Segítség, sós étel után sóvárgok!

Azzal mindenki tisztában van, hogy a szakemberek által javasolt sómennyiség többszörösét fogyasztjuk el egy nap, és azt is jól tudjuk, hogy a túl sok sónak számos káros egészségügyi hatása van. De mit tehetünk abban az esetben, ha állandóan sós ételek után sóvárgunk?

Nem mindenki édesszájú – van, akinél éppen a sós ételek váltják ki az állandó vágyakozást, és a chips, a ropi vagy egyéb sós rágcsálnivalók „segítségével” érik el a számukra oly kellemes hatásokat.

A túl sok só nagyon rossz hatással van az egészségünkre (többek között például a magasvérnyomás-betegség kialakulásában is szerepet játszik), ráadásul a szakemberek által javasolt mennyiség sokszorosát fogyasztjuk el egy nap. Ennek a mennyiségnek csak egy része, amit közvetlenül az ételeinkbe teszünk, a többi rejtett forrásokból származik. De mit tehetünk, ha mégis a sós ízekre vágyunk? Legyőzhető ez a sóvárgás?

Mit tegyünk ha kívánjuk a sót?

Először is nézzük meg, miért is sóvárgunk? Lehet, hogy csak valamilyen lelki tényező váltja ezt ki, például az, hogy unatkozunk? Vagy olyan élethelyzetben vagyunk, amelyben megszoktuk a nassolást? Esetleg éppen egy kemény edzésen vagyunk túl, és az intenzív izzadás következményeként a testünk így jelzi, hogy a só visszapótlására van szükség. Az, ha állandóan sós ételek után sóvárgunk, ráadásul nem is nagyon tudjuk kielégíteni ezt az igényünket, az valamilyen krónikus betegség jele is lehet, ezért ha ezt vesszük észre magunkon, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat!

Hogyan gyógyít a sóoldat?

Mivel az evés, pontosabban az étkezési szokásaink, alapvetően tanultak, képesek lehetünk „átprogramozni” magunkat. Ha nincs például elérhető közelségben, például a konyhaszekrényben sós snack, akkor ritkábban fogunk erre rájárni. Ha pedig csökkentjük az ételekhez használt só mennyiségét, akkor egy idő után a kevesebbel is megelégszünk, és a korábban kellemes ízűnek talált fogásokat túl sósnak fogjuk érezni.

Ha mindenáron nassolni akarunk, akkor próbáljunk meg más ételeket előnyben részesíteni. Először talán nem lesz könnyű, de fokozatosan átszoktathatjuk magunkat. A sós ízek utáni vágyat kielégíthetjük például egy darab sajttal is, de ha a snackekhez kötődő ropogós érzésere vágyunk valójában, akkor a friss répa vagy zellerszár, esetleg a különböző zöldségchipsek is kellemesek lehetnek. A sós kekszre kent túrókrém is finom nassolnivaló – ügyeljünk azonban a mennyiségre!

Előfordulhat az is, hogy valójában nem is a sóra vágyunk, hanem a karakteresebb, ízesebb ételekre. Ha bátrabban használjuk a fűszernövényeket, például a fokhagymát, a bazsalikomot vagy az oreganót, akkor kevesebb só is elegendő lehet, és így egy idő után az ízlésünk is változik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)