Összezsugorodik-e a gyomrunk, ha keveset eszünk?

Sokan gondolják, hogy ha elkezdenek a szokásosnál kevesebbet enni, akkor gyomruk egy idő után összeszűkül, és kevesebb étellel is jól fognak lakni. Nos, akármilyen nagyszerűen is hangzik ez, sajnos a valóságban nem igazán így működik.

Képes tágulni, de nem gumiból van

Jobb, ha tisztában vagyunk vele, hogy gyomrunk nem gumiból van, így mérete nem csökken le attól, ha kevesebb ételt veszünk magunkhoz. Tény persze, hogy képes tágulni, ha nagyobb mennyiségű ételt veszünk magunkhoz - ennek különösen azokban az időkben volt jelentősége, amikor az ember még barlangokban élt, és halászó-vadászó életmódot folytatott, hiszen a gyomrában "raktározta" az ételt.

Tényleg összezsugorodik a gyomrunk, ha kevesebbet eszünk?
Valóban jól járunk, ha kevesebbet eszünk?

A zsugorodás ügyében viszont az a helyzet, hogy egy nagyobb étkezés után gyomrunk valóban meglepően gyorsan képes visszaállni normál méretére - de az eredeti méreténél kisebbre zsugorodni akkor sem fog, ha sokkal kevesebbet eszünk a megszokottnál.

Egy ízletesebb lakoma után olykor úgy érezzük, hogy majd szétreped a gyomrunk. Valóban lehetséges ez? Kattintson!

Mindenki gyomra ugyanakkora

Talán sokak számára meglepő információ, hogy mindenkinek ugyanakkora a gyomra attól függetlenül, hogy mekkora a testsúlya. Ha a kisebb mennyiségű étel fogyasztásával valóban csökkenteni lehetne a gyomor méretét, akkor ez azt jelentené, hogy a normál testsúlyú embereknek kisebb a gyomra, mint azoknak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak. De ez a Gastroenterology című szaklapban publikált tanulmány szerint nem így van.

Még hízhatunk is

Aki szkeptikusan áll a dologhoz, annak érdemes lehet átgondolni, hogy testünk "úgy lett tervezve", hogy elég kalóriát fogadjon be a szervezet működtetéséhez még akkor is, ha éppen táplálékhiányos időszak van. Ha csökkentjük a bevitt táplálék mennyiségét, akkor valójában csak éhesebbek leszünk, ráadásul testünk úgy érzékeli majd, hogy éhezünk, ezért olyan hormonális és fizikai reakciókkal reagál, amelyek kalóriabevitelre ösztönöznek, illetve csökkentik az energiafelhasználást. Testünkben sok ghrelin nevű hormon szabadul fel, amely fokozza az éhségérzetet , a testhőmérséklet lecsökken, az anyagcsere pedig lelassul, hogy minél több energiát spóroljunk meg. Éppen ezért ha hirtelen és drasztikusan csökkentjük a bevitt ételmennyiséget, akkor nemcsak gyomrunk nem zsugorodik össze, hanem még hízhatunk is tőle.

Forrás: prevention.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)