: a light olívaolajban nincsen kevesebb zsír vagy kalória, mint a többi típusban. Ezt ráadásul tanácsos elkerülni, ugyanis szűz és újrafeldolgozott olajok keveréséből születik - gondolhatjuk, hogy sem ízben, sem pedig egészségi előnyök tekintetében nem járunk jól vele.

Miért olyan egészséges az olívaolaj?

2. Ne menjünk a füstpont fölé

A füstpont az a hőmérséklet, ahol az olaj elkezd lebomlani és füstölni. Mindegyik olívaolaj-típusnak eltérő füstpontja van, ezek a következők:

Extra szűz: 190-207 Celsius-fok

Szűz: 200 Celsius-fok

Tiszta: 210 Celsius-fok

Light: 243 Celsius-fok

Ha csak tehetjük, ne forrósítsuk az olajat a füstpont fölé. Egészségünknek nem tesz ugyan rosszat, de a főzéshez használt, füstponton túl melegített olajból több tápanyag vész el, és kellemetlen ízhatások is érvényesülhetnek benne - emiatt az ezzel készített étel íze is romlani fog.

3. Jegyezzük meg, mikor nem tanácsos használni az olívaolajat

Bármennyire is biztonságos, egészséges és finom az olívaolaj, szezámolajat érdemes használni.

Forrás: www.prevention.com

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Rossz hír a kórházak adósságáról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +24 °C
Minimum: +6, +13 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megerősödik a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 24 fokot mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Gyakori lehet a migrén és a görcsös fejfájás is, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. Többen ismétlődő rosszullétektől szenvedhetnek, és az alvásproblémák is egyre gyakoribbak. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: