Szeretjük, mégis ritkán esszük

Egészséges, könnyű, fehérjedús - a magyarok többségének ez jut először eszébe a halról, 32 százalékuk pedig kifejezetten szereti a halas ételeket. A magyarok harmada évente csak egy-két alkalommal eszik halat.

Évente csupán pár alkalommal kerül hal a tányérunkra, négy kilogrammos évi halfogyasztásunkkal pedig a sor végén kullogunk Európában - derül ki a legfrissebb felmérésből. Az egészségügyi ajánlások szerint pozitív hatásai miatt érdemes hetente legalább kétszer halat enni.
A megkérdezettek 44,2 százaléka heti, illetve havi rendszerességgel, 36,1 százalékuk évente csupán néhány alkalommal, 11,1 százalékuk pedig évente egyetlen egyszer, zömmel karácsonykor eszik halat. A magyarok 8 százalék soha nem kerül hal a tányérjára, és alig vannak olyanok (0,4 százalék), akik minden nap ezt az étket választják - derül ki abból a felmérésből, amely a magyar lakosság halfogyasztási szokásait vizsgálta.

"A legnépszerűbb ételek a halászlé, a rácponty, a rántott illetve a sült hal, és valóban: karácsonykor és nyáron gyakoribb a halfogyasztás" - mondta el a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója, Dr. Törőcsik Mária. A megkérdezettek többsége könnyű, fehérjedús táplálékként gondol a halra, és legalább olyan egészségesnek véli, mint például a kefirt, a zöldségeket, gyümölcsöket. "Rájöttünk azonban, hogy a halat nem az egészségességéért eszik az aktív halevők, sokkal inkább az ízéért, valamint a könnyű emészthetőségéért. A "halrajongók" kiemelték még, hogy a hal változatosan elkészíthető, és remekül beleillik a diétába."

Egyen több magyar halat!

Egyen több magyar halat!


A felmérés arra is rávilágított, hogy a magyar emberek közel harmada (32,1 százalék) nagyon szereti a halas ételeket. Zömében a 40 évnél idősebbek, az aktív szellemi foglalkozásúak, a nyugdíjasok és a háromfős háztartásban élők tartoznak a halfogások kedvelői közé.

Mindössze a magyarok 18 százalék kapcsol valamilyen negatívumot a halakhoz - a leggyakrabban felhozott érvek között szerepel, hogy nincs jó szaga, szálkás és drágának tartják. A kutatásból az is kiderült, hogy az EU-ban a portugálok, a norvégok és a spanyolok járnak élen halevésben, Magyarország az évi 4 kilogramm/fő halfogyasztásával a sor végén kullog. A hozzánk hasonlóan, tengerrel nem rendelkező országokban is sokkal több hal fogy: a szlovákok például 8 kilót, az osztrákok fejeként évi 13 kilót halat esznek belőle.

Az ajánlások szerint hetente legalább kétszer kellene halat enni, ez ugyanis jelentősen csökkentené a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát. Fontos tehát a halételek népszerűsítése, hogy az egy főre jutó halfogyasztás növekedhessen. A Halászati Operatív Program (HOP) - amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul - kiemelt feladatának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek az asztalunkra.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő felhőzetből elszórtan lehet zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag