Sertészsírra cserélik az olajat az élelmiszerekben

Az ukrajnai háború okozta alapanyag-beszerzési problémák miatt a gyártók május elseje óta helyettesítő összetevőket is használhatnak élelmiszereik előállításához, így például más összetevők válthatják fel a finomított napraforgóolajat és a búzát. Meg is jelentek az első termékek, amelyek olaj helyett immár sertészsír felhasználásával készülnek.

A háború Európa-szerte zavart okozhat az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve jelentős áremelkedést hozhat bizonyos alapanyagoknál. A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án jelent meg az a határozat, amely lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben – hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete . Az érintett termékek továbbra is ugyanazzal a névvel és csomagolással kerülnek forgalomba, a gyártóknak mindössze azt kell biztosítaniuk, hogy az eladás helyén kikerüljön egy megfelelő tájékoztató felirat a változásról. Emellett honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is részletes és nyilvános listát vezet az alapanyag-helyettesítés által érintett élelmiszerekről.

élelmiszerbolt, élelmiszer-vásárlás, konzerv, bevásárló kosár
Egyes élelmiszerek összetevői megváltozhatnak az ukrajnai háború miatt. Fotó: illusztráció, Getty Images

A listán egyelőre a Szegedi Paprika Zrt. egyes termékei szerepelnek, egészen pontosan 35 különböző konzerv. REÁL Rakott káposzta 400g, COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g, Penny Babgulyás sertéshússal 400g – csak néhány az érintett termékek közül, amelyek közös pontja, hogy napraforgóolaj helyett immár sertészsírral készülnek. A gyártócég saját honlapján az ukrajnai háború okozta alapanyag-beszerzési nehézségekre hivatkozva jelentette be a receptváltoztatást, amelyről a termékek csomagolásán a minőségmegőrzési idő közelében nyomtatásban is találhatunk tájékoztatást vásárlóként.

De mit is jelent ez egészségügyi szempontból? „A különbség, hogy a finomított napraforgóolaj nem tartalmaz koleszterint eredendően, de a sertészsír igen” – mutatott rá a Tudatos Vásárlók megkeresésére Somogyi-Kovács Anita jogi szakokleveles sportdietetikus. Kifejtette, 100 gramm sertészsír hozzávetőleg 95 milligramm koleszterint tartalmaz. A magas koleszterinszinttel élők számára javasolt, hogy napi koleszterin-bevitelüket tartsák 200 milligramm alatt. A sertészsírnak magasabb a telítettzsírsav-tartalma, amely a koleszterinszintet növeli, de nem mindegy, hogy valójában mennyivel emelkedik a készétel telítettzsírsav-tartalma. Például a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g olajjal készült változata 100 grammonként 2,5 gramm zsírt, azon belül 1 gramm telített zsírsavat tartalmazott. Egyelőre nem ismert, hogy az olaj sertészsírral való helyettesítése mennyivel változtatja meg a zsírértékeket.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: