Tényleg működik az elválasztó diéta?

Egyre népszerűbb a fogyókúrázók körében az elválasztó diéta, amelynek alapja, hogy alacsonyabb lesz a kalóriabevitel, ha egyféle típusú élelmiszert eszünk. Tényleg segíthet ez a szelektálás a testsúlycsökkentésben?

A Szívderítő blog bemutatta a két legnépszerűbb elválasztó diétát, a várható eredményekkel és az esetleges veszélyekkel is kiegészítve.

Fogyókúra - ez az a szó, amivel sok mindent el lehet adni. Ne hagyjuk azonban becsapni magunkat: a határozott ideig tartó táplálékmegvonással ugyanis inkább ártunk magunknak. Cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb tényeket és tévhiteket az egyes fogyókúrákról!

Hay-féle elválasztó diéta

Az élelmiszerek kombinációinak meghatározásán alapul, tehát nem fogyasztható együtt a szénhidrát fehérjével és "savat tartalmazó" gyümölccsel vagy citrusfélékkel. Az energiadúsabb ételek rovására a zöldség- és gyümölcsfogyasztást részesíti előnyben. Korlátozza a fehérje, szénhidrát és a zsírok fogyasztásának mértékét.

Lényege, hogy az ételeket három fő csoportra kell felosztani: Az A csoportba a fehérjedús, a B-be "neutrális", mint zöldségek, magok, saláták, míg a C-be a keményítő tartalmú ételek kerülnek. Az A és a B csoport, valamint a B és a C csoport keverhető, de nem szabad az A és a C csoportot kombinálni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a páciens nem ehet húshoz, húskészítményhez tésztát, kenyeret.

Jellemző étrend:

  • reggeli: friss gyümölcs + joghurt + teljes kiőrlésű gabona + olajos magvak + gyógytea/gyümölcslé
  • ebéd: hús/hal/tojás/sajt + friss nyers saláta/párolt zöldség/főzelék + alma/narancs
  • vacsora: héjában főtt burgonya + vaj/vajas Graham kenyér + párolt zöldség/zöldfőzelék/saláta + friss füge tejszínnel/krémsajttal

Bár tudományos vizsgálatok nem igazolták a hatásait egyértelműen, a zsírfogyasztás visszaszorítása miatt fogyás várható. Emellett a kombinációkat betartva hosszú távon kevesebb energia-bevitel is történik.

Nem mindegy, hogy mit mivel fogyasztunk
Nem mindegy, hogy mit mivel fogyasztunk

Testkontroll-diéta

Alapja, hogy a szervezet a napszakok szerint egymástól elkülönülve, szakaszosan működik:

  • A szervezet táplálék felvevő időszaka: 12-20 óra
  • A beépülés időszaka: 20-04 óra
  • A kiválasztás időszaka: 04-12óra

Ehhez társul az "ételek társításának elve": nagy szénhidrát tartalmú növényi és nagy fehérje tartalmú állati eredetű táplálék együtt nem fogyasztható (rothadás a gyomorban). Hőkezelt és tartósított gyümölcs, lekvár, gyümölcslé szintén tilos (erjedés a gyomorban). Az étrend 70% vízből (gyümölcsből és zöldségből) és 30% koncentrált élelmiszerből áll, zöldség, gyümölcs, csíra, gabona, olajos magvak és vaj az étkezés alapja.

Jellemző étrend:

  • Reggeli: csak gyümölcs (gyümölcslé) fogyasztható
  • Ebéd: gyümölcs, saláta és zöldség fogyasztása engedélyezett (2-3 naponként azonban csak gyümölcs) néha olajos magvak/tészta/kenyér/gabonamagvak
  • Vacsora: zöldség + (ritkán) állati eredetű (hús)/keményítő tartalmú növényi élelmiszer, vacsora után: legalább három órával gyümölcs, tej, tejtermék nem fogyaszthatók (kivéve a vajat), emellett kizárólag desztillált vizet lehet inni.

Az étrend betartásával a napi energia bevitel mintegy 30-50 százalékkal csökkenhet, így valóban elérhető vele testsúlycsökkenés, mégsem ajánlott egyértelműen, hiszen számos veszélyt hordoz. A testkontroll diéta tudományosnak tűnő részigazságokkal érvel, de a saját ideológiáját nem igazoló tényeket elhallgatja, vagy valótlannak mondja. Zn, D- és B12-vitamin, riboflavin, tiamin hiányhoz vezet, kevés (teljes értékű) fehérjét és kalciumot (osteoporosis veszélye) tartalmaz, a növényi és állati eredetű élelmiszerek elkülönített fogyasztása hátrányosan hat a tápanyagok felszívódására, mindez fokozottan veszélyessé teszi a gyermekek számára.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)